"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ümit Uysal: Ayrım Gözetmeden Bütün Mahallelere Hizmet Veriyoruz

  • 2 Ağustos 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ÜMİT UYSAL: Muratpaşa, Antalya’daki en büyük ilçe belediyesi ve Antalya’nın kalbi. Sınırları dahilindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla, hastaneleriyle, iş ve alışveriş merkezleriyle, Kaleiçi gibi tarihî ve turistik noktalarıyla gündelik kent hayatının merkezi. 


Bu açıdan değerlendirdiğimizde Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle olan ilişkimizi işbirliği kavramına sıkıştırmak mümkün değil. Daha geniş kapsamlı bir birliktelikten bahsedebiliriz. Altyapı, imar gibi temel hizmet alanlarında işbirliğimiz söz konusu. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


ÜMİT UYSAL: Ortak aklın oluşması ve kentlilik bilincinin gelişmesi için Muratpaşa Belediyesi bünyesinde Avrupa’nın en büyük sivil toplum merkezi olma özelliğini taşıyan Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’ni kurduk.


ASSİM’de şu anda 136 STK faaliyetlerini sürdürüyor. STK’lar, kendi faaliyet alanlarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor ve eğitim, kültür-sanat, çevre-deniz, engelsiz yaşam, sağlık, sosyal işler-gençlik, kadın, spor, turizm, tarım, kent tasarımı, Kaleiçi başlıklarında oluşturulan platformlarda da çalışmalarına devam ediyor. 


Bunun yanı sıra toplumun farklı kesimlerinin meclis yapısı altında bir araya gelmesini sağladık. “Yaşlı Meclisi”, “Yabancılar Meclisi” ve “Muhtarlar Meclisi” aracılığıyla toplumun farklı kesimleri, yönetim ve karar alma süreçlerine katılıyor. 


Türkiye’nin ilk dijital demokrasi uygulaması olan “Komşu Meclisi”ni de geçen yıl uygulamaya aldık. “Komşu Meclisi”, özellikle pandemi döneminde toplumsal dayanışmanın vücut bulduğu bir alan hâline geldi. Bir ilke daha imza atarak belediyemizin 2020 yılı bütçesini www.komsumeclisi.com üzerinden tartışmaya ve oylamaya açtık. Doğrudan demokrasi denemesi olan bu çalışma kapsamında vatandaşlar internet üzerinden önce bütçeyi tartıştı, ardından oyladı.  


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

ÜMİT UYSAL: Komşuluk ilişkilerini geliştirmeyi hedefleyen yerel yönetim anlayışıyla ayrım gözetmeden bütün mahallelere hizmet veriyoruz. 


Bu çerçevede belediyemizin erişilebilirliğini ve kapsayıcılığını artıran en önemli projelerden biri, “Turunç Masa”dır. 444 80 07 numaralı çağrı merkezi, web, sosyal medya ve diğer kanallar aracılığıyla tüm vatandaşlar Turunç Masa’ya isteklerini, önerilerini ya da şikâyetlerini iletebilmektedir, 48 saat içerisinde dönüş alabilmektedir. 


Muratpaşa Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü Yaş Dostu Kentler Ağı’na Türkiye’den katılan ilk belediyedir. 2014 yılında “Yaşlı Evleri” projesiyle yaşlılık alanındaki çalışmalar başlamıştır. Ayrıca Alzheimer hastalarının yakınlarını bilgilendirmek, sorunlarına çözüm bulmak ve yönlendirmelerini yapabilmek için “Alzheimer Danışma Hattı” kurulmuştur. 


2021 yılı Haziran ayında Senex Yaşlanma Çalışmaları Derneği’yle işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında Yaşlanma Çalışmaları Derneği ve Yaşlı Meclisi’yle hak temelli hizmetlerin inşasına ve kapsayıcılığına yönelik atölye çalışmalarına başladık. 


Sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan yoksunluk yaşayan Zeytinköy bölgesine yönelik olarak “Zeytinköy Dönüşüm Projesi”ni hayata geçirdik. Bölgede yaşayan hak sahiplerini mağdur etmeden köklü değişikliklere gitmek, çevrenin kültürel ve geleneksel dokusuna zarar vermeden nitelikli dönüşümler gerçekleştirmek, Zeytinköy Dönüşüm Projesi’nin öncelikli amaçları arasındadır. Bu kapsamda Türkiye’deki ve dünyadaki birçok model incelenmiştir, Zeytinköy’yle ilgili sosyolojik araştırmalar yapılmıştır, bölgenin eksiklikleri, ihtiyaçları analiz edilmiştir, elde edilen sonuçlar ışığında uzun vadeli bir dönüşüm projesi kurgulanmıştır. 


