"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özlem Çerçioğlu: İleri Atık Su Arıtma Tesislerinin En Yaygın Olduğu Belediyelerden Biriyiz

  • 28 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?


ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Marmara Denizi’ndeki müsilaj felaketi, atıkların doğru bir şekilde arıtılmasının ve arıtıldıktan sonra doğaya bırakılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Aydın Büyükşehir Belediyesi, atıkların arıtılması konusunda bu önemin farkındadır ve sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirmektedir. Türkiye’de ileri biyolojik atık su arıtma konusunda en fazla yatırım yapan büyükşehir belediyelerinden birisi olduğumuzu söyleyebiliyoruz. Atık suyun arıtılması sonucunda çıkan deşarj suyu, tarımsal sulamada kullanılabilecek kriterlere sahiptir.


Atık çamurlar, atık su arıtma tesislerinde ayrı depolanıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış firmalara veriliyor ve bu firmalar tarafından bertaraf ediliyor.


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Aydın’ın denize kıyısı olan iki ilçesi, Kuşadası ve Didim. Her iki ilçede de ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri mevcuttur. Atık su arıtma tesislerinin tamamının çıkışında “Sürekli Atık Su İzleme Sistemi”bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde her iki dakikada bir otomatik olarak numune alınmaktadır ve değerler ölçülmektedir. 


Aydın, zeytin üretiminde önde gelen kentlerden biridir. Zeytinyağı elde edilirken, zeytinin sıkılması esnasında çıkan kara suyun arıtılması büyük bir sorundur, oldukça maliyetlidir. Mevsimsel olarak ortaya çıkan bu atık sorunuyla ilgili yeterli önlem alınmamaktadır. Zeytin üretimi yapılan bütün kentlerde aynı durum söz konusu. Bu sorunun çözümü için çıkan atığın bertaraf edildiği merkezi bir sıkım tesisinin yapılması gerekliliktir.


Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Aydın, tarım, hayvancılık ve turizm kenti olduğu kadar bir sanayi kentidir. Aydın genelinde altı farklı noktada OSB bulunmaktadır. Nazilli ve Söke’deki arıtma tesisleri proje aşamasındadır. Diğer OSB’lerde arıtma tesisi bulunmaktadır.

 

Arıtma tesislerinden çıkan atık suların ölçümü düzenli olarak yapılmaktadır. Kriterlere uygun olan atık sular deşarj edilmektedir. 


Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Çevre Mühendisleri Odası’yla işbirliği yapıyoruz.


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


ÖZLEM ÇERÇİOĞLU: Atık yönetimine yapılan her yatırımın, geleceğe yapılan bir yatırım olduğunun bilincindeyiz. Aydın Büyükşehir Belediyesi, ileri atık su arıtma tesislerinin en yaygın olduğu belediyelerden biridir. Arıtma tesislerinin hepsinde teknolojinin imkân verdiği tüm olanakları kullanıyoruz. Çocuklara verebileceğimiz en güzel hediye, daha yaşanabilir bir çevredir.


Önerilen Haberler