YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Kentimizde iki adet katı atık düzenli depolama sahası bulunmaktadır. Bunlardan biri, İskenderun’dadır, altı ilçeye hizmet vermektedir. Diğeri de Antakya’dadır, dokuz ilçeye hizmet vermektedir.
Antakya Gökçegöz Mahallesi’nde katı atık düzenli depolama sahasında depolanan evsel nitelikli katı atıklardan kaynaklı oluşan metan gazından elektrik enerjisi elde etmekteyiz. Çöp (metan) gazından elektrik enerjisi üretimi, “yenilenebilir enerji” kapsamında değerlendirildiği için büyük önem arz ediyor. Projemizin uygulanma başarısı %100’dür. Sera gazı salınımının azaltılması açısından da %50’lik hedefe ulaşmış durumdayız.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
LÜTFÜ SAVAŞ: Deniz kıyısında bulunan ve yapılması planlanan arıtma sistemlerimiz, uzun havalandırmalı aktif çamur sistemlidir. Çıkış suyu, derin deniz deşarjıyla deşarj edilmektedir. Denize kıyısı bulunan ilçelerin beşinde atık su arıtma tesislerini tamamladık. Bir ilçede de arıtma tesisinin proje çalışmalarında son aşamaya geldik. Burada tesis tamamlandıktan sonra deniz kıyısındaki ilçelerin tamamında arıtma tesisi olacak.
Nehir kıyısında bulunan arıtma tesislerimiz, membran sistemli ileri teknolojik tesislerdir, %99 oranında arıtma yapmaktadır. Burada arıtılan sular Asi Nehri’ne deşarj edilmektedir.
Belediyemiz sınırları içerisinde ağır kirlilik sorunu, Asi Nehri yatağındadır. Bu sorunun çözümü için Hassa, Reyhanlı, Samandağ, Kırıkhan ve Antakya’da toplam yedi adet atık su arıtma tesisini tamamladık.
Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: İskenderun bölgesinde iki, Antakya’da bir olmak üzere toplamda üç OSB bulunmaktadır. OSB’lerde atık ve arıtma sistemleri, OSB’nin kendi yönetiminin sorumluluğundadır.
Çevre kirliliği açısından arıtma sistemlerinin denetimi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılıyor.
Antakya OSB’nin arıtma sistemi bulunmadığından, yapım ve işletme sorumluluğu Antakya OSB yönetiminde olmasına rağmen insan ve çevre sağlığının olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Antakya OSB’nin kimyasal ve biyolojik arıtma tesisiyle kolektör hattı yapımı için HATSU Genel Müdürlüğü’nün proje çalışmaları devam etmektedir.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ: Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde, çeşitli gündemler vesilesiyle STK’lar, meslek odaları ve çeşitlik meslek gruplarıyla beraber çevre sorunlarına dikkat çekmek, ilimize özgü, nesli tehlike altında bulunan canlıların korunmasını sağlamak amacıyla deniz ve sahil temizliği gibi farklı etkinlikler düzenliyoruz. Amacımız, çocuklara çevre ve doğa sevgisi aşılamak ve onları bilinçlendirmek. Caretta caretta kaplumbağalarının yuvalarını birlikte koruyoruz, yavruların denize güvenle ulaşmasını STK’larla, derneklerle, öğrencilerle, gönüllülerle beraber sağlıyoruz.
Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ: Atık su arıtma tesislerimiz, tamamen biyolojik. Erzin, Dörtyol, İskenderun (Denizciler-Sarıseki), Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı, Antakya (Küçükdalyan Narlıca-Serinyol), Samandağ ilçelerine yeni atık su arıtma tesisi kazandırdık. Yayladağı ve Altınözü ilçelerimizde de atık su arıtma tesisi yapımına başladık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2014 yılından önce kentimizde dört tane atık su arıtma tesisi vardı. Altyapı çalışmalarıyla bu sayıyı 14’e çıkarttık.