Bu kapsamda eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve gençlerin sosyal gelişimine destek olmak için Zeytinköy Eğitim ve Bilgi Merkezi’nde dar gelirli ailelerin çocuklarına ücretsiz etüt olanağı sağlanmaktadır. Zeytinköy Kadın Emeği Merkezi hayata geçirilmiştir. Zeytinköy Kadın Emeği Merkezi’nde okuma-yazma kurslarından meslek edindirme kurslarına kadar farklı alanlarda üretim odaklı, katma değer yaratan, aile bütçesine destek olan bir eğitim modeli inşa edilmiştir. Bölgede odağına insanı alan dönüşümün en önemli halkalarından biri olan Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi, 2018 yılında Zeytinköy’de hizmete açıldı. Bu merkez, bölge dokusunu korumak, sosyal bütünleşmeyi sağlamak ve bölgede faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarına destek vermek amacıyla hizmete açılmıştır.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


ÜMİT UYSAL: Mart 2019 yerel seçimlerine hazırlanırken gelecek beş yılı kapsayan projeleri ve hedefleri bir kitapçık hâlinde vatandaşlarla paylaştık. Bu kitapçık aynı zamanda belediyemizin 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planının da temelini oluşturdu. Ancak geçen yıl Mart ayıyla birlikte başlayan Covid-19 süreci, yatırım planlamalarımızda birtakım değişikliklere neden oldu. Bazı çalışmaları erteledik. Pandeminin neden olduğu toplumsal eşitsizlikleri ve kırılmaları gidermek için yatırım bütçelerini sosyal yardım alanına kaydırdık.

  

Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


ÜMİT UYSAL: Bu dönem, gündelik kent hayatını yeniden düzenlendiğimiz bir dönem olarak ön plana çıkıyor. Bu bağlamda 2016 yılında Antalya’nın tarihî kent merkezi Kaleiçi’ni dünyaya tanıtmak ve buradaki tarihî/kültürel mirası gelecek nesillere taşımak amacıyla başlattığımız Kaleiçi Old Town Festivali’ni yeniden Kaleiçi’nde düzenlemeyi hedefliyoruz.  


Festival, yaşayan tarihî kentlerin kültürel/tarihsel mirasının korunmasında işbirliği fırsatlarını genişletmeyi, ortak sorunlara çözüm üretebilmeyi, yaşayan tarihî kentlere yönelik ilgiyi artırmayı, kentler arasında kalıcı bir insanlık ve kültür köprüsü kurmayı amaçlıyor. 


Festivali geçen yıl online gerçekleştirmiştik. Festivali bu yıl 14-17 Ekim tarihleri arasında, ait olduğu Kaleiçi’nin dar sokaklarında ve meydanlarında yeniden yapmaya başlayacağız. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


ÜMİT UYSAL: Antalya’nın kendi dinamikleri açısından farklı ve özgün bir yanı var. Bu anlamda kent adına kentin dinamiklerini seferber edebildiğiniz ölçüde çalışmalarınıza geniş çaplı destek bulabiliyorsunuz. Ancak mevzuattan kaynaklanan, kamu yararını kavrayamamanın neden olduğu sıkıntıları yaşamıyor değiliz. Örnek vermek gerekirse, Antalya’nın doğa harikası falezlerinin denizle buluştuğu yerde Muratpaşa Belediyesi’nin mavi bayraklı beş plajı bulunuyor. Bu plajlara bir yenisi eklemek için bir dönem adı kaçak yapılarla, falezlere dökülen betonla gündeme gelen Bambus Plajı’nın belediyemize tahsis edilmesi ya da kiralanması için altı kez başvuruda bulunduk. Henüz bir sonuç alamadık. 

 



MURATPAŞA BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Başkan Yardımcıları, Basın ve Yayın Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Etüd Proje Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü.


STRETEJİK HEDEFLER: Antalya’nın kalbi olan Muratpaşa’yı korumak, zenginleştirmek, geliştirmek, güçlendirmek ve güzelleştirmek. Muratpaşa’da yaşayan vatandaşların yerel ve ortak ihtiyaçlarını mümkün olan en iyi şekilde karşılamak, refah ve mutluluğu artırmak. Aidiyet duygusuyla sorumluluğu pekiştirmek.

 

ÇALIŞAN SAYISI: 376’sı memur olmak üzere 2.900 personel.

 

BÜTÇE: 465 milyon TL

 


ÜMİT UYSAL


Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1991 yılında Antalya’da avukatlık stajına başladı. Antalya Barosu Stajyer Avukatlar Temsilciliği görevini üstlendi. CHP’nin 9 Eylül 1992’de yeniden açılması sürecindeki çalışmalara katıldı. 33 kişilik Kurucu İl Meclisi’nde yer aldı. 1993 yılında yapılan ilk il kongresinde yönetim kuruluna seçildi. 1996 yılında seçimli ilk kongrede Antalya İl Gençlik Kolu Başkanı oldu. 2001’de İl Başkanı seçildi. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Muratpaşa Belediyesi Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 



Önerilen Haberler