"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şükrü Sözen: Hedefimiz Çalışmak, İmkânsızı Başarmak

  • 28 Haziran 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ŞÜKRÜ SÖZEN: 2014 yılı itibarıyla yürürlüğe giren 6360 sayılı Büyükşehir Yasası’yla birlikte belediyecilik sistemi değişti. Belediyecilikte yerinden yönetimin olması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin farklı renkleri var. Bu renklerin bir arada kardeşçe yaşaması için kurumların koordineli çalışması gerekmektedir. Bu yasa, bizi ayrıştırdı. Yasa yürürlüğe girmeden önce 19 merkez mahallemiz vardı. Şimdi aralarında Side gibi turizm merkezlerinin de bulunduğu 106 mahallemiz mevcut. Bunların 78’i kırsal köyden mahalleye dönüşen yerler. Hizmet alanlarımız genişledi. Ama gelirlerimiz artmadı, azaldı. Çünkü büyükşehir belediyesi, önemli gelir kaynaklarımıza el koydu. Mezbaha, terminal, hal, ilan, reklam ve su gelirlerimiz elimizden alındı. Yaz aylarında 600.000 nüfusa hitap eden bir ilçeye bu koşullarda nasıl hizmet edebilirsiniz? İller Bankası, belediyelere tabelada yazan nüfusa göre ödeme yapar. Manavgat’ın tabela nüfusu 250.000. Bu rakam, yılın sekiz ayında yaklaşık üç kat artıyor. Bu nedenle İller Bankası gelirleri yeterli değil. Bir de büyükşehir belediyesiyle farklı siyasi görüşlere sahipseniz cezalandırılıyorsunuz. Büyükşehir Yasası’nın sıkıntılar getireceğini dile getiren ve mahalle muhtarlarını bu yasaya hazırlamak amacıyla eğitim seminerleri düzenleyen ilk belediyeyiz. Bu yasanın sıkıntılı olduğunu, bizi engelleyeceğini, önümüzü kesmek için kullanılabileceğini, art niyetli kullanıldığında cezalandırma mekanizmasına dönüşebileceğini her yerde yüksek sesle ifade ettik. Antalya ve Manavgat farklı partilerden olunca bu tür sıkıntıları zamanında fazlasıyla yaşadık. Manavgat’ın bütün değerleri elimizden alındı. Büyükşehir belediyesi tarafından caddeler, sahiller, önemli hizmet binaları, iş makineleri ve araçlar alınmaya çalışıldı. Mücadele ederek bazılarını geri kazandık. Bu sıkıntıları vatandaşların da bilmesi gerekiyordu. Mitingler düzenleyerek bu durumu vatandaşlara anlatmaya çalıştık. Büyükşehir Yasası’nın yanlış olduğuna dair farkındalık çalışmalarımız yerel ve ulusal medya kanallarında yer aldı. 2019 seçimleriyle birlikte Antalya Büyükşehir Belediyesi, CHP’li belediyeye geçti. Bu vesileyle rahatladık. Büyükşehir Yasası, yanlış bir yasadır, revize edilmelidir. “Birlikten Kuvvet Doğar” anlayışıyla çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek, Manavgat’ın elinden alınan caddeleri iade etti. Bu konuda söz vermişti. Diğer hizmetlerde de birlikte çalışmaya gayret ediyoruz. Örneğin, ilçemizdeki vektör mücadelesini büyükşehir ve ilçe belediyesiyle birlikte yapıyoruz. Belediye olarak her türlü ekipmanımızı, aracımızı, elemanımızı büyükşehir belediyesine tahsis ederek hizmet üretiyoruz. İçme suyu ve altyapı hizmetlerinde de ortak görüşlerle hareket ediyoruz. Bunun dışında hemen her konuda fikir alışverişinde bulunabiliyoruz, ortak akılla hareket edebiliyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ŞÜKRÜ SÖZEN: STK’larla ortak çalışma bilincini her zaman ön planda tutuyoruz. Birlikte çalıştığımızda sorunları aşabiliriz, çözüme götürebiliriz. Bu nedenle STK’larla işbirliği çok önemli. 2020 yılında Turizm Bakanlığı’nın Ulualan sahiline golf alanı yapma isteği belediyemizin ve STK’ların gündemine girdi. Belediyemizin öncülüğüyle ilçemizdeki ticaret, meslek ve esnaf odaları, AK Parti hariç tüm siyasi partiler tek yürek olduk. Ulualan’a golf alanı yapılmaması gerektiğinin nedenleriyle ilgili vatandaşları bilgilendirdik. Türkiye çapında medya çalışması başlatıldı. Sosyal medyada gündem olduk. “Ulualan Ölü Alan Olmasın” sloganıyla yapılan çalışma, bakanlığın bölgemizde toplantı yapmasıyla sonuçlandı. Bölgemizde 20.000 esnaf var. Esnafların refahı için Manavgat Esnaf Odası’yla ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Turizm birlikleriyle, Ticaret Odası gibi kuruluşlarla ilçemizin büyük yatırımları için ortak paydada buluşmak için çalışıyoruz. Kent konseyinin kurulmasına öncülük ettik. Ancak süreç içerisinde dernekler arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle kent konseyinin faaliyeti durduruldu. Bu konuda yeniden girişimde bulunacağız. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


