"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Abdullah Özyiğit: Dezavantajlı Gruplara Yönelik Hizmetlere Öncelik Veriyoruz

  • 19 Temmuz 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

ABDULLAH ÖZYİĞİT: Sorunların tespit edilmesi, çözüm önerileri geliştirilmesi ve aksaklıkların giderilmesi noktasında büyükşehir belediyesiyle ilçe belediyeleri arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve güçlü olması gerekmektedir. Bu bağlamda Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle iletişim kurarak, işbirliği yaparak daha kaliteli hizmet vermek için çalışıyoruz. Hizmetin vatandaşa en yakın yerden sunulması gerektiği düşüncesi çerçevesinde rutin belediye hizmetlerinin büyükşehir belediyeleri tarafından değil, ilçe belediyeleri tarafından yürütülmesinin daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Kentin bütününü ilgilendiren, bölünemeyen hizmetlerin büyükşehir belediyesi tarafından, diğer rutin hizmetlerin de vatandaşa en yakın birim olan ilçe belediyeleri tarafından karşılanmasında yarar vardır. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 

ABDULLAH ÖZYİĞİT: STK’larla işbirliği yapıyoruz. STK’ların yerel yönetim süreçlerine katılımını önemsiyoruz ve ortak bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. 32 mahallede “Yenişehir’in Geleceği Benden Sorulur” sloganıyla toplantılar düzenledik. Vatandaşlar, toplantılarda serbest kürsüye çıkarak mahallelerinin sorunlarını ve taleplerini anlattı. Ayrıca muhtarlıklarda sandıklar kurduk, vatandaşların önerilerini aldık. Stratejik planı hazırlama sürecinde STK’larla, meslek odalarıyla, uzmanlarla birlikte çalıştaylar düzenledik. Çalıştaylarda spor, sosyal hizmetler, kentsel hizmetler ve ekoloji masaları oluşturduk. Elde ettiğimiz veriler, stratejik planın temelini oluşturdu. Stratejik planını halkla birlikte oluşturan Türkiye’deki ilk belediye olduk. Periyodik olarak tüm mahalleleri ziyaret ediyoruz, vatandaşlarla ve esnafla bir araya geliyoruz. Ziyaretlerimiz sırasında vatandaşları bilgilendiriyor, talep ve önerileri dinliyoruz. Sorunlara yönelik çözümleri ortak akılla geliştiriyoruz. Birçok projede ve çalışmada Yenişehir Kent Konseyi’yle birlikte hareket ediyoruz. “Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı” ve “Defne Yaprağı Ayıklama” projelerini kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi amacıyla tasarladık. “Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı” sayesinde kadınlar hem üretiyor hem de kazanıyor. Üreten kadınlara destek veriyoruz, kadınları üretime teşvik ediyoruz. “Defne Yaprağı Ayıklama” projesiyle ekonomik durumu iyi olmayan ve çalışamayan kadınların ev ekonomilerine katkı sunuyoruz. Günlük ve geçici çözümler üreten bir yönetim anlayışını değil, devamlılığı olan projeleri ve hizmetleri hayata geçiriyoruz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

ABDULLAH ÖZYİĞİT: Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sıklıkla vurguladığı gibi, dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlere öncelik veriyoruz, bu hizmetleri önemsiyoruz.

 

