"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ömer Günel: İnsan Odaklı Hizmet Bilincini Önemsiyoruz

  • 26 Temmuz 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ÖMER GÜNEL: Başta Büyükşehir Yasası’yla ilçe belediyelerinin yetki ve sorumluluk alanı dışına çıkarılan altyapıyla ilgili yatırımlar olmak üzere Kuşadası’na değer katacak ve Kuşadası’nı modern bir turizm ilçesi hâline getirecek her türlü projede Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yapıyoruz, uyum içinde çalışıyoruz. Bu uyum ve işbirliği, ilçemize hizmet olarak dönüyor. Örneğin, Kuşadası’ndaki içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Kirazlı Mahallesi içme suyu ve isale hattı yenileme çalışmalarına Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.5 milyon TL kaynak ayrıldı. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ilçemizin tamamı kısa süre içerisinde içme suyuna kavuşacak. Ayrıca ikinci konutların yoğun olarak bulunduğu Davutlar ve Güzelçamlı Mahalleleri’nin kanalizasyon sorununu çözmek için önemli adımlar atıldı. Geçtiğimiz yıl 65 milyon TL’lik yatırımla Davutlar TM3 terfi merkezinin yapımını tamamlayarak kullanıma açan ve terfi merkezine bağlı kanalizasyon altyapı şebeke-kolektör hatlarıyla elektromekanik işlerini tamamlayan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Davutlar-Güzelçamlı Grup Kanalizasyon İnşaatı Projesi’nin ikinci etabı için çalışmalara başladı. Proje kapsamında 12 milyon TL’lik yatırımla 30.850 metre uzunluğunda kanalizasyon hattı döşenecek. Böylece Davutlar-Güzelçamlı bölgesinin kanalizasyon sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşacak. Yine Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hayata geçirdiğimiz “Trafik Sakinleştirme Projesi”, ilçemizin trafik ve otopark sorununu büyük oranda çözdü. Öte yandan, ilçemizin vitrini konumundaki Türkmen Mahallesi’nin ve turistik çarşılarımızın yenilenmesi sürecinde Aydın Büyükşehir Belediyesi elinden gelen tüm desteği sunarak altyapı çalışmalarının kısa sürede tamamlanmasını sağladı. Aydın Büyükşehir Belediyesi, İkiçeşmelik Mahallesi’nde başladığımız yenileme çalışmalarına da gerekli tüm desteği veriyor. Bunların yanında Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında 25 milyon TL bedelle kamulaştırılan 10 dönümlük Tariş arazisini ilçemize kazandırmak için başlatılan çalışmalar sürüyor. %80’i yeşil alandan oluşacak projenin tamamlanmasıyla birlikte ilçemiz modern ve çevreci bir yaşam alanına kavuşacak. Yerüstünde tescilli binaların korunacağı yeşil alanların, ilçe meydanının, kültür merkezinin, yeraltında otoparkın yer alacağı Tariş Alanı Projesi, Kuşadası’na büyük değer katacak. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ÖMER GÜNEL: İlçemizi ilgilendiren her konuda STK’ların görüş ve önerilerini alarak ortak hareket etme çabası içerisindeyiz. İşbirliği yaptığımız konuların başında kültür, sanat ve eğitim geliyor. Bu kapsamda kurulan Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı’yla ortak projeler yapıyoruz. Aydın’ın ilk modern sanat merkezi olan Ada Modern Sanat Galerisi’ni Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı’yla birlikte kurduk.  Kuşadası’yla özdeşleşmiş marka bir organizasyon olan Altın Güvercin Beste Yarışması’nı altı yıllık bir aranın ardından bu yıl üçüncü kez düzenleyeceğiz. Öte yandan, Güvercinada Kalesi’nde müzik dinletileri düzenleyerek pandemi nedeniyle ara vermek durumunda kaldığımız kültür-sanat etkinlikleriyle ilçemizi yeniden buluşturmaya başladık. Engelliler yararına çalışan STK’larla iletişim hâlindeyiz. Otizmli bireylerin toplumsal entegrasyonunun sağlanması için sürdürülebilir politikaların oluşturulması, toplumun tüm kesimlerinde otizmle ilgili farkındalığın artırılması, olumsuz toplumsal algının değiştirilmesi ve otizmli bireylerin karşılaştığı ayrımcılıkla mücadele edilmesi amacıyla Kuşadası Otizm Derneği’yle Otizm Dostu Belediye protokolünü imzaladık. Protokol kapsamında mülkiyeti belediyemize ait olan yaklaşık 2.000 metrekarelik bir taşınmazı, “Kuşadası Otizm Derneği Yaşam ve Spor Alanı” yapılması için 10 yıllığına derneğe devrettik. İlçemizin ulusal/uluslararası alanda etkin tanıtımını yapabilmek için turizmcilerle ve turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ediyoruz.  


Hâlihazırda aktif olarak faaliyet yürüten bir kent konseyimiz var. Göreve geldikten sonra Kuşadası Kent Konseyi Genel Kurulu’nu gerçekleştirdik, yeni yönetimin belirlenmesine ve ilçe sorunlarının çözümünde konseyin aktif bir rol üstlenmesine öncülük ettik. Öte yandan, konsey bünyesinde faaliyet gösteren meclislerin kurulmasını sağladık. Pandemi sürecinde gerek konsey yönetimiyle gerek meclis yönetimleriyle iletişim kurduk, işbirliği yaptık.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


ÖMER GÜNEL: “Dezavantajlı gruplar” ya da “kırılgan gruplar” olarak tanımlanan dar gelirliler, kadınlar ve engelliler, sosyal belediyeciliğe en çok ihtiyaç duyan kesimlerin başında geliyor. Pandemiyle birlikte ekonomik açıdan zorluk yaşayan vatandaşların sayısında önemli bir artış yaşandı. Bu nedenle ayni ve nakdi sosyal yardımlarımızı artırmanın yanında dayanışma kampanyalarına öncülük ederek hayırsever vatandaşlarla ihtiyaç sahibi vatandaşları buluşturduk. Bu kapsamda 8.000’nin üzerinde gıda paketi ve 350 adet tablet/bilgisayar dağıttık. Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı günlerde ihtiyaç sahibi vatandaşların evine sıcak çorba ulaştırdık. Kadınlara yönelik olarak hayata geçirdiğimiz en önemli projelerin başında “Kadın Danışma Merkezi” geliyor. Başta şiddet mağdurları olmak üzere sosyal ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kadınlara ve çocuklara ücretsiz psikolojik/sosyal danışmanlık hizmeti veren merkezimizi, temelini attığımız Ekolojik Kreş ve Kadın Danışma Merkezi’ne taşıyacağız, kadınlara daha iyi koşullarda hizmet vermeye devam edeceğiz. Yakında eğitime başlayacak olan Kuşadası İstasyon Merkezi’nde çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik mesleki beceri kursları verilecek. Engelli vatandaşlar için Kuşadası Kent Konseyi bünyesinde kurulan Engelliler Meclisi aracılığıyla sorunları ve talepleri tespit ederek çözümler üretiyoruz. Engelli vatandaşlar, hizmete aldığımız “Engelli Ulaşım Aracı”yla istedikleri yere rahatça gidebiliyor. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ÖMER GÜNEL: Bildiğiniz gibi Kuşadası, 1960’lı yıllardan itibaren ekonomisini turizm üzerine kurmuş bir ilçe. Türkiye’de turizmin başladığı yer olan ve uzun yıllar boyunca Türk turizminin amiral gemisi konumunda bulunan Kuşadası, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle eski popülaritesini yitirdi. Gerek seçim döneminde gerek görevde bulunduğumuz 28 ay boyunca öncelikli hedefimiz, Kuşadası’nı eski güzel günlerine kavuşturmak oldu. Bu nedenle sloganımızı “Güçlü Bir Kuşadası, Güzel Bir Gelecek” olarak belirledik. Bu hedefimize caddeleriyle, sokaklarıyla, parklarıyla, meydanlarıyla, plajlarıyla pırıl pırıl, modern bir turizm ilçesi yaratarak ulaşabileceğimize inandık. Bu kapsamda uzun yıllardır altyapı ve üstyapı hizmetlerinden mahrum kalmış bölgelerimizi belirledik. Yenileme çalışmalarına ilçemizin en merkezi bölgesi olan Türkmen Mahallesi’yle başladık. Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak Kemal Arıkan Caddesi’nin, Balıkçılar Meydanı’nın ve turistik çarşıların altyapı ve üstyapı çalışmalarını tamamladık. İkiçeşmelik Mahallesi’nin yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. Turizmi üç ayla sınırlı kalmaktan kurtararak tüm yıla yaymayı hedefledik. Bu amaçla ekoturizm, kültür turizmi, termal sağlık turizmi gibi alanları geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürürken pandemi gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Pandemiyle birlikte alışkanlıklar, yaşam tarzları ve turizm konseptleri değişti. Bu nedenle yeni dünyanın yeni turizm anlayışına öncülük edecek yatırımlar üzerine çalışmaya başladık. Bu kapsamda yaşama geçirdiğimiz projelerin başında “Ada Camping” kamp ve karavan alanı projesi geliyor. Bir diğer önemli projemiz olan “Kampinova”nın da temelini attık. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçireceğimiz “Kampinova” sayesinde ilçemizi pandemi sonrası sayıları artan “dijital göçebeler” için çekim merkezi hâline getireceğiz. Turizmde değişen konsepte uyum sağlamak üzere misafirlerimize uzay ve Mars deneyimi yaşatabilecek “Mars Colony” projemizin hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bölgemizde bulunan termal kaynakları turizmde etkin bir biçimde kullanarak sağlık turizmi alanında da ilçemizi ön plana çıkarmaya yönelik gerekli yatırımları yapıyoruz. Öte yandan, Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak hayata geçirdiğimiz Trafik Sakinleştirme Projesi’yle ilçemizin trafik ve otopark sorununu büyük oranda çözdük. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ÖMER GÜNEL: Kuşadası’na ilçe meydanı kazandırmayı planlıyoruz. Meydan projemiz için hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Proje kapsamında mevcut belediye binamız yıkılacak, bulunduğu alan ilçe meydanı olarak düzenlenecek. Önemli projelerimizin başında gelen sahil bandı projesi için de Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık üç kilometre uzunluğundaki Kuşadası sahil bandını yeniden düzenleyeceğiz, yürüyüş ve bisiklet yolları, dinlenme alanları, seyir terasları, çocuklar için oyun parkları, gençler için aktivite alanları oluşturacağız, plaj düzenlemesiyle ve ilçenin doğasına uygun peyzaj tasarımıyla bambaşka bir görünüme kavuşturacağız. İlçemizde yaşayan dar gelirli ailelerin bütçelerini zorlamadan çocuklarına eğitim ve bakım hizmeti verme hedefiyle çalışmalarına başladığımız Ekolojik Kreş ve Kadın Danışma Merkezi’nin temelini attık. Kreş, çocukların doğayla ve toprakla iç içe olabileceği ekolojik bir konsepte sahip olacak. Ayrıca Camiatik Mahallesi’nde bulunan Çalıkuşu Evi’nde kadınlara ve çocuklara sosyal/psikolojik danışmanlık hizmeti veren Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’ni daha etkin ve verimli faaliyet yürütebilmesi amacıyla ekolojik kreşin bulunduğu yeni binaya taşıyacağız. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


