"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Birsen Çelik: İlçemizin Nüfusunu Artırmak İstiyoruz

  • 16 Ağustos 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumluolumsuz neler yaşanıyor?


BİRSEN ÇELİK: Denizli Büyükşehir Belediyesi’yle neredeyse hiç ortak çalışmamız bulunmamaktadır. İlçemiz için yapılması gereken hizmetlerin aciliyeti nedeniyle birçok defa randevu ve söz aldık, ancak bunların hiçbiri gerçekleşmedi. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


BİRSEN ÇELİK: Kent konseyimiz henüz bulunmamaktadır. Denizli Soroptimist Kulübü’yle birlikte belgesel çalışmaları, kadınlara yönelik eğitim çalışmaları ve çocuk parkı gibi ortak projelere imza attık. Belediyemizin desteğiyle kurulan Bozkurt Kadın Girişimci Kooperatifi’ne yine belediyemize ait bir imalathane ve dükkân tahsis ettik. Kadınlar, burada hem yiyecek hem de giyecek üretiyor ve bu ürünleri e-ticaret aracılığıyla satarak gelir elde ediyor. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


BİRSEN ÇELİK: 2020-2021 eğitim-öğretim yılının başlangıcında, pandemi sebebiyle okullara ara verildiğinde ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilçemizde de eğitim olanaklarına ulaşma açısından ciddi bir eşitsizlik boy gösterdi. Bunun üzerine bir yazılım şirketiyle anlaştık. Anaokuludan lise son sınıfa kadar ilçemizdeki her öğrenci için konu anlatımlı ve soru çözümlü videoların, testlerin ve uygulamaların olduğu bir dijital eğitim paketi hazırladık, ücretsiz dağıttık. İnternet erişimi olmayan iki bölgemize yüksek vericili WiFi antenleri götürdük, bu sorunu da ortadan kaldırdık.


Dezavantajlı kadınlar için Bozkurt Kadın Girişimci Kooperatifi’ni kurup Ticaret Bakanlığı’ndan aldığımız 90 bin TL’lik hibeyle kadınlara endüstriyel mutfak temini ettik. Kadınlara yer tahsis ederek kendi emekleriyle gelir elde edecekleri bir sistem kurmalarına öncülük ettik.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?


BİRSEN ÇELİK: Seçimlerdeki en önemli vaadimiz, Et ve Süt Entegre Projesi’ydi. Bu projeyi ilçemizin gelişmesi için hayati önemde görüyoruz. Projemiz için arazi teminimiz bitti. TKDK başvuru dosyamız onaylandı ve hibe almaya hak kazandık. Buradan alacağımız yaklaşık 3 milyon euroluk hibenin onaylaması için TKDK takvimini bekliyoruz. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?


BİRSEN ÇELİK: Depremde hasar alan binamızın yerine yapımını tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığı yeni hizmet binamızın temeli atılmaktadır.


Türkiye’de 1 MW’lık enerji tesisine sahip olan ilk ilçelerden biriyiz. 1 MW’lık enerji tesisi daha yapmak için arazimizin tüm izinlerini çıkardık. Projemizin kredilendirilmesi için İller Bankası’yla, çeşitli özel bankalarla ve yatırımcılarla görüşme hâlindeyiz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

BİRSEN ÇELİK: Karşılaştığımız en önemli zorluk, ekonomik girdiler. Devletin gönderdiği kaynaklar çok az. Denizli Büyükşehir Belediyesi de partimize ait olmadığı için ayrımcılığa maruz kalıyoruz. Nüfusumuz 12.650 olmasına rağmen büyük bütçeli projeler yapmaya çalışıyoruz. Çünkü ilçemiz tamamen tarım ve hayvancılık üzerine kurulmuş bir coğrafyaya sahip. Son beş yılda ilimizdeki 18 taşra ilçesi dahilinde en fazla göç alan ilçeyiz. Rakamlar küçük olsa da, oran açısından önemli bir göç girdimiz bulunmaktadır. Bunu değerlendirmek için de Et ve Süt Entegre Tesisi’ne önem atfediyoruz.


BOZKURT BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı işleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: İlçemiz göç veren bir ilçe konumundan son altı yılda göç alan ilçe konumuna gelmiştir. Bu süreçte projelerimizin, ortaklıklarla desteklediğimiz tarım ve hayvancılık politikalarımızın önemli etkisi oldu. Stratejimizin hem ilçemizdeki nüfusa hem de vatandaşların refahına olumlu yönde katkı sağladığını gözlemledik. Bu sebeple ilçemizi tarım ve hayvancılık alanında bölgenin merkezi hâline getirmeyi hedefliyoruz. 49 yıllığına hayvancılık ruhsatıyla kiraladığımız 440 dönümlük arazide TKDK’yla Et ve Süt Entegre Tesisi kurma yolunda sözleşme aşamasına geldik. En önemli stratejik hedefimiz, ilçemizin nüfusunu artırmak ve nüfusa göre dağılan bir gelir seviyesi inşa etmek.


ÇALIŞAN SAYISI: 67


BÜTÇE: 35.000.000 TL


BİRSEN ÇELİK


Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitirdi. 1981 yılında Denizli’nin Bozkurt ilçesinde Hambat Eczanesi’ni açarak mesleğine başladı. İki dönem Denizli Eczacı Odası Yönetim Kurulu’nda çalıştı. Daha sonra iki dönem Denizli CHP İl Yönetimi’nde görev aldı. Bozkurt Atatürkçü Düşünce Derneği’nde yöneticilik, Hambatlılar Derneği’nde kurucu üyelik, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde üyelik yaptı. Birçok STK’da yer aldı. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Bozkurt Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk annesidir.


Önerilen Haberler