"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Kılıç: Maltepe Meydan Projesi’ni Bir An Önce Tamamlayıp İlçeyi Trafik Sorunundan Kurtarmak İstiyoruz

  • 7 Haziran 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ALİ KILIÇ: Maalesef ülkemizdeki siyasi kutuplaşma pek çok alana yayılmış durumda. Sizin de bildiğiniz gibi son seçimlere kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde farklı bir yönetim anlayışı vardı. Ne yazık ki, yeni yönetim gelene kadar büyükşehirden destek alamadık. Maltepe’ye can katacak önemli projelerimiz için son dönemde İBB yönetiminden destek görüyoruz. Bu projelerin en önemlisi, Maltepe’deki trafik çilesini sona erdirecek olan meydan ve dal-çık projesi. Sayın Ekrem İmamoğlu bu projenin hayata geçmesini önemsiyor. Çalışmalarına yakında başlayacağız. İBB’den yıllardır alamadığımız asfalt desteğini yine bu yıl almaya başladık. Maltepe’deki birçok ana caddede ve sokaklarda yolları yeniledik. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ALİ KILIÇ: Kent konseyi var, uyumlu çalışıyoruz. Katılımcı ve demokratik bir yönetim anlayışına sahibiz. Maltepe’de bir projeye imza atarken halkın onayı olmadan adım atmıyoruz. Mahallede bir çalışma yapacaksak mahalle halkına soruyoruz. Gençlerle ilgili adım atacaksak gençlere soruyoruz. Kadınlarla ilgili önemli projeleri hayata geçirdik. Hepsinde kadınların onayını aldık. Özellikle bu alanlarda çalışma yürüten STK’larla işbirliği yapıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


ALİ KILIÇ: İlçemizde dezavantajlı gruplara yönelik önemli çalışmalarımız var. Yoksullukla mücadeleyi önemsiyoruz. Türkiye’de “Aile Sigortası”nı uygulayan ilk belediyeyiz. “Aile Sigortası”yla hane içinde geliri olmayan kadınlar için Halk Kart çıkarttık. Her ay düzenli olarak 600 TL yatırıyoruz, böylece mutfak masraflarına destek oluyoruz. Aşevi hizmetimiz var, yüzlerce kişiye günlük sıcak yemek desteği veriyoruz. Ücretsiz evde bakım ve sağlık hizmetimiz var. Engelliler için “Üreten Engelliler Merkezi” açtık. Engelli vatandaşlar burada hem sosyal yaşama katılıyor hem de ürettiklerini satarak kazanç sağlıyor. Kadınlar için “Kadın Danışma Merkezleri” kurduk. Şiddet mağduru kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik danışmanlık desteği sunuyoruz. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ALİ KILIÇ: Göreve geldiğimizde boş vaatler sıralamak yerine Maltepe halkına “Sorunlarınız neler?” diye sorduk. Maltepe halkı bize 19 maddelik acil çözüm bekleyen ihtiyaç listesi çıkardı. Ben de o listenin altına imza atarak sorunları çözeceğime söz verdim. Bunların arasında kentsel dönüşüm, trafik, kreş, hastane gibi önemli projeler vardı. Gururla söylüyorum, tamamını hayata geçirdik. Trafik sorununu temelden çözecek “Maltepe Meydan Projesi”ni İBB’deki eski yönetim anlayışı nedeniyle yapamamıştık. Onu da bu dönemde bitiriyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ALİ KILIÇ: Geçen dönem, Maltepe’nin 40 yıllık imar sorununu çözdük. Binlerce vatandaşa tapularını teslim ettik. İmar planları doğrultusunda bu dönem yerinde kentsel dönüşümü başlatmak istiyoruz. Bu sayede Maltepe’nin 30-40 yıllık geleceğini planlayacağız. “Maltepe Meydan Projesi”ni bir an önce tamamlayıp ilçeyi trafik sorunundan kurtarmak istiyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


ALİ KILIÇ: Biliyorsunuz ki, ülkede ciddi bir ekonomik kriz var. Buna bir de ağır pandemi koşulları eklendi. Devlet tarafından belediyelere gönderilen İller Bankası paylarında kesintiler yapıldı. Gelirlerimizde ciddi daralma var. Bu durum, ilçeye yatırım ve hizmet noktasında elimizi kolumuzu bağlıyor. Ülkedeki siyasi kutuplaşma iklimi de bazı projelerimizi hayata geçirmemize engel oluyor.



MALTEPE BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Basın ve Yayın Müdürlüğü. Bilgi İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Hastane Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sivil Savunma Uzmanlığı, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


VİZYON: Katılımcı, eşitlikçi bir anlayışla erişilebilir, yaşanabilir mekânlara sahip, yenilenebilir, kalkınan ve tercih edilen bir ilçe yaratmak.


MİSYON: Eğitime önem veren, sosyal, kapsayıcı, şeffaf, adil, insancıl ve çevreci bir belediye olmak.


TEMEL DEĞERLER: Çevreye, canlılara ve insan haklarına duyarlılık, açıklık, hesap verebilirlik, dürüstlük, güvenilirlik, yenilikçilik, çözüm odaklılık.


ÇALIŞAN SAYISI: 2.000


BÜTÇE: 545 milyon TL




ALİ KILIÇ


Uzun yıllar Milliyet Gazetesi Münih Temsilciliği’ni yürüttü. Romanya, Afganistan ve Yugoslavya’daki savaşları gazeteci olarak yakından takip etti. Avrupa’nın en güçlü göçmen örgütü olarak kabul edilen Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu’nda Genel Başkanlık yaptı. Türk-Alman Dostluk Federasyonu Kurucu Genel Başkanı olarak yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa karşı çalıştı. Siyasi hayatına Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin Gençlik Kolları’nda başladı.


CHP’den 1. Bölge milletvekili adayı oldu, Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı. Genel Başkan Danışmanlığı ve Yurtdışı Örgütlenme Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Maltepe Belediye Başkanı seçildi.


Önerilen Haberler