ŞÜKRÜ SÖZEN: Kırsalda ve ilçede yaşayan kadınlar, engelli vatandaşlar, çocuklar, gençler, sezonluk çalışan turizm emekçileri ve yaşlılar, “kırılgan” olarak adlandırabileceğimiz gruplardır. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği bu gruplara yönelik projeler üretiyoruz. Türkiye çapında ödüllere layık görülen “Toros Kadınları” projesi, özel bir çalışmadır. Kadınların aile ve bölge ekonomisine katkı sağlayabilmeleri, sosyalleşmeleri amacıyla hayata geçirdiğimiz “Toros Kadınları” projesi kapsamında bir pazar kuruldu. Kadınlar, satış, pazarlama ve iletişim konusunda eğitimler aldı, sertifikaları verildi. Cumartesi günleri kurulan pazarda kadınlar, el emeği, göz nuru ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor. İmkânsızlıklar nedeniyle hayatları boyunca kırsal mahallelerden çıkamayan kadınları ilçe hayatıyla buluşturma çalışmamız da ödüle layık görüldü. “Toros Kadınları Geziyor” projesi kapsamında iki yıl boyunca 20.000’e yakın kadını evlerinden alarak gezilere götürdük. Bu geziler sayesinde kadınlar sosyalleşme imkânı buldu. Birçoğu hayatlarında ilk kez tarihî ve turistik yerleri gördü. Engelli vatandaşlar için “Engelsiz İletişim Merkezi”, “Engelsiz Park”, “Engelsiz Kafe” hizmetlerimiz bulunmaktadır. İlçemizin dört bir yanında akülü araç şarj istasyonları yer almaktadır. Geçen yıl açtığımız “Ilıca Meliha Ercan Yaşam Merkezi” ise, görülmeye değerdir. Burada engelli çocuklara hem eğitim hem de kreş hizmeti verilmektedir. Evde bakım hizmetleriyle yaşlı, engelli, ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. Huzurevi yaptık ve hizmete açtık. Huzurevinde bakımını gerçekleştirdiğimiz yaşlılarla sık sık bir araya geliyoruz. İbrahim Sözen Gençlik Merkezi’nde kadınlar, gençler ve çocuklar için 30’a yakın alanda kurs eğitimi verilmektedir. Dar gelirli turizm çalışanı ailelerin yararlandığı dört kreş mevcuttur. Side, Sarılar, Çolaklı, Taşağıl Mahalleleri’ne yaptırdığımız modern kreşlerde 350 çocuk, iyi ve nitelikli eğitim almaktadır. Çocuk Kültür Merkezi’nde ise her yıl yüzlerce çocuğa etüt eğitimi veriyoruz. Uzak mahallelerden gelen ortaöğretim öğrencileri, kız ve erkek öğrenci yurtlarında aile sıcaklığında eğitimlerini sürdürmektedir. Bu hizmetleri yeterli görmüyoruz, yeni projeler üretiyoruz.  


