YÜKLENİYOR
2021 yılı sezonunda kentinizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?
MUHİTTİN BÖCEK: 2020, tüm dünyada salgının etkisiyle ekonomik ve sosyal anlamda sıkıntılı bir yıl olarak tamamlandı. Birçok sektörde daralma yaşandı. Turizm de bu sektörlerin başında gelmektedir. Destinasyona göre değişmek kaydıyla küresel ölçekte %70’lerin üzerinde bir daralma yaşandı.
Kentimizin ekonomisinin yaklaşık % 60’ı turizme dayalıdır. Diğer birçok sektör de turizmin tetiklemesiyle ayakta durmaktadır. Salgın, 2021 yılının ilk çeyreğini tamamlamış olmamıza rağmen sönümlenmemiştir. Her şeye rağmen 2021, 2020’den daha iyi bir yıl olacaktır. Beklentilerimiz bu doğrultudadır. 2020 yılında kentimizde yaklaşık 3.4 milyon yabancı misafir ağırladık. Hedefimiz, 2021’de bu sayının üstüne çıkmaktır. Ama 2019 yılındaki gibi 15 milyonu bulması mümkün değildir.
Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı?
MUHİTTİN BÖCEK: Kentimizde yeme-içme ve ağırlama sektörleri hemen hemen durma noktasındadır. 2020 yılındaki %70’lerin üzerindeki sektörel daralma devam etmektedir. Kısa çalışma rakamlarını istatistiklerden arındırarak rakamlara bakmak gerekir. Şu anda devam eden belirsizlik, sektörden kaçışı tetiklemeye devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde kalifiye eleman sorunu olacaktır. Sektörlerin bu yükü taşıması zor görünmektedir.
Kentiniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?
MUHİTTİN BÖCEK: Süreci, kentimizdeki meslek kuruluşlarıyla ve STK’larla koordinasyon içinde takip etmekteyiz. Fakat bu, bizim kendi ölçeğimizde çözebileceğimiz bir durum değildir. Sorun küresel boyuttadır. Belediyemiz öncülüğünde geliştirmeye çalıştığımız sertifikasyon sistemiyle kentimizi güvenli turizm destinasyonu yapmak, birinci önceliklerimizdendir.
BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?
MUHİTTİN BÖCEK: 2021, tüm sektörler için zor olacak. Belirsizlikler devam etmektedir. Turizm sektörü için zorluklar diğer sektörlerden daha fazladır. Muhtemel geri dönüş 2023 sonrasına kalacaktır. Salgının etkisiyle turizmde yeni trendler ortaya çıkacaktır:
• Villa kiralama, çadır, karavan gibi izole konaklama,
• Toplantı, ofis ve otel odasını birleştiren modeller,
• Dijital göçebe ve yarı turist eğilimi,
• Global anlamda yükselen münferit (bağımsız) seyahat,
• 1-2 aylık uzun konaklamalar,
• Daha güvenli tatil seçenekleri ve güven arayışı,
• 24 saat kesintisiz hizmet kültürü,
• İhtiyatlı ve tutumlu tüketim kültürü.
Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?
MUHİTTİN BÖCEK: Yukarıdaki eğilimlere uygun değişimin ve dönüşümün ele alınması gerekir. Ürün kompozisyonu yeniden kurgulanmalıdır. Kapasite dağılımı yapılandırılmalıdır. Antalya, bu anlamda pilot bölge olabilir. Fakat yerele yetki devri olmadan bazı planlamaları yapmak mümkün değildir.
Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?
MUHİTTİN BÖCEK: Sürdürülebilirlik ve çevre, iç içe geçmiş kavramlardır. Dünya genelinde prestijli destinasyon olmanın ön şartı bu kavramlardır. Bu anlamda bilinçlendirme çalışmaları, gelecek nesillere borcumuzdur.
Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Bu konuda siz neler yapıyorsunuz?
MUHİTTİN BÖCEK: Yukarıdaki trendlere uygun bir turizm anlayışına, bölgesel/ulusal ölçekte eylem ve dönüşüm planlarına ihtiyaç vardır. Ayrıca sürdürülebilirlik için doğal eşiklerin sürekli takip edilmesi gerekir.