"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dayanışmanın ve Umudun Mesajını Verdik

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

2019 yerel seçimlerinin ardından 4. Belediye Başkanları Çalıştayı’nı 18-19-20 Haziran tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirdik. Son olarak Kasım 2019’da İzmir’de belediye başkanlarımızla bir araya gelmiştik. Pandemi sürecinin etkisiyle 19 ay boyunca yüz yüze toplantı yapma imkânı bulamadık. Bu süreçte iki çevrimiçi toplantı düzenleyerek Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında belediye başkanlarımızla görüştük. Pandemi koşullarının hafiflemesi ve bu tür toplantılara izin verilmesi sonrasında toplantımızı Gaziantep’te düzenleme kararı aldık.


Bizim diğer siyasi partilerden bir farkımız var. Belediye başkanları toplantılarımız, herkesin bir araya geldiği ve konuşmaların ardından dağıldığı toplantılar olmuyor. Gaziantep toplantımız da öyle olmadı. 18 Haziran Cuma sabahı bir basın toplantısı düzenleyerek hem toplantının içeriği hakkında kamuoyuna bilgi verdik hem de yerel yönetimleri ilgilendiren güncel gelişmeleri değerlendirdik. Ardından tüm belediye başkanlarımız Gaziantep’in dokuz ilçesinde sahaya inerek vatandaşlarla bir araya geldi. Sahada gördük ki, Gaziantep halkı belediye başkanlarımızı bağrına bastı. Başkanlarımıza büyük bir ilgi vardı. Belediye başkanlarımız, vatandaşlarla bir araya geldi, esnafların sorunlarını dinledi. Bunun yanında Gaziantep Valisi’ni ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı’nı da ziyaret ettik.


Cumartesi günkü programımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Genel Başkanımız hem yerel yönetimlerle hem de ülke gündemiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Belediye başkanlarımız iki oturum hâlinde kendi aralarında atölye çalışmalarına başladı. 10-12 belediye başkanının katılımıyla moderatör eşliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarının birinci oturumunda belediyelerimizin iki yıllık hizmetleri değerlendirildi. İkinci oturumda ise, önümüzdeki üç yılda yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı. Bu toplantıların verimli ve başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir dizi ziyarette bulundu. Esnafın, vatandaşın, sanayicinin sorunlarını dinledi.


Çalıştay programımız Pazar günü de sabahın erken saatlerinde başladı. Öncelikle seçmen araştırmalarına ilişkin bir sunum yapıldı. Ardından yoksulluk, iletişim, seçmen analizi ve tarım konularının ele alındığı bir panel düzenlendi. Sonrasında belediyelerin mali analizleri ve dezavantajlı kesimlere yönelik proje önerileri konusunda sunumlar yapıldı. Altı farklı tematik alanda ilham verici projeler hakkında bilgi aktarıldı.


Pazar günü öğleden sonra Genel Başkanımızın başkanlığında belediye başkanlarımızı dinledik. Belediye başkanlarımız, farklı konularda görüş, öneri ve taleplerini sundu. Genel Başkanımız, belediye başkanlarımıza hitaben bir kapanış konuşması yaptı. Toplu fotoğraf çekimiyle çalıştay programımız sona erdi.


Bu üç günlük programın düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Sorunsuz ve başarılı bir programı hep birlikte tamamladık.


CHP olarak bu programları düzenlemekteki amacımız, belediyelerimizin başarılı hizmetlerinin artırılmasına ve vatandaşların derdine derman olacak çalışmalara katkıda bulunmaktır. Gaziantep toplantımızın da bu amaca hizmet eden verimli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz.


Son yerel seçimlerde büyük bir başarı elde ettik, korkuyu, baskıyı ve umutsuzluğu yendik. Bu siyasi iktidarın sandıkta yenilebileceğini tüm dünyaya ispatladık. Belediye başkanlarımız, vatandaşların beklentilerini boşa çıkarmadı. Yerel seçimlerden önce rakiplerimiz kara propagandalar yaptı. “CHP gelirse, yardımları keser,” dediler, biz iki katına çıkardık. Yerel yönetimlerdeki israfa son verdik. Vatandaşları şeffaf bir yönetim anlayışıyla buluşturduk. Belediye meclisi toplantılarını ve ihaleleri canlı yayınladık. Şimdi görüyoruz ki, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı da belediyelerimizin bu hizmetlerini örnek alarak kendi belediye başkanlarına öğüt veriyor. “İhaleleri mutlaka şeffaf bir şekilde gerçekleştirin, hatta canlı yayınlayın,” diye talimat veriyor. Biz de kendilerine şunu söylüyoruz: Bizi izlemeye devam edin, bizde örnek alacağınız daha çok şey var. Belediyelerimize saldıracağınıza onları örnek alın.


Pandemi süreci, belediyelerimizi de olumsuz etkiledi. Biz, vatandaşı kandıran çılgın projelerin peşinden koşmadık, vatandaşların öncelikli ve temel sorunlarını çözmek için mesai harcadık. Vatandaşlar ne yaptığımızı görüyor, bu doğrultuda belediye başkanlarımıza yönelik memnuniyet de giderek artıyor.


Pandemi sürecinde belediyelerimiz iktidarın yapamadığını yaptı. Belediye kaynaklarını küçük bir azınlığın çıkarları için değil, vatandaş için kullandı. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik desteklerimize herkes şahit oldu.


Biz bu hizmetleri verirken, iktidar sahipleri siyasi hırslarına yenildi. Belediyelerimizin hizmetlerini engellemek için her türlü hukuksuzluğa başvurdular ve bu sorunlu anlayışla devam ediyorlar. Bağış kampanyalarına el koydular, belediye başkanlarımız hakkında sudan sebeplerle soruşturmalar açtılar. Belediyelerimizin yetki ve gelirlerini merkezi yönetime devretmek için her yolu denediler. Ancak bizim belediyelerimiz mazeret değil, çözüm üretti; şikâyet etmedi, sorunları çözmek için mücadele etti. Çalıştayımızın sloganındaki gibi: “Tıkır tıkır çalışıyoruz, sorunları teker teker çözüyoruz.”


Gaziantep’teki toplantımızda aslında tüm Türkiye’ye önemli bir mesaj verdik. Bu mesaj, bize güvenen milyonlara karşı sorumluluğumuzun mesajıdır. Bu mesaj, tüm baskılara karşı birlikte mücadele etmenin, dayanışmanın mesajıdır. Bu mesaj, kötülüğe karşı iyiliğin, karamsarlığa karşı umudun mesajıdır. Siyasi iktidar ne yaparsa yapsın, önümüze hangi engeli çıkarırsa çıkarsın, halkımıza karşı sorumluyuz. Belediye başkanlarımız kararlıdır, hiçbir engel onları yollarından geri çeviremeyecektir. Belediye başkanlarımız, önümüzdeki üç yıllık süreçte de aynı anlayışla yola devam edecek. Halka hizmette şu âna kadar engel tanımadık, bundan sonra da tanımayacağız. Belediye başkanlarımız, yeni projelerle tıkır tıkır çalışmaya ve sorunları teker teker çözmeye devam edecek.


Önerilen Haberler