"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tolga Tosun: Sert Uygulamaların ve Yaptırımların Bir An Önce Hayata Geçirilmesi Lazım

  • 28 Haziran 2021

Belediyenizin atık teknolojisi hakkında bilgi verir misiniz?


TOLGA TOSUN: Atıkları, Çevre Kanunu ve kanun kapsamında düzenlenen yönetmelikler dahilinde toplum ve çevre sağlığına zarar vermeden topluyor, bu atıkların ilgili transfer istasyonuna nakledilmesi konusundaki çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bandırma mücavir alanımızda yer alan 54 mahalledeki (merkez ve kırsal olmak üzere) sokakları, caddeleri, bulvarları, meydanları, pazaryerlerini ve benzeri alanları temizlik araçlarıyla temizliyoruz. 


İlçemizde toplanan evsel atıklar, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu altındaki “Evsel Katı Atık Transfer İstasyonu”na taşınarak bertaraf ediliyor. Çevre sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu düşündüğüm sıfır atık sürecinde de çalışmalarımız devam ediyor. “Sıfır Atık” programı kapsamında Bandırma genelinde kâğıt-karton, plastik, cam, metal, atık yağ, atık pil toplama hizmeti veriyoruz. 2020 yılı rakamlarına bakacak olursak, ilçemizde 232.440 kilogram plastik atık, 43.200 kilogram metal atık, 1.183.786 kilogram kâğıt ve karton atık, 1.860 kilogram cam atık, 7.960 kilogram atık bitkisel yağ, 1.244,05 kilogram atık pil toplandı. Toplanan bu atıklar sayesinde 70.000 ağacın kesilmesi önlendi, 3.780 litre petrol enerji tasarrufu sağlandı, 74.000 kilogram hammadde oluşturuldu, 6.370 kilogram biyodizel madde ülke ekonomisine kazandırıldı. Bu süreç, çevre ve toplum sağlığının korunması için çok önemli. Uygulamaya devam edeceğiz. 


Deşarj ve arıtma sisteminizi nasıl yönetiyorsunuz? Kirliliği önlemeye yönelik ne tür tedbirler alıyorsunuz? Belediyeniz sınırlarında ağır kirlilik sorunu olan yerler nereleri? Sorunların çözümüne yönelik acil eylem planı ne olmalı sizce?


TOLGA TOSUN: Deniz kirliliğiyle ilgili süreçler, arıtma ve deşarj sistemlerine ilişkin işlemler Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilmektedir. Projelerin ve çalışmaların bütçesi de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmaktadır. Büyükşehir Yasası nedeniyle kendi yaşam alanımızda (yetki alanımız dışında kaldığından) herhangi bir işlem yapamıyoruz. 


Belediyemiz sınırlarında ve çevresinde fazla sayıda fabrika bulunuyor. Söz konusu fabrikaların atık suları direkt veya dolaylı olarak dereler vasıtasıyla Marmara Denizi’ne ya da Manyas Gölü’ne deşarj ediliyor. Bu süreçle ilgili denetim eksikliği ve yetersizliği olduğunu düşünüyorum. Yetkili kurumların daha duyarlı olması gerekiyor. Sert uygulamaların ve yaptırımların bir an önce hayata geçirilmesi lazım. 


Marmara Denizi’ndeki müsilaj felaketiyle mücadele sürecinde ilgili makamlar tarafından Acil Eylem Planı hazırlandı. Valilik, toplantılar düzenledi. Sorunun çözümü için kurum ve kuruluşlar harekete geçirildi. Ancak süreçlerin devamlılığı şart. Çevre temizlik çalışmalarıyla birlikte denetimlerin yapılması ve yaptırımların uygulanması hem çevre hem de toplum sağlığı için oldukça önemli.



Belediye sınırlarınız içerisinde OSB var mı? Varsa, arıtma sistemleri bulunuyor mu? Çevre kirliliği (yeraltı ve yerüstü suları, deniz ve nehirler açısından) arıtma sistemlerinin çevreye etkisini ölçüyor musunuz?


TOLGA TOSUN: Bandırma’nın bir OSB’si var, ancak Bandırma’nın mücavir alan sınırlarında değil, komşu ilçemiz Gönen sınırlarında yer alıyor. 



Meslek örgütleriyle ve STK’larla bu alanda işbirliğiniz var mı?


TOLGA TOSUN: İlk günden bu yana çevre ve toplum sağlığına duyarlı bir yönetim anlayışına sahibiz. Bu süreçte ilçemizdeki STK’larla, kurum ve kuruluşlarla uyumu, işbirliğini ön planda tutuyoruz. Çünkü çevre ve toplum sağlığı, sadece o yerin yerel yönetiminin üstlenebileceği bir sorumluluk değil. Ortak akılla uyum içinde hareket edilmesi, çözüm üretilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu bağlamda belirli zamanlarda, farkındalık yaratmak amacıyla STK’larla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.


5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Sıfır Atık Mavi Projesi” kapsamında yaklaşık 700 gönüllünün ve STK mensubunun katılımıyla Bandırma sahil bandında çöp toplama etkinliği düzenledik. Liman bölgesinde dipte bulunan çöpleri 12 dalgıçla topladık ve geri dönüşüme gönderdik. 


Biyolojik arıtma sistemi konusunda bir girişiminiz var mı?


TOLGA TOSUN: Bu sistem çok değerli. Yetki sorunundan kaynaklanan süreç nedeniyle ilçemize böyle bir yatırım yapamıyoruz. Bu ve benzeri projeleri tüm yerel yönetimlerin uygulayabilmesi için yetkilerin ve bütçelerin ilgili makamlar tarafından tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. Çocuklara daha temiz bir gelecek bırakabilmemiz için bu adımların atılması zorunlu.


Önerilen Haberler