YÜKLENİYOR
Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?
MEHMET OKTAY: Marmaris genelinde evsel atıklarla ambalaj atıkları ayrı ayrı toplanmaktadır. Evsel atıklarla çalı ve moloz gibi atıklar toplanıp katı atık deposuna götürülmektedir. Ambalaj atıkları ise, ayrı bir tesiste işlenmektedir.
Bunun yanı sıra birçok noktada geri dönüşüm kutuları, cam ve giysi kumbaraları bulunmaktadır. Ayrıca belediyenin hizmet binaları başta olmak üzere çoğu kurumda atık pil kutuları mevcuttur. Atık bitkisel yağlar ise, talebe göre vatandaşın belirttiği adresten teslim alınmaktadır.
Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?
MEHMET OKTAY: Marmaris merkezde altyapı sorunu bulunmamaktadır. Merkezi arıtma sistemi olduğu için denize veya farklı noktalara deşarj olmamaktadır. Çalışmalar, bu konuda esas yetkili ve sorumlu kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MUSKİ’yle görüşülerek yürütülmektedir.
Marmaris, 963.073 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir, merkeze 40-50 kilometre uzaklıkta bile mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca %80’i ormanlık alandan oluşmaktadır, yaklaşık 451 kilometre de kıyı uzunluğu vardır. Birçok ilçeye göre temizliği daha zordur.
Marmaris’te milli parklar, orman alanları, ÖÇK bölgeleri, koylar, seyir tepeleri, karayolu kenarları, piknik alanları, deniz üzerindeki tekneler gibi sorunlu ve kontrolü zor alanların temizliğiyle ilgili sorumluluk belediyemize ait değil. Çevre ve Orman Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik gibi kurumların sorumluluğunda olan bu bölgeler, maalesef en çok kirletilen alanlar. Dolayısıyla en fazla şikâyet aldığımız alanlar arasında bulunuyorlar.
Bu alanlarla ilgili şikâyet aldığımızda veya kirliliği gördüğümüzde sorumluluk alanımızda değil diyerek sırt çeviremiyoruz. Çünkü Marmaris’i korumak hepimizin görevi. Bu bölgelerde sık sık temizlik çalışması gerçekleştiriyoruz. Bu süreç hem zaman hem emek kaybına hem de maddi kayba yol açıyor. Sorumluluk alanımızdaki yerlerde kimi zaman sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. Bu nedenle ilgili kurumların kendi sorumluluk alanında kalan yerlerde temizlik faaliyetini yürütmesi, sorunu çözecektir.
Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?
MEHMET OKTAY: Çevre konusunda farkındalık oluşturmak için STK’larla, meslek örgütleriyle, özel kurumlarla, okullarla, otellerle, farklı işletmelerle çevre temizliği gerçekleştiriyoruz. Kimi zaman Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü dalış ekibiyle, gönüllü dalgıçlarla deniz dibi temizliği yapıyoruz. İnmesi güç ve riskli olan tepelerde, yamaçlarda AKUT’la birlikte temizlik faaliyetlerimiz oluyor.
Özellikle yaz aylarında artan tekne sayısından ötürü Deniz Ticaret Odası’yla “Çöp Toplama Teknesi Projesi”ni hayata geçirdik. Özel olarak dizayn edilen üç tekne, koyları dolaşarak teknelerdeki evsel atıkları alıyor, belirli noktalardaki çöp toplama merkezlerine bırakıyor. Bu sayede denizlerin kirletilmesini bir nebze de olsa önlüyoruz.