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ŞÜKRÜ SÖZEN: 2019 yerel seçimlerinde “Bu Gelecek Hepimizin” sloganıyla bazı sözler verdik. İlk 10 yıllık hizmet süremizde ilçemize kültür ve gençlik merkezleri, kent meydanları, kreşler, yurtlar, huzurevi, stadyum, belediye hizmet binası, yaya köprüsü, engelli merkezleri gibi birçok büyük yatırımı kazandırmıştık. Yatırımlarımız devam edecek. Vatandaşların hayatını kolaylaştıracak, refahlarını artıracak sosyal yatırımlara da ağırlık vereceğiz. Manavgat Irmağı kenarındaki düzenleme çalışmaları, ilçe halkının devam etmesini istediği çalışmalardan biri. Bu çalışmalarımıza yeni bir etap kattık. Irmak kıyısının araç köprüsü altında kalan kısmını projelendirdik. 1.5 kilometrelik sahil boyunca düzenleme yaparak ırmak kıyılarından daha çok yararlanılmasını sağlayacağız. Bu çalışmalar, ilçemizin kültürü hâline geldi. Seçim kitapçığımızda araç köprüsü sözü vermiştik. İhalesini yaptık. Yakında çalışmalara başlayacağız. Kızılot bölgesinde bir plaj sözü vermiştik. Geçtiğimiz yıl vatandaşlarla birlikte açılışını gerçekleştirdik. Side’de üç tane halk plajı açtık. Boğaz Otel plajını yeniledik. Bisiklet yollarıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. MANBİS bisiklet kiralama sistemiyle birlikte ilçemizdeki bisiklet yollarını 35 kilometreye çıkardık. “Aile Danışma Merkezleri” sözümüz vardı, ilçe merkezinde açtık. Sarılar ve Evrenseki Mahalleleri’nde yenilerini açmak için hazırlıklarımız devam ediyor. “Canlı Hayvan Pazarı” projesi hazır olmasına rağmen dört yıldır ilgili bakanlıktan yer tahsisi alamadığımız için hayata geçirememiştik. Tahsisimizi zorlu süreç neticesinde aldık. Son derece modern bir canlı hayvan pazarını ilçemize kazandırmak için ihale hazırlık çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşların daha uygun fiyata et-süt temin edebilmeleri için Toros Et ve Süt Tanzim Satış Mağazası’nı açtık. Manavgat’a doğalgaz getirilmesi de vaatlerimiz arasındaydı. Bu konunun takipçisi olduk, ilgili kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. İlçemizdeki kreş sayısını dörde çıkardık. İlçemizin ana arterlerindeki çevre düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Rauf Denktaş Köprü’sünü yenileme ve balık hali düzenleme çalışmalarımız sürüyor. Antik Side’nin dönüşümüne yönelik çalışmalarımızda da önemli noktaya geldik. Evde bakım hizmetleri, engelli Hizmetleri ve sosyal yardımlar, pandemi sürecinde öncelikli çalışmalarımızdandı. Günümüzün ekonomik koşullarında zorlanan vatandaşlara yetişmeye çalışıyoruz. Tam kapanma sürecinde çiftçinin tarlada kalan ürünlerini piyasa değerinde satın aldık, vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttık. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ŞÜKRÜ SÖZEN: İlçemize yeni bir araç köprüsü kazandırmak istiyoruz. “Anfili Taşıt Köprüsü”, şu an ihale aşamasındadır. Rauf Denktaş Köprüsünün revizyonu, canlı hayvan pazarı ve kesimhanesi, ırmak kenarı Zeynel Şenol Köprüsü’nün rekreasyon projesi, Nar Beach halk plajları,k ve gündüz bakımevi yapımı, Side Kemer Mahallesi’nde Kazım Karabekir Caddesi’nin düzenlenmesi, Barbaros Caddesi kentsel çevre düzenlemesi ve güneş enerjisi santrali yapımı, Boğaz Halk Plajı’nda üçüncü etap düzenlemesi, öncelikli projelerimizdendir. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

ŞÜKRÜ SÖZEN: Önümüze çıkacak her türlü zorluğa göğüs germeyi, zorlukları aşarak başarıya ulaşmayı görev edindik. Görev süremiz boyunca hiçbir engel bizi yıldıramadı. Sloganımız, “Hedefimiz Çalışmak, İmkânsızı Başarmak.” Hayallerimiz her zaman büyük. Büyük hayalleri gerçekleştirmek, zorluklarla mücadele etmeyi gerektirir. Buna alışığız. Ancak merkezi hükümetin belediyelere bakış açısından kaynaklanan zorluklar yaşadığımızı söyleyebilirim. Büyük yatırımlarımıza ve projelerimize yer tahsisi alamıyoruz. Bakanlıkların CHP’li belediyelere yaklaşımı adil olmuyor. Bu, bilinen bir gerçektir. Büyükşehir Yasası’nın mutlaka revize edilmesi gerekiyor. Dünyadaki başarılı belediyeler, yerinden yönetimi benimsiyor. Bu yasa, herkesi merkeze tabi kılıyor. İmkânlar adil dağıtılmıyor. Toplanan vergiler yarı yarıya kesintiye uğruyor. 1.5 yıldır pandemi sürecindeyiz. Kira gelirlerimizi de yarı yarıya indirmek zorunda kaldık. Zaten kısıtlı olan imkânlarımız, pandemiyle birlikte sıfırlandı. Kendi kaynaklarımızı yaratarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Heyecanımız ve ülkeye olan bağlılığımız, vatandaşlara daha fazla hizmet verebilmeyi öngörüyor. Hizmet heyecanımızı, olumsuz şartlar baskılıyor. Topluma verebileceklerimiz, yapabildiklerimizle sınırlı olmamalı. Bu sıkıntıları ortaya koyabilmemiz, sorunlara çözüm bulabilmemiz, daha rahat çalışacak belediye yönetimlerini hayata geçirebilmemiz için CHP iktidar olmalıdır. Bu konuda umutluyuz, umutlarımızın gerçekleşeceğine dair inancımız tamdır.


 


MANAVGAT BELEDİYESİ 


KURUMSAL YAPI: Başkan, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü. 


VİZYON, MİSYON ve STRATEJİK HEDEFLER: Hedefimiz, Manavgat halkına ve ziyaretçilerine en kaliteli yerel hizmeti vermek, çağdaş bir ilçede yaşama imkânı sunmak, herkesin görmek ve yaşamak istediği bir turizm ilçesi oluşturmak. Yaşam kalitesini yükseltmek için halkla yönetim arasında ilişki kurabilen, halkın isteklerine zamanında cevap verebilen bir yönetim misyonuna sahip olmak. Refah seviyesini yükseltmek, yaşanabilir ilçe olma vizyonunu taşıyan örnek bir belediye olmak. Bu misyon ve vizyon doğrultusunda da ilkelerimiz bulunmaktadır. İnsan kaynaklarını geliştirmek ve değerlendirmek. Sağlıklı bir kentleşme süreci izlemek. Hizmet kaynaklarını sürdürülebilir kullanmak. Bilgi ve teknolojiyi etkin ve yaygın bir şekilde kullanmak. İnsan gücünü, bilgi birikimini, maddi kaynakları etkili ve verimli şekilde kullanmak. Amaçlara ve misyona bağlılık yaratmak. Doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmak. Eğitim hizmetlerinin kalitesini ve sürekliliğini sağlamak, Hizmetlerde dürüst ve tarafsız davranmak. Halka hizmet bilinci sağlamak. Çıkar çatışmalarından kaçınmak. Halk memnuniyetini hedeflemek. Canlı olan her şeye hizmet etmeyi önemsemek. Tedarikçimizi stratejik iş ortağı olarak algılamak. Çalışanların, Manavgat Belediyesi’ni benimsemesini sağlamak. Sürekli değişen, gelişen, yeniliklere açık bir belediye olmak. Diğer kamu kuruluşlarına ve halka karşı şeffaf olmak. Sosyal refahı artırmak. Stratejik planlama anlayışından uzaklaşmamak. Karar verme aşamasında halka karşı şeffaf olmak. Yasa ve yönetmeliklere sadık kalmak. 


ÇALIŞAN SAYISI: 201 memur, 136 kadrolu işçi, 26 sözleşmeli personel, 1519 belediye şirket personeli.

 

BÜTÇE: 390 milyon TL


ŞÜKRÜ SÖZEN


İzmir Özel Fatih Koleji’ni bitirdi. Ticaret hayatına atıldı. CHP Gençlik Kolları başta olmak üzere partinin çeşitli komisyonlarında ve ilçe örgütünün yönetim kadrosunda görev aldı. 2004 seçimlerinde CHP’den belediye başkan aday adayı oldu. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde CHP’den aday gösterildi ve seçildi. Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesis Yapı ve İşletme Birliği Başkanlığı görevini yürüttü. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler