"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Belediyeler ve Bütçe

  • 7 Haziran 2021

Yerel yönetimlerin bir türünü teşkil eden belediyeler, belde sakinlerinin yerel ve ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan, karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişileridir. TBB-2015 verilerine göre, bugün 30 büyükşehir, 51 il, 519 büyükşehir ilçe, 400 ilçe, 397 belde (kasaba) belediyesi olmak üzere toplam 1.397 belediyemiz bulunmaktadır.

5393 sayılı kanunun 14. maddesi uyarınca belediyelerin görevleri şu şekilde ifade edilmektedir:

“Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;

- İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı, coğrafi ve kent bilgi sistemleri, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans, şehiriçi trafik, defin ve mezarlıklar, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleriyle nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.

- Devlete ait her derecedeki okul binasının inşaatıyla bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir, sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir, kültür ve tabiat varlıklarıyla tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir, bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir. Gerektiğinde öğrencilere, amatör spor kulüplerine malzeme verir ve gerekli desteği sağlar, amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurtiçi ve yurtdışı müsabakalarında üstün başarı gösteren veya derece alan sporculara belediye meclisi kararıyla ödül verebilir. Gıda bankacılığı yapabilir.

- Belediye, kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahallî müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetleri de yapar veya yaptırır. Hizmetlerin yerine getirilmesindeki öncelik sırası, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir. Belediye hizmetleri, vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, yaşlı ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

- Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar. Belediye meclisinin kararıyla mücavir alanlara da belediye hizmetleri götürülebilir.”

Pandemi döneminde ve ülkenin içinden geçtiği zorlu ekonomik süreçte belediyelerin işleri daha da zorlaşmaktadır. Her geçen gün artan hizmet talepleri karşısında belediyeler, kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmak zorundadır. Bu zorlu koşullarda gelirlerin düzenli ve günün şartlarına uygun olarak toplanabilmesi, harcamaların verimli yapılabilmesi ve belediye bütçe sisteminin sağlıklı işletilmesiyle kısmen mümkün olabilir.

Belediyeler yasasına göre belediye bütçesi, belediyenin bir yıllık gelir/ gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına, hizmetlerin yapılmasına ve giderlerin sarfına izin veren bir kararname şeklinde tanımlanmaktadır. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 22. maddesi gereğince belediye başkanları her yıl Haziran ayının sonuna kadar stratejik plan ve performans programına uygun olarak gider bütçelerini hazırlamak üzere birimlere çağrı yapmalıdır.


ATA ALKAN

SODEMSEN

İdari ve Mali İşler Müdürü


Önerilen Haberler