İlçemizde yaşayan dezavantajlı vatandaşlara yaşamsal alanlarda destek veriyoruz. Dezavantajlı vatandaşların yaşamını temelde iki olgu etkiliyor: Ekonomi ve eğitim. Sıkıntıları biliyoruz, Yenişehir Belediyesi olarak vatandaşların yanındayız. İhtiyaç sahibi vatandaşların hayatını kolaylaştırmak ve aile bütçelerine katkı sunmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Yenişehir Halk Kart’la yüzlerce aileye dokunduk. Yenişehir Halk Kart sahipleri, her ay kartlara yatırdığımız sosyal destek tutarını anlaşmalı marketlerde alkol ve tütün ürünleri hariç tüm alışverişlerde kullanabiliyor. Yenişehir Halk Kart’la alışverişlerde %5’e kadar indirim uygulayan yerel esnaflardan alışveriş yapılıyor. Bu şekilde hem ihtiyaç sahipleri hem de yerel esnaf kazanıyor. Aşevi hizmetimiz de kıymetli. Özellikle pandemi sürecinde ne kadar gerekli olduğunu gördük. Her gün hijyenik koşullarda pişirdiğimiz yemekleri, günde 600 vatandaşa ikram ediyoruz. 65 yaş üstü, engelli, Covid-19 hastası veya aşevine gidip yemek alamayan vatandaşlar için de evlere yemek servisi hizmetine devam ediyoruz.  Öncelikli gruplara her alanda hizmet ulaştırmaya çaba gösteriyoruz. Eğitimi de önemsiyoruz. Yoksul ailelerin çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak, çocukların iyi eğitim almasını ve daha iyi şartlarda hayatlarını sürdürmesini beraberinde getirecek. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz “0-3 Erken Çocukluk Eğitimi Projesi, dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde kurmaya başladığımız kültür kompleksleri, kütüphaneler ve çalışma salonları da oldukça önemli. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

ABDULLAH ÖZYİĞİT: En büyük görevimiz, altyapı imkânlarını geliştirmek, bu imkânları en iyi şekilde kullanarak vatandaşlara hizmet vermek, ilçemizin cazibesini artırmak ve vatandaşların refah seviyesini yükseltmek. Bu bağlamda hayata geçirdiğimiz çalışmaları tek tek anlatamayacağım, ancak projelerimizden birini paylaşmak istiyorum. “Hareket”, “Eğitim”, “Hemşerilik”, “Dayanışma”, “Kentleşme” ve “Ekoloji”den oluşan altı temel ilke üzerine inşa ettiğimiz hizmet anlayışıyla yaşanılabilir bir ilçe oluşturmak için özveriyle çalışıyoruz. Önceliğimiz, vatandaşların mutlu olmasını sağlamak, tüm taleplerine cevap veren bir yaşam alanı oluşturmak. Ancak eğitim, benim hassas olduğum bir konu. Eğitim alanında ülkece eksikliklerimiz var. Bilimsel araştırmalar, çocukların zihinsel gelişiminin %70’inin 0-3 yaş arasında tamamlandığını ortaya koymaktadır. Bugüne kadar ülkemizde maalesef 0-3 yaş arasındaki çocukların eğitimi için herhangi çalışma yapılmamış. Türkiye’de bir ilke imza atarak Marmara Üniversitesi’yle birlikte “0-3 Erken Çocukluk Eğitimi Projesi’ni hayata geçirdik. Milli Eğitim Bakanlığı, 0-3 yaş erken çocukluk eğitimini 2023 yılı eğitim programına aldı. Programa alınması yetmiyor, pratikte de tüm ülkeye yayılması gerekiyor. En büyük hedefimiz, bu projenin Türkiye’ye yayılmasına öncülük etmek. “0-3 Yaş Erken Çocukluk Eğitimi”, belki de Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir proje. Projeyle çocuklardaki gelişim sorunları erken dönemde tespit ediliyor, erken tedaviyle, eğitimlerle çocuklara ve ailelere destek veriyoruz. Erken çocukluk döneminde gelişimsel bozukluğa yapılan erken müdahaleyle çocuklar, durumu en az hasarla atlatıyor veya etkilenmeden kurtuluyor.