ÖMER GÜNEL: Hizmetlerimizi yerine getirirken karşılaştığımız en önemli sıkıntı, bütçe. Sahil ilçesi olmamız nedeniyle yaz/kış nüfusu arasında ciddi fark olmasına rağmen bütçemizin kayıtlı nüfusa göre hesaplanması ciddi bir problem. Kuşadası’nın resmi kayıtlı nüfusu 107.000. Bu rakam yaz aylarında 1 milyona yaklaşıyor. Ancak bütçeden aldığımız pay değişmiyor. İlçemizi ziyaret eden tüm konuklarımıza eksiksiz ve kaliteli hizmet verebilmek için bu durumu aşmaya ve ek gelir kaynakları yaratmaya çalışıyoruz. Bu sorun tüm kıyı belediyelerinde yaşanıyor. Bu nedenle acil olarak yasal düzenleme yapılması, bütçeden ayrılan payın kayıtlı nüfusa göre değil, hizmet verilen nüfusa göre hesaplanması gerekiyor. 


KUŞADASI BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Personel A.Ş. Ofis Çalışanları.


VİZYON: Hizmet standartlarıyla, yönetim mükemmelliğiyle, sürdürülebilir yenilikçi yaklaşımlarıyla, uluslararası düzeyde sosyal belediyecilik etkileri doğrultusunda birleştirici ve insan odaklı bir yaklaşım içinde herkesi kucaklayan bir ilçe olmak.


MİSYON: Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir hizmetler sunan, tüm paydaşlarına değer katan, katılıma odaklanan ve demokrasinin güçlenmesi için farklı ortam yaratan bir yerel yönetim olmak.


TEMEL DEĞERLER: Kurumsal gelişim, insan odaklı hizmet bilinci, şeffaflık, üretkenlik, ulaşılabilirlik, motivasyon, sürdürülebilirlik, tarafsızlık, hızlı sorun çözme, sosyal belediyecilik, demokrasi, vicdan, katılımcılık, farkındalık, fırsat eşitliği.


STRATEJİK HEDEFLER: Çağdaş yönetim anlayışıyla kurum çalışanlarını, kaynakları ve süreçleri iyi bir liderlikle yönlendirmek. Paydaş memnuniyetine ve başarılı kurumsal performansa ulaşmak. Sağlıklı, kaliteli, planlı ve marka bir ilçe yaratmak.  Çevre sorunlarına kalıcı çözümler üretmek, bütün canlılar için yaşanabilir yeşil bir ilçe oluşturmak. Kuşadası’nın kültürel, sosyal ve bilimsel faaliyetlerin ön plana çıktığı, kültür ve sanat alanında fark yaratan bir ilçe olmasını sağlamak. Kuşadası’nın turizmdeki payını artırmak ve ilçe ekonomisini geliştirmek. Engellilerin, kadınların, çocukların ve diğer kırılgan grupların yaşam koşullarını iyileştirmek.


ÇALIŞAN SAYISI: 159 memur, 5 engelli memur, 152 daimî işçi, 4 eski hükümli işçi, 4 engelli işçi, 43 sözleşmeli personel. 



BÜTÇE: 270 milyon TL


ÖMER GÜNEL

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Ekonomi Hukuku” dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Avrupa Birliği Uzmanlığı eğitimi aldı. 

 

2008-2009 yılları arasında CHP Kuşadası İlçe Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 2009 yerel seçimlerinde CHP Kuşadası Belediye Meclis Üyeliği listesinden 1. sıra kontenjan adayı olarak Kuşadası Belediye Meclisi’ne seçildi. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesidir. Ada Spor Kulübü Derneği, Kuşadası Genç İşadamları Derneği, Kuşadası Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği, Kuşadası Motosiklet ve Motor Sporları Derneği gibi birçok derneğin kuruluşunda ve yönetiminde aktif görevler aldı. Evli ve iki çocuk babasıdır.



Önerilen Haberler