"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Ataç: Vaat Etmiyoruz, Yapıyoruz

  • 2 Ağustos 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


AHMET ATAÇ: 1999 yılından bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliğimiz söz konusu. İlçemizde imar planlamalarından üstyapı çalışmalarına, sosyal/kültürel faaliyetlere kadar her alanda birlikte çalışmalar yapıyoruz, uzun yıllardır uyumlu çalışıyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


AHMET ATAÇ: 15 yıl boyunca Eskişehir Diş Hekimleri Odası Başkanlığı görevini sürdürdüm. Eskişehir’de faaliyet gösteren STK’ların tamamına yakınıyla iletişim hâlindeyiz. Sosyal ve kültürel etkinliklerin birçoğunda ortak çalışma yürüttüğümüz kuruluşlar var. Uzun yıllardır işbirliği yaptığımız STK’lardan bazıları: Eskişehir Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türk Tarih Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Türkiye Alzheimer Derneği Eskişehir Şubesi, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Eskişehir Şubesi, Çevre Koruma Derneği, Hayvanları Koruma Derneği, ETOS (Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği), Eskişehir Barosu, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası.


Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi, yaklaşık 22 yıldır faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesiyiz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

AHMET ATAÇ: Nihal-İsmail Akçura Aşevi’nde belediyemiz tarafından hazırlanan yemekler, her gün ihtiyaç sahibi vatandaşlara yine belediyemiz tarafından ulaştırılıyor.


Tepebaşı Belediyesi’nin ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik evde sağlık ve bakım hizmetleri uygulaması TEBEV de Mart 2012’den bu yana vatandaşlara uzanan bir dost eli görevi üstleniyor. TEBEV ekipleri tarafından evde verilen sağlık hizmetleri kapsamında tansiyon, ateş, şeker ölçümleri yapılırken tıbbi malzeme desteği ve hastaneye ulaşım desteği de sağlanıyor. Ekipler ayrıca yaşlı vatandaşların kullandıkları ilaçların takibi, sağlık durumları ve dikkat edilmesi gereken konuları hakkında da bilgilendirmede bulunuyor.


Öte yandan, engelli vatandaşlara yönelik örnek çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca ambulans ve şehirlerarası cenaze aracı hizmeti de sağlıyoruz.


2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Tepebaşı Belediyesi Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi, zihinsel yetersizliği bulunan bireylerin günlük yaşama adaptasyonlarını artırmayı amaçlıyor. Merkezde öz bakım ve günlük yaşam becerileri, akademik dersler, sanat eğitimi, ritim, drama, spor, halk oyunları gibi alanlarda eğitim ve öğretim faaliyetleri gerçekleştiriliyor.


Özel bireylerin toplumla bütünleşmesinin amaçlandığı Gökkuşağı Kafe, Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.


2011 ve 2012 yıllarında faaliyete açılan Gökkuşağı Kafe, zihinsel yetersizliği bulunan bireyleri iki farklı merkezde toplumla bütünleştiriyor, onlara özgüven kazandırıyor. 12 zihinsel engelli bireyin servis yaptığı bir alan olarak hizmet veren Gökkuşağı Kafe, bireylerin gelişiminin takip edilebileceği akademik çalışmalara da zemin hazırlanıyor. Öte yandan, projeyle bireylerin ailelerinin yaşadığı zorlukların azaltılması noktasında da fayda sağlanıyor. Engelli bireyler, fotoğraf çekiminden ebruya, halk oyunundan Latin danslarına kadar eğlenceli aktivitelerde bulunma imkânı yakalıyor. 4 engelli birey, KPSS’de başarı gösterdi ve kamu çalışanı oldu. Ayrıca İŞKUR’la işbirliği yaparak engelli bireyleri istihdam projemizden de yararlandırıyoruz.


İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi’nde çalışmaya başlayan bireyler, istihdam edilmeye, üretmeye ve imkân verildiğinde ne kadar başarılı olabileceklerini ispatlamaya devam ediyor.


2014 yılında faaliyete başlayan merkez, açıldığı günden bu yana Eskişehir’de zihinsel ve bedensel yetersizliği bulunan bireyler ve aileleri için bir umut olurken bireylerin gösterdiği gelişimle, başarıyla dikkat çekmeyi sürdürüyor. Şu anda 31 öğrencinin bulunduğu merkezde bireyler, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştirerek hem fiziksel becerilerini geliştiriyor hem de sosyal yaşama dahil oluyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne kayıt olarak gerekli eğitimleri tamamlamalarının ardından Montaj Atölyesi’ne katılan bireyler, sertifikalarını aldıktan sonra eğitmenler gözetiminde çalışmaya başlıyor.


İbrahim Ethem Kesikbaş Montaj Atölyesi’yle 14 engelli birey istihdam edildi. Merkezde montajı yapılan parça adedi 4 milyon 160 bin 290’a ulaştı.


İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi’nin ardından Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’yle birlikte Engelliler Montaj Atölyesi’ni hayata geçirdik. Uygulama, Türkiye’de bir ilk.


“Üretene Engel Yok” sloganıyla faaliyete başlayan Engelliler Montaj Atölyesi’ndeki özel bireyler, aldıkları eğitimlerin ardından üretime katkı veriyor, düzenlenen birçok etkinliğe katılarak sosyal becerilerini geliştirme imkânına sahip oluyor. Bünyesindeki bireylerin gösterdiği gelişimle, başarıyla dikkat çekmeyi sürdüren atölye, gençlerin Eskişehir’deki fabrikalarda istihdam edilmesini de sağlıyor.


Buradaki atölyemizde montajı yapılan parça sayısı 4 milyon 400 bine ulaştı ve 18 engelli genci çeşitli fabrikalarda istihdam ettik.


Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, halk sağlığı konusunda öne çıkan en önemli projelerden biri olarak dikkat çekiyor.


2013 yılında Şirintepe Mahallesi’nde hizmete giren ve hiçbir ücret talep edilmeyen poliklinikte bugüne kadar on binlerce çocuk sağlık taramasından geçirildi. Türkiye’de dördüncü, Eskişehir’de ilk olan poliklinik, bugüne kadar 61.744 çocuğa ücretsiz hizmet verdi. Ücretsiz hizmetler arasında tarama, florlama (çürükten koruma uygulaması), 4-18 yaş grubu çocuklara ücretsiz psikolojik danışmanlık, diş sağlığı eğitimi, acil müdahale ve tedavi işlemleri bulunuyor.


Tepebaşı Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ilklerden biri olan “İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası”, çocukları müziğin iyileştirici ve birleştirici gücüyle buluşturuyor.


Yurtdışında önemli dereceler elde eden çocukların sayısı, 2.400’e ulaştı. Hiçbir çocuk, sınava, seçmeye, elemeye maruz kalmadan orkestraya katılabiliyor. Orkestrada yer alan bazı çocuklar, hayatlarına müzikle devam etme kararı alarak konservatuvarı kazanma başarısı gösteriyor.


Böylelikle çocuklar, müzikle uğraşırken, uyuşturucu gibi birçok kötü alışkanlıktan da uzak kalıyor.


Çocuklar, şimdiye kadar dünyaca ünlü müzisyenlerle, Fazıl Say, Şefika Kutluer, Gülsin Onay ve Rengim Gökmen gibi değerli ustalarla aynı atmosferde müzik yapma imkânı yakaladı.


Çocuklar, Belçika, Arnavutluk gibi ülkelerde yurtdışı konserlerinin yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale gibi birçok kentte konser verdi.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


AHMET ATAÇ: 1999 yılından bu yana hayata geçirdiğimiz çalışmalarla Tepebaşı, Türkiye’ye tanınır hâle geldi. Bu istikrarlı yükselişi devam ettiriyoruz. Yaptığımız projeler ve çalışmalar sayesinde vatandaşların güvenini kazanmayı başardık. Bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz. Kısacası, vaat etmiyoruz, yapıyoruz.


Uluslararası ölçekte 5 milyon euro hibe almaya hak kazandığımız Remourban projesini beş yılda tamamlamayı başardık. Remourban, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir hayat sunmak için enerjiyi, ulaşımı, bilgi ve iletişim teknolojilerini entegre eden vatandaş odaklı “Akıllı Kentsel Dönüşüm Modeli.” Uygulama, Türkiye’de bu anlamda tek.


Spora ve sanata yatırım yapmaya devam ediyoruz. Merkezde ve kırsal mahallelerin tamamında yaygın hizmet anlayışıyla çalışmayı sürdürüyoruz. Kadın emeğini geliştirmeye ve desteklemeye yönelik projeler de devam ediyor.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


AHMET ATAÇ: Dünyadaki gelişmeleri takip eden, yurtdışından milyonlarca euro hibe almaya hak kazanan projeleri hayata geçirdik. BM’den “küresel model” ödülü alan tek belediyesi olmanın gururunu yaşıyoruz.


İnsani gelişmişlik araştırmalarında Türkiye’nin ilk belediyelerinden biriyken, karşımıza çıkan bürokratik engeller bizi üzüyor. SGK borcumuza mahsuben birçok belediyenin yaptığı gibi biz de 93 taşınmazımızı devretmek istedik. Ancak birçok belediyenin aksine, taşınmazlarımızın devri için yaptığımız başvuru SGK tarafından gerekçe belirtilmeksizin reddedildi. Yerel ve ulusal basın organlarında yer alan haberlerden biliyoruz ki, ülke genelinde birçok il, ilçe ve büyükşehir belediyesi benzer şekilde borçlarına karşılık taşınmazlarını devrediyor. Bizim başvurumuzun reddedilmesi bu açıdan ele alındığında ülkede uygulanan çifte standardın bir örneği daha ortaya çıkıyor.



TEPEBAŞI BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetler Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İklim Değişikliği Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


VİZYON: Bireye saygılı, yaşam kalitesi yüksek, yerel/ulusal/uluslararası alanda sürdürülebilir örnek ve önder bir yerleşim olmak.


MİSYON: Sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışıyla kaliteli, çevreye duyarlı, çağdaş, şeffaf, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kentsel yaşam olanağı sunmak. Hizmet üretirken alanların ihtiyaçlarını ayrım gözetmeksizin karşılamak.


TEMEL DEĞERLER: Hizmet, vatandaş ve kalite odaklılık, yenilikçilik ve çağdaşlık, çözüm odaklılık, çevreye duyarlılık, şeffaflık, güvenilirlik.



STRATEJİK AMAÇLAR: Çağdaş, sağlıklı, estetik kentsel alanlar oluşturmak. Sosyal ve kültürel belediyecilik kapsamında sürdürülebilir projeler üretmek. Yeni projeler üretirken, gelir artırıcı ve tasarrufa yönelik yöntemler uygulamak. Kentle kırsal arasında denge kurarak doğayı korumak, ekonomik ve sosyal alanlarda karşılıklı bağları güçlendirmek. Çevreye duyarlı olmak. 



ÇALIŞAN SAYISI: 104 daimi işçi, 277 memur, 1658 şirket personeli. 


BÜTÇE: 2020 yılı gelir bütçesi 282.750.000,00 TL olarak kabul edilmiştir. Buna karşılık yıl içerisinde 244.625.415,03 TL tahsilat yapılmıştır. Bütçe gelirlerinden 635.254,06 TL ret ve iadeler düşülerek 243.990.160,97 TL net tahsilat yapılmıştır.


AHMET ATAÇ


İstanbul Diş Hekimliği Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik Diş Hekimleri Odası Kurucu Başkanı görevinde bulundu. Türk Diş Hekimliği Birliği Etik Komisyonu üyeliğine seçildi. Türk Diş Hekimleri Birliği Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Başkanlığı görevini dört dönemdir sürdürmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler