"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Elif Köse: Vatandaş Odaklı Belediyecilik Anlayışını Benimsiyoruz

  • 19 Temmuz 2021

Belediyenizin il/büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ELİF KÖSE: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz. Diğer il ve ilçe belediyeleriyle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Muhalif belediye olmak zaman zaman zorluk yaşatıyor.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ELİF KÖSE: İlçemizde faaliyet gösteren tüm STK’larla uyum içinde çalışıyoruz. Turizm İşletmecileri Derneği’yle, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı’yla tanıtıma ve turizme yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kent konseyi var, ancak pandemi nedeniyle ara verildi. Şu anda aktif değil. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


ELİF KÖSE: Belediyemiz bünyesindeki “Hayır Çarşısı” ve “Derman Ekibi” aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz. “Hayır Çarşısı”yla giyecekten yiyeceğe, temel gıda maddelerinden yakacağa, maddi yardıma kadar birçok alanda ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. 


Dezavantajlı vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Belediyemize kazandırdığımız yeni tip otobüslere kolay binip inebilme imkânı, ilçe meydanında akülü araçların şarj edilebilmesi ve tekerlekli sandalye dağıtımı, bu çalışmalarımızdan bazıları. Hayatın her alanını ilgilendiren konularda konferanslar düzenliyoruz, programlar yapıyoruz.

 

Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ELİF KÖSE: Otopark sorunuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Vaatlerimizin önemli bir bölümünü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.


Kiraladığımız 18 dönümlük arazide yer alan seralarda çiçek yetiştiriliyor. Aynı seralarda ihtiyaç sahiplerine hazırlanan yemeklerde kullanılmak üzere sebze/meyve üretimi yapılıyor. Ayrıca fide ve tohum dağıtımında kullanılacak ürünler de bu seralardan temin ediliyor. 


İlçemizde yaşayan ya da civardaki köylerden gelen kadınların vakit geçirebileceği, çay ve ikram servislerinden faydalanabileceği “Hanım Evleri” uygulamamız var. Uygulama sayesinde kadınlar, avukat, psikolog ve beslenme uzmanı danışmanlığından yararlanabiliyor.


“Halk Kart” uygulamasıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlar, belediyemizin oluşturduğu “Sosyal Market”ten alışveriş yapabiliyor.

 


“Kadın Üretici Pazarı”, Haziran ayında açıldı. Evlerinde üretim yapan tüm kadınlara pazarda ücretsiz yer tahsis edilecek. Kadınlar, ürettikleri ürünleri satarak aile ekonomilerine katkıda bulunacak. Stantlar, kura yöntemiyle bir yıllık süre için belirlenecek. Faaliyete geçen pazarımıza ilginin yoğun olması bizi ayrıca mutlu etmektedir.   


Erdoğan Caymaz Spor Salonu’nu tamamladık. Salondaki aktiviteleri organize etmek amacıyla “Spor Birimi” oluşturduk. Safranbolu Belediyesi Spor Kulübü’nü kurduk. Kulüp bünyesinde Safranbolu Belediyesi Kadın Voleybol Takımı’nı kurarak kısa sürede başarılı bir takım hâline getirdik. 

Bisiklet yolu için çalışmalara başlayacağız. Şehiriçini de kapsayan 8 kilometrelik bisiklet yolu projesi, aktif olarak bisiklet kullanan vatandaşların hizmetine sunulacak. Proje, yakın zamanda hayata geçirilecek.

65 yaş ve üstü vatandaşlara ve engelli vatandaşlara yönelik olarak belediye bünyesinde kurulan “Derman Ekibi” aracılığıyla evde kişisel bakım ve tamirat hizmeti verilecektir. Evde kuaför/berber, temizlik, yemek gibi hizmetler de yakın zamanda başlayacak.


Sadri Artuç Caddesi ve burada yer alan binalar Safranbolu’nun kimliğine uymamaktadır. Bu caddenin sağlıklaştırma çalışmaları Nisan ayı meclisinde görüşülmüştür, onaylanmıştır. Yakın zamanda cephenin sağlıklaştırma ve peyzaj çalışmaları başlayacak.

2021 yılı itibarıyla yedi adet yeni halk otobüsü aldık. Daha önce belediye otobüsleri çok eskiydi. Bu anlamda yaptığımız atılım önemli bir gelişmedir. Vatandaşlardan aldığımız olumlu tepkiler, hizmetin ne kadar yerinde olduğunun bir göstergesidir.

Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ELİF KÖSE: Vatandaş odaklı belediyecilik anlayışını benimsediğimiz için önceliğimiz, vatandaşların taleplerine yanıt verebilmek. Turizme yönelik önemli projeler üreterek (çalışmalarımız devam ediyor) ilçemizin tanıtımını yapmak ve gelen turist sayısını yükseltmek istiyoruz. Altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı hızlandırmayı hedefliyoruz. Tarihî çarşı bölgesinde önemli bir çalışmamız var. Bu çalışma kapsamında “Ortak Miras Ortak Karar” sloganıyla vatandaşların da fikirlerini alarak işlek bir alanı turizme kazandıracağız. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

ELİF KÖSE: CHP’li bir belediye olmanın en büyük zorluğu, maddi kaynak. Belediyenin kayyumdan alınması da diğer zorluk. 

 


SAFRANBOLU BELEDİYESİ



KURUMSAL YAPI: Destek Hizmetleri, Fen İşleri, Hukuk İşleri, İmar ve Şehircilik, İnsan Kaynakları ve Eğitim, İtfaiye, Kültür ve Sosyal İşler, Mali Hizmetler, Muhtarlık İşleri, Park ve Bahçeler, Su ve Kanalizasyon, Yazı İşleri, Temizlik İşleri ve Zabıta Müdürlükleri’yle Nikâh Memurluğu.


STRATEJİK HEDEFLER: Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun ulusal/uluslararası alanda tanınmasını sağlamak. Yeni yatırımlarla Safranbolu’yu cazibe merkezi hâline getirmek. 


2020-2024 yılında yapılacak olan yeni tesisler, turizm faaliyetleri, kültür/sanat ve sosyal alandaki etkinlikler, Safranbolu’yu modern bir görünüme kavuşturacaktır.


Gençlere, kadınlara, dezavantajlı gruplara ve alt gelir gruplarına yönelik pozitif ayrımcılığı destekleyen önemli hedefleri hayata geçirmek. Katılımcı ve hesap verebilir yönetim anlayışına sahip olmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 79 memur, 10 sözleşmeli işçi, 5 daimî personel, 330 şirket çalışanı.


BÜTÇE: 2021 yılı bütçesi 96 milyon TL

 


ELİF KÖSE


Mimarlar Odası’nda yaklaşık on yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. 1993 yılından bu yana Safranbolu’da serbest mimarlık faaliyetlerini sürdürmektedir. 


2003 yılından bugüne kadar çeşitli değerleme firmalarının çözüm ortağı olarak değerleme uzmanlığı yaptı. Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde beş yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.


CHP Safranbolu İlçe Başkan Yardımcısı görevini yürüttü. Bu süreçte doğa, çevre ve insan hakları komisyonlarında çalıştı. 2018 yılında CHP Safranbolu İlçe Başkanı, 2019 yerel seçimlerinde Safranbolu Belediye Başkanı oldu. Bir çocuk annesidir.


Önerilen Haberler