"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muammer Ekrem Oran: Çeşme’yi Yerel Değerleriyle Dünya Turizminde Hak Ettiği Yere Taşımak İstiyoruz

  • 12 Temmuz 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

MUAMMER EKREM ORAN: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle uyumlu bir çalışma süreci yürütüyoruz. Çeşme’nin en önemli sorunlarından biri, altyapı. Bu sorun kapsamında iki yıl içerisinde önemli adımlar atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 300 kilometre temiz su hattını yeniledi. Buna paralel olarak yol ve zemin düzenlemelerini yaptık, ilçemizi yaz aylarına hazır hâle getirdik.

  

Mevcut arıtma kapasitesinin %50 oranında artırılması ve Ovacık bölgesine ikinci arıtma tesisi kurulması için planlamalar devam ediyor. Arıtma suyunun dönüştürülerek tarımda kullanılabilmesi için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. 


Çeşme, yaz nüfusu yüksek bir ilçe. Böcek/sinek ilaçlaması konusunda da İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


MUAMMER EKREM ORAN: Çeşme, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından. Bu nedenle turizm sektörü temsilcileri, bizim açımızdan büyük önem arz ediyor. İlçemize dair alınan kararlarda, yapılan organizasyonlarda, katıldığımız fuarlarda ortak akılla hareket ediyoruz. ÇEŞTOB, Alaçatı Turizm Derneği ve Esnaf Odası, aldığımız tüm kararlarda bizimle birlikte.

 

Ayrıca tarım konusunda yaptığımız tüm değerlendirmelerde üreticileri ve kadın kooperatiflerini sürece dahil ediyoruz. Çeşme’yi geniş ve katılımcı bir anlayışla yönetiyoruz. Kent konseyimiz var, beraber uyum içinde çalışıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

MUAMMER EKREM ORAN: Son yıllarda yaptığımız atılımlarla, pandemi sürecinin de etkisiyle arsa ve konut fiyatlarında önemli bir artış oldu. Bu durum, alt ve orta gelir grubunun ilçemizde barınmasını güçleştirdi. Çeşme’ye kazandırmayı düşündüğümüz konut kooperatifi için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuyla ilgili uzman bir ekip kurduk. 


Turizm sektörünün ara eleman açığını gidermek ve dar gelirli vatandaşların gelir durumunu artırmak için kurslar ve eğitimler düzenliyoruz. Yakın zamanda sadece bu konuda çalışma yürüten bir tesisi de Çeşme’ye kazandıracağız. 


Kadınların gelir elde edebilmesi için düzenlediğimiz kurslar devam ediyor. İlçemizin endemik türlerinin işlenmesi ve ekonomiye kazandırılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 


Son dönemde sosyal yardımları ciddi oranda artırdık. Özellikle gençlerle, kadınlarla ilgili konularda hassas davranıyoruz. Gıda ve temel ihtiyaçlar kapsamında belediyemize başvuran hiçbir vatandaşı geri çevirmiyoruz. Dayanışma ağlarımızla işbirliği yaparak herkese ulaşıyoruz. Yazları çalışan ve bu süreçte ilçemizde misafir olan vatandaşların barınma sorununa çözüm bulabilmek için görüşmelerimiz ve çalışmalarımız sürüyor. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

MUAMMER EKREM ORAN: Çeşme’nin potansiyelini artırmak, vatandaşların işini ve aşını büyütmek istiyoruz. “Herkesin yüzünün güldüğü mutlu bir Çeşme” idealimizle çalışmalarımızı yürütüyoruz. 


Bu çerçevede iki “Masal Evi” tamamlandı, kapalı pazaryeri ve düğün salonu inşaatı başladı, Çeşme meydan düzenlemesi bitmek üzere. 


Dalyan için önemli bir sembol olan “Nezir’in Kulesi”nin inşaatını tamamladık, bölgeye çok değerli bir cazibe merkezi kazandırdık. 


250’nin üzerinde gence iş imkânı sağladığımız, belediye şirketimiz ÇEŞTUR’un kafelerinde ve restoranlarında halka ucuz yeme-içme hizmeti sunarak kamuoyunda oluşan “Çeşme pahalı” algısına son verdik. 


“Tarladan Sofraya” ve “Üretici Pazarı” gibi pazarlarda yerli üreticilerin doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlıyoruz. 


Alaçatı ve Dalyan’da açtığımız ek hizmet binalarıyla vatandaşların belediyecilik hizmetlerine yerinde ulaşmasını sağlıyoruz.


WhatsApp şikâyet hattımıza gelen 15.000’e yakın dilek ve şikâyet anında işleme alındı, kısa sürede sonuçlandırıldı. 


“E-imar” ve “E-belediye” hizmetlerimizle vatandaşların belediye işlemlerine online ulaşmasını sağladık. 


25 yıl sonra yeniden başlattığımız “Çeşme Festivali”yle uluslararası alanda ülkemizin ve Çeşme’nin tanıtımında önemli rol oynuyoruz. 


Patili dostlarımız için hayvan barınağındaki iyileştirmelerin yanı sıra Veteriner İsmail Ekmekçioğlu Sokak Hayvanları Kliniği’nde görevli ekiplerimiz aşılama ve kısırlaştırma işlemlerini gerçekleştiriyor. Veteriner kliniği, kedi köpekten martıya kadar binlerce can dostumuzun tedavisini gerçekleştirdi. Yakında hizmete girecek olan “Alaçatı Pati Park”, patili dostlarımız için önemli bir ihtiyacı karşılayacak. 


Çeşme’nin binlerce yıllık tarihini ve kültürel birikimini ayağa kaldıracak çalışmalarımıza da devam ediyoruz. “Çeşmeköy Camisi”, Çeşme meydanda “Kent Belleği Müzesi” renovasyonu, Bağlararası, Erythrai kazılarıyla Çeşme, tarih turizmi meraklıları için bir cazibe merkezi olacak. 


Yaz sezonunda bir milyona ulaşan nüfusumuza rağmen etkin ve verimli çöp toplama hizmetimizle misafirlerimizin ve hemşerilerimizin pırıl pırıl bir Çeşme’de vakit geçirmelerini sağlıyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


MUAMMER EKREM ORAN: Çiftlik Mahallesi’nde kapalı havuz ve çok amaçlı salon yapımına kısa süre sonra başlayacağız. Ilıca Plajı’na tarihinde ilk kez mavi bayrak kazandırdık, ÇEŞTUR’la özverili bir çalışmayla vatandaşlara kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet sunuyoruz. Ilıca Plajı’ndaki hizmet anlayışımızı Boyalık, Altınkum, Deliklikoy, Yalı gibi diğer plajlarımızda da yaygınlaştırarak toplumun tüm kesimlerinin Çeşme’nin güzelliklerine ulaşmasını sağlayacağız. 


Gençler için kaykay parkıyla, hayvan dostlarımız için yeni pati parklarla, bahçe atıklarının değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle “Organik Gübre Üretim Tesisi”yle, “Ilıca Kültür ve Sanat Merkezi” ve “Ilıca Günübirlik SPA Merkezi” projeleriyle 12 ay devam eden aktif bir turizm hareketliliği oluşturacağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


MUAMMER EKREM ORAN: En büyük sıkıntımız, kadro ve bütçe eksikliği. “Adresim Çeşme” kampanyasıyla Çeşme’deki ikinci konut sahiplerini ve yazlıkçı tabir edilen vatandaşları, ikametgâhlarını Çeşme’ye aldırmaları için teşvik ediyoruz. Sistemdeki nüfusumuzu 50.000’nin üzerine çıkararak, bütçe ve norm kadromuzu yükseltip Çeşme’ye hak ettiği hizmeti vereceğimize inanıyorum.



ÇEŞME BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Başkan Yardımcıları, Yazı İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü.


MİSYON: Sahip olduğu tarihî, kültürel ve doğal zenginlikleri çağdaş bilim ve teknolojiyle bütünleştiren, çevreye duyarlı, katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden, paydaşlarına eşit, adil, tarafsız davranan, sürdürülebilir hizmet kalitesinde öncü, kurumsal bir belediye olmak.


VİZYON: Yerel değerlerine sahip çıkan, çözüm odaklı hizmet üreten, güler yüzlü ve yenilikçi, her mevsim yaşanabilir özgün bir marka ilçe olmak.



TEMEL DEĞERLER: “Herkesin yüzünün güldüğü mutlu bir Çeşme” idealiyle “Yeryüzündeki Cennet” olarak tanımladığımız Çeşme’nin doğal, kültürel, tarihî tüm zenginliklerini koruyan, geliştiren, çevreci, bütüncül şeffaf ve tarafsız bir hizmet anlayışı ortaya koymak. Çeşme’yi yerel değerleriyle dünya turizminde hak ettiği yere taşımak.


ÇALIŞAN SAYISI: 94 memur, 13 sözleşmeli memur, 71 işçi ve 343 şirket personeli.


BÜTÇE: 2020 mali yılı gelir kesin hesabının ekonomik sınıflandırmasının birinci düzeyinde ayrı ayrı inceleme sonucunda 195.700.000,00 TL net gelir tahmini öngörülmüş olup, yıl sonunda 106.864.244,22 TL bütçe geliri, -2.192.112,94 TL ret ve iade yapılarak net bütçe geliri 104.672.131,28 TL olarak gerçekleşmiştir.



MUAMMER EKREM ORAN


Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi.


2004 yılında CHP’de siyasi hayatına başladı. Aynı yıl Çeşme Belediyesi’nde Kontenjan Meclis Üyesi seçildi. 2009 yerel seçimlerinde Çeşme Belediyesi Meclis Üyesi oldu. 2004-2013 yılları arasında Çeşme Belediyesi’nde Başkan Vekilliği, Encümen Üyeliği, İmar Komisyonu Üyeliği, Denetim Komisyonu Başkanlığı gibi görevlerde yer aldı. 2.500 nüfuslu Çeşme Plaj Evleri Kooperatifi’nde, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’nda ve Çeşme Atatürkçü Düşünce Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Ege Genç İşadamları Derneği’ndeki Denetim Kurulu Üyeliği devam ediyor. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den aday oldu, Çeşme Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler