YÜKLENİYOR
2021 yılı sezonunda ilçenizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?
AHMET ARAS: Nüfusumuz 500.000’i aşmış durumda. Bodrum, yaz aylarında 1 milyonu aşan bir nüfusa hizmet ediyordu. Tam kapanma sürecinde Bodrum’a günlük ortalama 8.000 araç girişinin olduğu günler yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu girişlerin %50’si günübirlik giriş-çıkış yapan araçlardan oluşuyor. Bu yoğunlukla mücadele etmek için elimizden gayret gösteriyoruz. Belediye personelimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, Bodrum’da yoğunluktan kaynaklanan herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için elinden geleni yapıyor.
Pandemi öncesi yaz aylarında da yoğunluk yaşıyorduk; ama bu durumun pandemiyle birlikte yıla yayılması belediye hizmetlerinde aksamaya sebep olabilirdi, fakat olmadı. Bir aksaklığa sebebiyet vermeden çalışmalarımızı sürdürdük. Tabii ki nüfus yoğunluğunda işler de kolay olmuyor. Üstesinden gelmek için çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.
Bodrum’da yaşanan bu nüfus yoğunluğunun bundan sonraki süreçte kalıcı olacağını öngörüyorum.
Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı?
AHMET ARAS: Faaliyetleri tamamen durdurulan, ara ara açılan ve tekrar kapanan 2.828 işletme, pandemiden doğrudan etkilendi. Bu işletme sayısıyla birlikte çalışan sayısının da öngörülemez boyutlarda olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Pandemi özellikle yabancı turistlere yönelik çalışan otellerimizde, yeme-içme ve eğlence sektöründe büyük oranda işgücü kayıplarına sebep oldu. Yıllarca emek vererek eğittiğimiz birçok personelimizi başka sektörlere ve başka illere kaptırmaktayız. Kaliteye yıllarca yatırım yaptığımız Bodrum’da yetişmiş insan gücünün bu şekilde zora düşmesi ve sektörü terk etmesi gelecekte ciddi sorunlara sebep olacaktır.
İlçeniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?
AHMET ARAS: Kent konseyi, Boder, Botav, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası ile ortak çalışmalar gerçekleştirdik.
“Esnafına Sahip Çık” projesi, Deniz Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası işbirliğinde yürütüldü. Belediye bünyesindeki sergi salonları sanatçılara ücretsiz tahsis edildi.
BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?
AHMET ARAS: Covid-19 salgını ülkelerin turizm faaliyetlerini doğrudan etkiledi. Aslında tüm dünyada otel doluluk oranları ciddi ölçüde düştü.
Türkiye'nin Mart ayındaki otel doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yarı yarıya azaldı.
Yabancı turistlerin büyük çoğunluğu Türkiye'ye havayoluyla geliyor, ancak Covid-19 salgınından sonra ülkelerin koyduğu seyahat yasaklarıyla birlikte tüm dünyada uçuş sayıları büyük oranda azaldı.
Avrupa ülkelerinin, seyahat kısıtlamalarının ne zaman kaldırılabileceğine dair çeşitli öngörüleri bulunmakla birlikte bu öngörüler ülkeden ülkeye de farklılık gösteriyor.
Salgın dünyada kontrol altına alınmaya başlansa dahi ilk evrede turizmin yurtiçinde gerçekleşeceğini öngörüyorum. Yabancı turistlerin gelişinin zaman alacağını düşünüyorum.
Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?
AHMET ARAS: Pandemi sürecinde yaşadığımız büyümeye oranla baktığımızda uçak ve otobüs firmalarıyla seyahat tercihi yerini bireysel araç kullanımına bırakmıştır. Aşılamayla birlikte tekrar hareketleneceğini düşündüğümüz havayolları ve otobüs firmalarıyla alışılagelmiş ulaşım modeli devreye girecektir. Bunun yanı sıra bu dönemde tekneyle güvenli tatil de tercih ediliyor.
Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?
AHMET ARAS: Sahip olduğumuz değerleri, koruma ve kullanma dengesiyle gelecek nesillere aktarmalıyız. Bodrum’u her zamankinden daha fazla koruma fikri şu anda yönetim stratejimizin ana eksenini oluşturmaktadır. Ancak bizim dışımızdaki bazı karar vericiler, planlanmamış ve sonuçları düşünülmemiş kararlar almaktadır. Temiz bir çevre, sürdürülebilir ve sağlıklı bir turizm, umutlu bir gelecek demektir, biz de bunun için buradayız.
Belediyemiz öncülüğünde bir araya gelen siyasi parti ve STK temsilcileriyle arkeolojik sit alanı olan bir bölgemizin yapılaşmaya açılmaması için ortak basın toplantısı düzenledik. Meslek odaları, STK başkan ve temsilcileri, kent konseyi başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle yerel/ulusal basın temsilcilerinin katıldığı toplantıda basın açıklaması yaparak tepkimizi ortak bir sesle duyurduk. Bodrum’un tarihî ve kültürel zenginliklerini korumak için bu tür eylemlerimiz ve projelerimiz devam edecektir.
Temizlik İşleri Birimi’nin çevre gönüllüleriyle ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı’yla birlikte “Sokağım Temiz Bodrum Temiz” kampanyası gerçekleştirildi. Bu faaliyetlerimiz dönem dönem devam etmektedir.
Belediyemiz bünyesindeki dalgıçlarla birçok koyumuzda periyodik olarak deniz dibi temizliği yapıyoruz.
Bodrum’un uluslararası “Green Destination” haritasında yer bulmasıyla birlikte belediye bünyesinde “Sürdürülebilirlik Birimi” oluşturuldu. Bitez sahili için Green Destinations-Quality Coast Top 100 Ödülü halk oylamasında birinci oldu. Quality Coast Sertifika Programı kapsamındaki kriterlerin yerine getirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.
Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?
AHMET ARAS: Dünya Turizm Forumu’yla başlıyoruz. Dünya Turizm Forumu, oldukça önemli bir forum. 10-12 Haziran’da Dünya Turizm Forumu yapacağız.