"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Neşet Tarhan: Mutlu, Saygın Ve Örnek Bir Belediye Olmak İstiyoruz

  • 26 Temmuz 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


NEŞET TARHAN: Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle uyum içinde çalışıyoruz. 27 aylık dönemde, büyükşehir belediyesini ilgilendiren konuları yazılı olarak iki kez başkana ilettim. Öncelikli isteklerimizi aktardım. 2014 yılında seçildiğim dönemde ve 2019 seçimleri öncesinde adaylık sürecinde halk nezdinde ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin görevlerinin hâlâ anlaşılmadığını gördüm. Adaylık döneminde bu konuda halkı bilgilendirmek için el ilanları da dağıtmıştık. Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle aramızda olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır. Merkez dört ilçede nazım imar ve uygulama imar planlarını tamamlayan tek ilçeyiz. Bu durum ilçemizde yatırımların ve işyerlerinin artmasına, inşaat sektörünün canlanmasına, turizmin gelişmesine neden oldu. Büyükşehir belediyesiyle en önemli ortak projemiz, “Kent Meydanı.” Proje, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılı programına alınmıştır.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


NEŞET TARHAN: STK’larla işbirliği yaptık. Ortak projeler gerçekleştirdik. Belediyemize ait iki katlı bina, Mezitli Kent Konseyi ve STK merkezi olarak kullanılmaktadır. 


TMMOB, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları, Baro vb. birçok STK’yla işbirliklerimiz oldu. Bu kurumlara tahsis ettiğimiz yeşil alanlara STK’ların kendi üyeleri tarafından “Jakaranda Koruluğu”, “İnsan Hakları Parkı”, “Barış ve Demokrasi Parkı”, sokak kütüphanesi yapılmıştır.


2014-2019 döneminde her hafta Salı günü düzenli olarak “Halk Günleri” gerçekleştirdik. Bu toplantılar başlangıçta belediyede, sonra muhtarlıklarda gerçekleştirildi. Akabinde ortak site toplantılarına dönüştürüldü.


Mezitli’nin en gözde mekânı Viranşehir sahilinin okulların tatile girmesinden, okulların açılmasına kadar akşamları trafiğe kapatılıp-kapatılmamasını halkın oylamasına sunduk. Oylama sonucunda araç yolunun belirtilen tarihlerde ve saatlerde trafiğe kapatılmasına karar verildi.


Bir mahalledeki belediye hizmet alanına ne yapılması gerektiğini çevre sitelere anketle sorarak karar vermeyi amaçladık. Vatandaşlar tercihini “Gençlik Merkezi” yönünde kullanınca o mahalleye “Gençlik Merkezi” yaptık.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


NEŞET TARHAN: Engellilere yönelik olarak içerisinde Bocce sahası, masa tenisi alanı, hobi bahçesi bulunan “Engelli Evi”nin kullanımını Kent Konseyi Engelli Meclisi’ne vererek bu merkezden Mersin’deki tüm engellilerin yararlanmasını sağladık.


2014 yılında hayata geçirdiğimiz ve Down sendromlu çocukların hizmet ettiği “Down Kafe”, diğer belediyelere de örnek oldu. Bu kapsamda sosyal belediyecilik alanında “En Başarılı Belediye Başkan Ödülü”nü Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nden aldım.

Yapımını tamamladığımız dokuz adet “Kadın Üretici Pazarı”nda 750 kadının istihdam edilmesini sağladık. Bu projemizle Çin’de “Kentsel İnovasyon” dalında, Fransa’da “Milan Gıda Politikası Paktı” çerçevesinde “Zor Koşullar Altında Başarılan Proje” kapsamında iki ödül kazandık. Bu projemiz de diğer belediyeler tarafından örnek alındı.


İlçemizin dokuz ayrı yerine dokuz adet “Gönüllü Evi” yaptık. Katılımcıların büyük bölümünü emeklilerin ve kadınların oluşturduğu bu evlerde resim, müzik, yemek, spor vb. etkinlikler yapılmaktadır.


İki farklı mahallede “Gençlik Merkezi”ni, 65 yaş üstü vatandaşlar için de dere kenarında yer alan “Emekli Evi”ni faaliyete geçirdik. 


Yine yaşlılar için iki adet “Aktif Yaş Alma Merkezi” açtık. Bu merkezlerin birini Alzheimer Derneği’yle beraber işletiyoruz.


Otizmli çocuklara yönelik çalışmalara başladık. Otizm Köyü yapacağız.


Her yaştan insanın gece de kalabileceği Mutlu Yaşam Köyü’nü hayat geçirdik. Bu köy, “Uluslararası Gençlik Eğitim Merkezi” işlevine de sahiptir.



Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


NEŞET TARHAN: 600 kişilik çok amaçlı salon ve 400 kişilik sinema salonu olmak üzere toplam 1.000 kişi kapasiteli “Kültür Merkezi”, Haziran ayı sonunda tamamlandı. 


2014-2019 döneminde çalışmalarımızın öznesi, kadınlardı. Bu dönem çalışmalarımızın öznesi ise, çocuklar. Eylül ayında iki farklı mahallede gündüz bakımevleri açacağız.


Sahil düzenlemesi projesi kapsamında iki yılın sonunda nihayet sahili kiraladık ve protokolü imzaladık. Proje, 2022 yılında tamamlanacak.


“Muhtarlar Evi”, “Basın Evi”, “Taziye Evi” ve “Engelli Evi” açtık.


