"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Zehra Özyol: Gümüşhacıköy’ü Sosyal Ve Kültürel Açıdan Geliştirmek İstiyoruz

  • 26 Temmuz 2021

Belediyenizin il/büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ZEHRA ÖZYOL: Amasya Belediyesi’yle araç takas işlemi yapacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle araba alımı için görüşmeler yaptık, belediye meclisimizde karar aldık, yazışmalar devam ediyor. Ayrıca ilçemizden geçen derenin temizlenmesi ve dere korkuluklarının boyanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle görüşmelerimiz sürüyor. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 

ZEHRA ÖZYOL: Gümüşhacıköy Kent Konseyi, sürdürülebilir ve yaşanabilir ilçe yaşamının oluşturulması için insan haklarını ve çevreyi göz önünde bulundurarak, ilçede yaşayanların kültürel ve sosyal yaşamlarını güçlendirmeyi, ilçeyi ve toplumsal dayanışma bilincinin geliştirilmesini, hakların korunmasını, sürdürülebilir kalkınmayı, çevreye duyarlılığı, sosyal yardımlaşmayı ve dayanışmayı, saydamlığı, hesap verebilmeyi, katılımı, yönetişimi ve yerinde yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan demokratik hukuk devleti anlayışını benimseyerek çalışmalarına devam etmektedir.  

                             

Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan Ipard-Leader tedbiri, Avrupa Birliği’yle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tabandan tavana uzanan bir yaklaşım modelidir. Avrupa’da 30 yılı aşkın süredir uygulanan bu model, Türkiye’de 2016 yılından bu yana uygulanmaktadır. Ipard-Leader pilot ilçeleri arasında Gümüşhacıköy de bulunmaktadır. Gümüşhacıköy Yerel Eylem Grubu Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmekteyim. 2016 yılında çalışmalarına başladığımız Yerel Kalkınma Strateji Planı, AB ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul görmüştür, 2023 yılına kadar 2 milyon TL karşılıksız hibeye hak kazanmıştır. Kazanılan bu hibe, toplum yararına yönelik amaçlar doğrultusunda kullanılacak şekilde planlanmıştır. 


Gümüşhacıköy Karınca Kadınlar Kooperatifi, kadın gücünün ve emeğinin değerini daha iyi ifade etmek amacıyla 2021 yılında kurulmuştur. Kooperatif, sosyal belediyecilik anlayışının örnek modellerinden biridir, belediyemize ait kapalı pazar alanında bulunan üretim yerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Gümüşhacıköy Karınca Kadınlar Kooperatifi, yöremize özgü marmelat, unlu mamul, pekmez ve sirke üretimiyle çalışmalarına devam etmektedir. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

ZEHRA ÖZYOL: Gümüşhacıköy, farklı inançtan vatandaşların birlikte yaşadığı bir ilçedir. Bu birliktelikte belediyemizin birleştirici ve kapsayıcı yönetim şekli belirleyici etkendir. İlçemizde yaşayan bütün vatandaşlar için eşit ve adil hizmet ilkesiyle hareket ediyoruz. 


Gümüşhacıköy’de yaşayan kadınlar için dinlenme evi dizayn ettik. Kadınların bir araya geleceği ve sosyal hayata katılacağı bir ortam oluşturduk. Alanında uzman doktorlarla seminerler düzenledik, kadın hastalıkları konusunda bilgi verilmesini sağladık. Aynı zamanda muayene imkânları da sunuyoruz. Amasya Barosu’yla ortak çalışmalar yürüterek kadın hakları konusunda bilgilendirme yapıyoruz.  


Yaşlılar ve engelli vatandaşlar için birçok noktaya kamelyalar, oturma bankları yerleştirdik, yollar oluşturduk. Evde bakım, temizlik, kişisel bakım hizmeti de veriyoruz.

     

Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ZEHRA ÖZYOL: Vaatlerimizin en önemlisi, ilçemizi doğalgaza kavuşturmaktı. Şu an ilçemizin %98’i doğalgaz kullanmaktadır.


Sözünü verdiğimiz diğer projelerin yaklaşık %90’lık kısmını hayata geçirdik. 1992 yılında yapılan imar planı kullanılmaktaydı. 2021 itibarıyla ilçenin tamamı için ilave-revizyon uygulama imar planı ve nazım imar planı hazırladık, güncelledik ve hayata geçirdik. 


Atık su arıtma tesisi, altyapı ve kanalizasyon çalışmaları kapsamında ilçemize 30 kilometre kanalizasyon boru hattı döşedik. Bu sayede günlük 2.783 metreküp su arıtılacak, temiz su olarak ilçemize kazandırılacak.



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ZEHRA ÖZYOL: İlçemizde kapalı pazaryeri olmadığı için pazarcı esnafı ve ilçe halkı sıkıntı yaşıyordu. Bu sorunu çözdük. 2.000 ve 5.000 metrekarelik kapalı iki pazaryeri ve sosyal etkinlik alanı yaptık.


Doğu Karadeniz’i Trakya’ya bağlayan E5 karayolu üzerine yöresel ürün pazarı kurduk. Gümüşhacıköy’de üretilen ürünlerin herkese ulaşmasını sağladık. Bu sayede ilçe ekonomisine de katkıda bulunduk.


Caddelere ve sokaklara 50.000 metrekare kilit parke taşı döşedik. 


Cenaze hizmetleriyle vatandaşlara destek olduk. Gasilhane yaptık.


Oto Galericiler Sitesi’ni hizmete sunduk.


Araç bakım ünitesinin, marangoz ve demir atölyesinin, malzeme depolarının yer aldığı kademe alanını tamamladık.


Hayvan barınağını yeniledik.


Modern bir mezbaha yaptık. Kesimler, sağlıklı ve hijyenik bir ortamda veteriner gözetiminde yapılıyor.


Belediye hizmet binasının yapımına başladık, inşaat süreci devam etmektedir. İtfaiye hizmet binasını da yeniliyoruz.


3. etap Toki konutları için çalışmalar başladı, en kısa sürede tamamlanacaktır.


Tarihe ve geçmişe sahip çıkarak ilçemizde bulunan tekke ve türbelerin bakım, onarım, tadilat ve tamirat işlemlerini gerçekleştirdik. Gümüş Mahallesi’nde bulunan tarihî hanın bakım, onarım çalışmalarını ve restorasyonunu yaptık.


Lisanssız güneş enerjisi santrali yapımı başlayacaktır. Proje maliyeti 4.080.000.00 TL’dir. 5.000 metrekare alana sahip sebze pazarının çatısına kurulması planlanmaktadır. Santral, yenilenebilir enerji üretecektir.


Belediye İş Merkezi yapımı tamamlanmıştır. Merkezde toplantı, konferans, sinema ve tiyatro salonları, nikâh salonu ve işyerleri bulunmaktadır.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

ZEHRA ÖZYOL: Ekonomik açıdan sıkıntı yaşıyoruz. Muhalefet belediyesi olduğumuz için projelerimizi hayata geçirmek adına merkezi hükümetten gerekli desteği alamıyoruz.  


GÜMÜŞHACIKÖY BELEDİYESİ

 

KURUMSAL YAPI: Belediye Başkanı, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Özel Kalem Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, İtfaiye Çavuşluğu.

 

STRATEJİK HEDEFLER: Değişen, gelişen küresel dünyada üretkenliği dinamizmi, kaliteyi, özgün fikirleri, pozitif bakış açısını ön planda tutarak sosyal sorumluluk anlayışıyla çalışmak. Gümüşhacıköy’ü sosyal ve kültürel açıdan geliştirmek.

 

  

ÇALIŞAN SAYISI: 38 kadrolu işçi, 71 şirket elemanı, 18 memur. 

 

BÜTÇE: 30.000.000 TL 

 

 

ZEHRA ÖZYOL 

 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. 1982 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı’nda göreve başladı. 1992 yılında Kültür Bakanlığı’na naklen atandı. Almanya, İspanya, Mısır ve Macaristan’da bakanlık temsilciliği yaptı. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Gümüşhacıköy Belediye Başkanı seçildi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Delegesi görevini sürdürmektedir.



Önerilen Haberler