YÜKLENİYOR
1 Temmuz 2021 itibarıyla kademeli normalleşmenin üçüncü etabı başladı. Kurban Bayramı tatiliyle birleşen süreç vatandaşların kıyı/tatil bölgelerinde yoğunlaşmasına ve memleketlerine gitmelerine neden oldu. Bölgenizdeki yoğunluğu ve turizm sektöründeki süreci değerlendirebilir misiniz?
VAHAP SEÇER: Kademeli normalleşmeyi ve dokuz günlük Kurban Bayramı tatilini fırsat bilen vatandaşlar, sahil kesimlerine akın etti. Mersin de bu kentler arasındaki yerini aldı. Oldukça yoğun bir bayram süreci geçirdik. Belediyemize ait Kızkalesi, Susanoğlu, Yapraklıkoy, Yemişkumu, Kocahasanlı, Kumkuyu, Tırtar, Töbank ve Sultankoy’dan oluşan dokuz plajın yanı sıra bu yaz işletmeye aldığımız Akkum, Limonlu ve Kocahasanlı plajları, özellikle çevre illerden gelen vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bu durum elbette ki turizm sektörünün ve esnafın bir nebze de olsa canlanmasını sağladı.
Her ne kadar kademeli sosyalleşme olsa da, pandeminin hâlâ sürdüğü gerçeğini göz ardı etmeden, görev alanımız içine giren ve bünyemizde bulunan alanlarda hizmet vermeyi aralıksız sürdürüyoruz. Özellikle plajlarda sosyal mesafe ve hijyen kurallarını daima göz önünde tutarak, hijyen tedbirlerini en üst düzeye çıkartıyoruz. Plajlarda sosyal mesafeli adalar oluşturuyor ve görevli ekiplerimizin sayısını artırıyoruz.
Ekiplerimiz, duş, tuvalet ve soyunma kabinleriyle, şemsiye, şezlong, engelli rampaları gibi donanımlarla, kafelerle tatilciler için özenle hizmet verdi. Bu hizmetlerini aralıksız sürdürüyorlar. Hijyen başta olmak üzere rutinlerimizi sıklaştırdığımız hizmetlerle tatilcilerin sağlığı ve konforlu bir tatil geçirmeleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yoğunlaşan yaz nüfusunun neden olabileceği su ve alt yapı sorunlarını en aza indirmek için Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekiplerimiz bayram boyunca üst düzey hassasiyette çalışarak vatandaşların karşılaştığı sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturdu.
Vatandaşların yoğun olarak tercih ettiği yaylalarda ve sahil bölgelerinde kentin temizliğinden sorumlu ekiplerimiz gece-gündüz çalıştı. Her alanda aldığımız önlemlerle tatile bağlı nüfus yoğunluğunun getirebileceği olası sorunları minimum düzeye indirdik.
Vatandaşlar, tüm sorunlarını ve şikâyetlerini Alo 185 TEKSİN uygulamasıyla belediyemize -tatil dönemi de dahil olmak üzere- haftanın her günü diledikleri saatte iletebilirler.
Kademeli normalleşmenin etkileri ve yoğunluğu için hangi tedbirleri aldınız? Bu tedbirler yeterli oldu mu? Turizm bölgelerinde turizm sektörü ve çalışanları kapasite yoğunluğunu nasıl karşıladı? Bayram dönüşünde pandeminin yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu konuya ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?
VAHAP SEÇER: Pandemi süreci başladığından bu yana kamuya açık ortak kullanım ve tüm hizmet alanlarını rutin olarak dezenfeksiyon işlemlerine tabi tuttuk. Aynı işlemler, kademeli normalleşme sürecinde de devam ediyor ve edecek. Vatandaşların sağlığını gözeterek yaptığımız bu çalışmaları pandeminin etkileri tamamen ortadan kalkana kadar da sürdüreceğiz.
Turizm, geçen yıl pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldı. Salgından dolayı gerek yerli gerek yabancı turist hareketliliği çok olmadığı için hem işletmeler sıkıntılar yaşadı hem de ülkemiz önemli bir gelir kaynağından mahrum kaldı. Bu yıl aşının da katkısıyla turizm sezonu açıldı ve işletmeler müşteri kabul etmeye başladı. Az önce de belirttiğim üzere kendi bünyemizdeki plajlarda, sosyal/kültürel etkinliklerde ve ulaşım hizmetlerinde kalitemizi ve personel sayımızı artırarak çalıştık. Her ne kadar kademeli normalleşme olsa da, pandeminin etkileri sürdüğü için tedbiri elden bırakmayacağız. Önceliğimiz, Mersin’de yaşayan vatandaşlar kadar misafirlerin de sağlığı. Pandemi tedbirleri doğrultusunda hizmetlerimizi ara vermeden sürdüreceğiz.
Normalleşmeyle birlikte aşılama ve aşı karşıtlığı tartışmaları da gündeme yerleşti. Yerel yönetim olarak özellikle genç nüfusun aşılama sürecine hızla dahil edilmesi için planlarınız ve çalışmalarınız var mı?
VAHAP SEÇER: Gittiğim her yerde aşılarını olmaları yönünde vatandaşlara uyarılarda bulunuyorum. Ben de aşımı oldum. Toplumun büyük bir kesiminin aşılanmasını arzu ediyorum. Sadece kendi sağlığımız açısından değil, toplum sağlığı açısından aşı şart.
Pandemiyle mücadelenin ana unsuru olan aşı için yapılması gerekenler noktasında Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız. Üzerimize düşen bir görev varsa, bunu yapmaya hazırız, her türlü desteğe de açığız.
Kentinizdeki üniversiteler ve yüksekokullar kapsamında yeni eğitim-öğretim yılı için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
VAHAP SEÇER: Pandemi sürecinde okulların açık olduğu dönemde koronavirüsün bulaşıcılık riskini en aza indirmek için eğitim kurumlarında dezenfeksiyon işlemlerini rutin bir şekilde sürdürdük.
Gençlerin ve çocukların yüz yüze eğitime başlaması yönünde bir karar olması hâlinde eğitim kurumlarının dezenfekte edilmesi ve öğrencilerin hijyen ihtiyaçlarının karşılanması konusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.