Restorasyonunu tamamladığımız “Taş Mektep”, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’yla yaptığımız protokol çerçevesinde “Kültür ve Sanat Evi” olarak hizmet verecek. Koroların ve Güneş Çocuk Orkestrası’nın yer alacağı binada müzik kütüphanesi de kurulacak. 


Hobi bahçelerinin sayısını 9’a, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerisi doğrultusunda kurduğumuz Jakaranda Korulukları’nın sayısını da 67’ye çıkardık.


Bisiklet yollarını artırdık. Bu kapsamda Türkiye Belediyeler Birliği’nden ve Sağlık Bakanlığı’ndan ödüller aldık. Bu alandaki çalışmalarımız devam etmektedir.


Mutlu Yaşam Köyü’nü hayata geçirdik. Köy enstitüleri mantığıyla çalışan Mutlu Yaşam Köyü, her yaş grubundan insanın doğal yaşamla iç içe olacağı, üretimde bulunacağı, bungalov tipi evlerde ve hostelde konaklama imkânı bulabileceği bir merkez olarak hayata geçirilmiştir.



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


NEŞET TARHAN: “Gençlik Spor ve Kültür Kompleksi” yapımı konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla protokol imzalandı. 


Aratos Tenis Kompleksi’ne ilave olarak içerisinde tenis kortlarının ve basketbol sahalarının yer alacağı ikinci spor kompleksi bu yıl tamamlanacak. 


Mezitli Deresi ve çevresi için rekreasyon projesi düzenlendi, ilçeye kazandırıldı.


Toki işbirliğiyle 76 dekarlık alanda yeşil alan ve spor kompleksi yapacağız.


15 kilometrelik sahilimizi daha çağdaş ve kullanılabilir hâle getireceğiz.


“Devlet Hastanesi” yapımı çalışmaları için yol katettik.


Hobi bahçelerinin sayısı artırılacak.


Tarım üreticilerine verilen destek artırılacak.


İki adet “Çocuk Gündüz Bakımevi”, Eylül ayında açılacak.


“Sanat Sokağı” yapılacak.


Çocuklar için kapalı yüzme havuzu yapılacak.


“Mor Sokak Projesi” uygulanacak.


“Otizm Köyü” hayata geçirilecek.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


NEŞET TARHAN: Bakanlıklar ve bakanlıkların yerel teşkilatları tarafından sorunlarımız, isteklerimiz dikkate alınmıyor.


Ormanların talanını ve hazine arazilerinin TOKİ’ye devrini engelleyemiyoruz.


Kalkınma Ajansı’ndan (aidat ödememize karşın) ve diğer ulusal kurumlardan yedi yıldır destek alamadık. 


Halk toplantılarında dile getirilen en önemli sorun, işsizlik. 



MEZİTLİ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Başkan, Başkan Yardımcıları, 23 Müdürlük.


VİZYON: Mezitli’yi yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir bir ilçe yapan, mutlu, saygın ve örnek bir belediye olmak.



MİSYON: Demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla Mezitli’nin gelişiminin sağlanması, Mezitli halkının yaşam kalitesini yükseltecek hizmetlerin yüksek kalitede yerine getirilmesi. 


TEMEL DEĞERLER: Yurtiçinde ve yurtdışında yapılacak tanıtım faaliyetleriyle turizm alanında da ülkenin önde gelen ilçeleri arasına girmek. 


STRATEJİK HEDEFLER: Kadınları üretime dahil etmek. Mor Sokak Projesi’ni hayata geçirmek.


Tarımsal kalkınma kapsamında çiftçilere ve üreticilere destek vermek. Tarım kooperatiflerini desteklemek.


“Çocuk Gündüz Bakımevleri”nin sayısını artırmak.


Yeni nesil kültür, eğitim ve sanat mekânları oluşturmak. “Sanat Sokakları”nı hayata geçirmek. 


Dezavantajlı grupların yaşam standartlarını yükseltmek için Otizm Köyü’nü hayata geçirmek. 


ÇALIŞAN SAYISI: 111 memur, 64 işçi, 17 sözleşmeli memur, 477 KHK’lı personel, 87 şirket çalışanı. 


Bütçe: Belediyemizin 2020 mali yılı gelir bütçesi 150.000.000,00 TL olarak hazırlanmıştır. Yılsonundaki bütçe geliri 124.416.799,19 TL, bütçe gideri ise 117.463.136,287 TL’dir. 


NEŞET TARHAN  


Ziraat yüksek mühendisidir. “Türkiye’de Tarımsal Kooperatifçilik” konusundaki yüksek lisansını AİTİA’da tamamladı. 


Tarım ve Köy İşleri Müdürlüğü’nde ve Ticaret Bakanlığı’nda Bölge Müdür Yardımcılığı, Bakan Danışmanlığı ve Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Mersin Büyükşehir ve Yenişehir Belediyeleri’nde Teknik Başkan Yardımcılığı yaptı. Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü’nde As Başkanlık, Mersin Büyükşehir Belediyespor’da yöneticilik yaptı. Halspor’un kuruculuğunu üstlendi. Dünya Bankası Çukurova Kentsel Gelişme Projesi’nde proje yöneticiliği yaptı. Yerel ve ulusal medyada, çeşitli gazete ve dergilerde belediyecilik üzerine çok sayıda yazısı yayımlandı. 2014 yerel seçimlerinden bu yana Mezitli Belediye Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler