"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: Butik Otellere Ve Kırsal Turizme İlgi Arttı

  • 7 Haziran 2021

2021 yılı sezonunda kentinizdeki doluluk oranı pandemi öncesine göre ne durumda? Nasıl biteceğini öngörüyorsunuz?


VAHAP SEÇER: Pandemi öncesine göre büyük düşüş yaşanıyor. Henüz bitecek gibi de görünmüyor. Şehiriçi otellerde doluluk oranı %35 ile %50 arasında değişiyor. Yazlık oteller nispeten daha iyi. Doluluk oranları %40 civarında. İl Kültür Müdürlüğü’nden aldığımız verilere göre, 2020 yılı Mersin ili doluluk oranı %14. Aylık doluluk oranları ise, Ocak ayı %16, Şubat %15, Mart %10, Nisan %5, Mayıs %5, Haziran %21, Temmuz %20, Ağustos %23, Eylül %19, Ekim %18, Kasım %15, Aralık %13. Bütün bu rakamlar, pandemi sürecinde yaşananları gösteriyor.


Sektörde çalışanların işsizlik rakamlarıyla ilgili veri var mı? 


VAHAP SEÇER: İşten çıkarmanın genelgelerle yasaklanması nedeniyle dramatik bir işsizlikle karşılaşılmadı. Ancak kapanmalar ve kısıtlamalar sebebiyle işyerlerinin açılmadığını da düşünürsek, günlük kazancı olanların -özellikle esnaf kesiminde- ciddi sıkıntı yaşadığını, gelir düşüşüyle istifaların yaşandığını biliyoruz.


Kentiniz pandemi koşullarında sezona hazırlanırken ne tür önlemler alındı? Belediyenizin sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışması oldu mu? Bu çerçevede neler yapılıyor?


VAHAP SEÇER: Kentimiz genelindeki dezenfeksiyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. Toplu taşıma araçları başta olmak üzere duraklarda, yaya üst geçitlerinde, asansörlerde, ATM’lerde, ibadethanelerde, parklarda vs. hijyen çalışması yapılıyor. Ayrıca belediyemiz bünyesindeki plajlar/sosyal tesisler, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun hâle getirilmiştir. Sektör meslek kuruluşlarıyla, acentelerle, konaklama yerleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarımız ve denetimlerimiz devam etmektedir.


BM, 2022 yılı turizm sezonunun da pandeminin domine edeceği koşullarda olacağını öngörüyor. Turizm sektörü, iklimin ve pandeminin etkisinde nasıl dönüşüyor?


VAHAP SEÇER: Kapalı alanlara rağbet azalırken, açık alanlara rağbet artmaktadır. Tüm turistik kurum ve kuruluşlar bu yeni koşullara adapte olmaya çalışıyor, müşteriler de adaptasyon süreci yaşıyor.


Seyahat pratiklerinde değişim gözlemliyor musunuz? Buna yönelik projeleriniz, önlemleriniz var mı?


VAHAP SEÇER: Turistler, toplu ulaşım yerine münferit ulaşımı tercih etmeye başladı. Butik otellere ve kırsal turizme ilgi arttı. 


Tatilcilerin talepleri arasında ekoloji de ön plana çıkıyor. Sahillerdeki betonlaşma ve doğa tahribatı devam ediyor. Bu konuya ilişkin farkındalık çalışmalarınız var mı? Neler yapılıyor?


VAHAP SEÇER: Ekolojik turizmin gelişmesi için birçok proje üzerinde çalışıyoruz. Mersin’in sahip olduğu değerler konusundaki farkındalık çalışmalarını destekliyoruz.


Bu koşullar düşünüldüğünde turizm acil eylem planı ne olmalı? Yerel yönetimlerin sorumluluk alanını nasıl görüyorsunuz? Siz neler yapıyorsunuz bu konuda?


Turizmde acil eylem planı olarak insanların sosyalleşebileceği etkinliklerin yapılabileceği açık hava alanlarının arttırılması gerekmektedir. Biz Mersinliler olarak bu konuda şanslıyız çünkü Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahibiz. Pandemi döneminde insanların sahili oldukça verimli kullandıklarını gördük. Yerel yönetimler olarak bunun yanı sıra doğa turizmi, yayla turizmi, kültür turizmi gibi potansiyeli hızla artan turizm türlerini destekleme çalışmalarına hız kazandırıldı. 



Önerilen Haberler