Bugüne kadar 652 çocuk, Yenişehir Belediyesi Akademi’de ücretsiz olarak yaptığımız 0-3 yaş gelişim değerlendirme uygulamalarına tabi tutuldu. Psikolog eşliğinde yapılan gözlem ve gelişim değerlendirme testleri neticesinde 562 çocuğun normal gelişim, 25 çocuğun ileri gelişim gösterdiği tespit edildi.  9 çocuk hafif düzey, 8 çocuk orta düzey ve 5 çocuk yüksek düzey otizm riski şüphesiyle psikiyatriste sevk edildi. Ayrıca 50 çocukta konuşmada gerilik, 3 çocukta yürümede gecikme, 7 çocukta dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu ve 8 çocukta davranış problemleri tespit edildi. İleri gelişim gösteren çocukları ilgi alanlarına ve becerilerine uygun alanlara yönlendirerek destekledik. Otizm şüphesi psikiyatrist tarafından onaylanan birçok çocuk iyileşme gösterdi. Diğer çocukların ise, eğitim süreçleri ve gelişim takibi devam ediyor. Ayrıca 28 çocuğun dil becerileri kendi yaş grubuyla uyumlu seviyeye geldi. 22 çocuğun da gelişimleri takip ediliyor. Yürümede gecikme gösteren çocuklara uygun yönlendirmeyle, tedaviyle kaba motor becerilerinde iyileşme sağlandı. Davranış problemleri gösteren çocuklara verilen destekle bu problemleri ortadan kalktı. 


Proje kapsamında Fuat Morel Mahallesi’nde yapımına devam ettiğimiz ve yeni eğitim-öğretim döneminde hizmete açacağımız LEED sertifikalı Yenişehir Belediyesi Özel Ömer Faruk İlbilgen Beceri Temelli Eğitim Merkezi’nde, 3 yaşı tamamlayan çocuklar okul öncesi beceri temelli eğitimlerini alabilecek. 96 öğrenci kapasiteli merkezde çağdaş gelişim öğrenme teorileriyle, yenilikçi bir bakış açısıyla 3-6 yaş arası çocuklar için beceri temelli bir eğitim programı uygulanacak. Bilim, hareket, tasarım, müzik ve drama atölyeleriyle her çocuk için tam zamanlı bireysel ve zenginleştirilmiş eğitim verilecek. 


“Erken Çocukluk Eğitimi”nin bileşenlerinden biri olan 0-6 Yaş Özel Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ise, otizm, konuşma problemi ve hafif düzeyde zihinsel veya fiziksel bozuklukları olan özel çocukları, uzman eğitim kadromuz eşliğinde geleceğe hazırlayacağız. Bilimin ışığında hayata geçirdiğimiz ve programlı bir şekilde devam eden bu projemizle Türkiye’de eğitimde yeni bir sayfa açtık. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

ABDULLAH ÖZYİĞİT: Hayata geçirdiğimiz projelerin devamlılığını sağlamayı ve bu projeleri geliştirmeyi önemsiyoruz. Vatandaşların projelere katılımını artırarak daha fazla insana hizmet vermek istiyoruz. Uzun vadede ilçemizin geleceğini şekillendirecek çok önemli projelerimiz var. İlk adımları attık. Marmara Denizi’ndeki çevre felaketi, doğaya karşı hassas davranmamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen “İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi”ni imzaladık. Türkiye’de sözleşmeye imza atan 23 belediye arasına girdik, Mersin’de ise, imzacı ilk belediye olduk. Ayrıca Türkiye genelinde Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020-2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden ilk belediye olduk. Yenişehir Belediyesi olarak sözleşmeyle 2030 yılına kadar sorumlu olduğumuz bölgede karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını en az %40 oranında azaltacağız, iyileştirilmiş enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacağız. Sıfır Atık Projesi’ni de hayata geçirdik ve çalışmalarımıza başladık. Bu projede vatandaşlarla birlikte çalışacağız. Vatandaşlar, kâğıt, cam, plastik ve metal gibi atıkları tiplerine göre evlerinde ayrıştıracak. Daha sonra bu atıkları evlerden alacağız, kuracağımız Atık Toplama ve Yönetim Entegre Tesisi’nde atıkların geri dönüşümlerini sağlayacağız. Yenişehir’de çöpler artık doğayı kirletmeyecek. Gelecek nesillere, çocuklara güzel bir yaşam alanı bırakmak bizim en büyük sorumluluklarımızdan biri. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

ABDULLAH ÖZYİĞİT: Her ne olursa olsun bahane üretmek istemiyoruz, ancak yanlışları dile getirmezsek, çözüme de katkı sunamayız.


Ülkemizdeki belediyecilik sisteminin aksaklıkları nedeniyle diğer belediyeler gibi biz de olumsuz etkileniyoruz. Muhalif partilerden seçilmiş belediye başkanları tarafından yönetilen belediyelere karşı merkezi yönetimin yaklaşımı, hizmette aksaklıkları beraberinde getiriyor. Keyfi uygulamaların ve hizmetlere karşı siyasi yaklaşımların faturasını maalesef vatandaşlar ödüyor. Nereden geldiğine bakılmaksızın sunulan hizmete destek vermek, daha mutlu bir toplum inşası için önemlidir. 


Öte yandan, pandemi süreci ekonomik açıdan belediyeleri de olumsuz etkiledi. Gelirlerimiz düştü. İş yükümüz ve giderlerimiz azalmadı, arttı. Fakat olumsuzluklar karşısında pes edemezdik. Bu süreçte vatandaşların sağlığını korumak, birinci önceliğimiz oldu. Vatandaşların mağdur olmasına izin vermemek ve taleplere karşı çözüm üretmek için hassas davrandık. Bize ulaşan tüm taleplere cevap verdik. Uzun vadeli planları ve projeleri halk sağlığı açısından ertelemek zorunda kaldık. Teknolojik imkânları kullanarak önem verdiğimiz projeleri aksatmadık. Vatandaşların yanında olmaya, adil ve eşit hizmet üretmeye devam edeceğiz. 


YENİŞEHİR BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Sivil Savunma Uzmanlığı, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetler Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü, Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Plan Proje Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Yerel yönetimleri ilgilendiren ulusal/uluslararası gelişmeleri izleyen ve bu gelişmelere göre hizmetlerini düzenleyen kurumsal kapasiteyi oluşturmak. Yeşil alan varlığıyla, altyapısıyla bireysel hareketliliği ve sağlıklı yaşamı destekleyen bir Yenişehir oluşturmak. Çevre koruma bilincinin gelişmesini ve uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak. Kişisel, akademik, mesleki ve kültürel gelişimi destekleyen hizmet politikasıyla herkesi kucaklayan bir ilçe olmak. Her kesimin aidiyet hissettiği kapsayıcı bir anlayışı yaygınlaştırmak. Fırsat eşitliğiyle, hizmet sunumuyla sosyal içermeyi güçlendirmek. Bütünleşik, çevre dostu ve insan refahını destekleyen hizmetleri geliştirmek ve sunmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 146 memur, 176 kadrolu İşçi, 14 sözleşmeli memur, 586 şirket işçisi. 


BÜTÇE: Belediye bütçesi kapsamındaki birimlerin harcamaları için 2021 yılı ödeneği, 220 milyon TL; belediye bütçesinin 2021 yılı geliri, 200 milyon TL olarak tahmin edilmiştir. 



ABDULLAH ÖZYİĞİT


Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. 1990 yılında Yenişehir ilçesi Güvenevler Mahallesi’nde bulunan Özgün Eczanesi’ni açtı. 1995 yılında İçel Eczacı Odası Yönetim Kurulu’na seçildi. İki yıl boyunca İçel Eczacı Odası Genel Sekreterliği görevini yürüttü.


2002 yılında Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanlığı görevinde bulundu. 2005 yılında Tüm Eczacılar Kurulu Başkanlığı görevine seçildi. Daha sonra Avrupa Eczacı Kooperatifler Topluluğu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildi.


2014 yılında CHP Mersin İl Başkanlığı görevine atandı, ardından yapılan seçimlerde CHP Mersin İl Başkanı seçildi. 2015 yılında Mersin Karadenizliler Derneği Başkanlığı görevinde bulundu. 2015 yılında yapılan CHP Mersin İl Başkanlığı seçimlerinde ikinci defa seçildi. 2019 yerel seçimlerinde CHP tarafından Yenişehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi. Seçimlerde %64 oranında oy aldı, Yenişehir Belediye Başkanı seçildi. 


Önerilen Haberler