YÜKLENİYOR
Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
BÜLENT ÖZ: Seçimlerden kısa bir süre sonra pandemi sürecine girmemizle birlikte henüz ortaklaşa bir çalışma alanımız olmadı. Belediye birimlerimiz fikir alışverişinde bulunuyor.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
BÜLENT ÖZ: Meslek odası başkanlarıyla ve muhtarlarla aylık toplantılar yapıyoruz. Sorunlara birlikte çözüm yolları arıyoruz. Projelerimizin uygulama safhaları hakkında da bilgi veriyoruz. Toplantılarda meslek odası temsilcilerinin işkolu kümeleri üzerindeki beklentilerini ve taleplerini dinleyerek çözüm yollarını beraber değerlendiriyoruz.
Sıklıkla gerçekleştirdiğimiz mahalle ziyaretlerinde mahalle muhtarına da bilgi veriyoruz, bu ziyaretleri önemsiyorum. Bu sayede muhtarlar, mahallelerindeki eksiklikleri bize daha kolay aktarabiliyor, vatandaşlar da talep ve önerilerini iletebiliyor.
Kent konseyi oluşturma fikrimiz var, ama pandemi koşullarından dolayı henüz hayata geçiremedik.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
BÜLENT ÖZ: Özellikle pandemi koşullarında vatandaşların yanında olduğumuzu hissettirebilecek çalışmalara ağırlık verdik. Belediye personelinden oluşturduğumuz Derman ekibi ve Mavi Masa 153 iletişim hattımız aracılığıyla talep, şikâyet ve önerilere daha hızlı geri dönüş yapabiliyoruz. Sağlık birimimize ek aile danışmanı, psikolog ve diyetisyen kazandırarak toplumsal sağlığın ön plana çıkarılmasını amaçladık. Önceki döneme göre sosyal yardımları ve imkânları nitelikli hâle getirdik, ihtiyaç sahibi vatandaşların doğru şekilde tespit edilmesini sağladık, belediye imkânlarıyla ve vatandaşların katkılarıyla yardımda bulunduk.
“Askıda Fatura” uygulaması başta olmak üzere dinî bayramlarda ihtiyaç sahipleriyle yardımseverler arasında köprü olacağımız kampanyalar düzenledik. Bir elin verdiğini diğer el görmesin bakış açısıyla süreci şeffaf bir şekilde yürütüyoruz.
Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?
BÜLENT ÖZ: Sağlık konusunda mevcut uygulamaların kapsamını genişlettik, aile danışmanı, psikolog ve diyetisyen hizmeti vermeye başladık. Çocuk ve Gençlik Eğitim Merkezi açtık. Merkezde eğitimler veriyoruz ve kültür-sanat atölyeleri gerçekleştiriyoruz. Temel dersler için etüt programlarının yanı sıra müzik, tiyatro, bilim ve sanat, robotik kodlama gibi eğitimlerle çocukların ve gençlerin eğitimine destek oluyoruz. İlçemizdeki sosyal tesis eksikliğini gidermek için mesire alanı hazırlıklarını tamamladık. Sokak Hayvanları Bakım Merkezi’nin yer tahsisini gerçekleştirdik, yakında yapımına başlayacağız. Yeşil alan kapasitesini ve ilçemizdeki sosyal alanların sayısını artırabilmek için ilçemizin merkezinde atıl şekilde duran Kocabaş Çayı’nın etrafında rekreasyon çalışmaları başlattık.
Çan Organize Sanayi Bölgesi girişimimizi tamamladık. Dosyamız bakanlık incelemesinde. İnceleme tamamlandıktan sonra kısa sürede hayata geçecek, ilçemiz için önemli bir kazanım olacak.
Belediyemiz öncülüğünde kooperatif ve tekstil atölyesi kurduk. Özellikle kadınların üreteceği, ürettiğinden para kanacağı ve katma değer oluşturacağı imkânları artırıyoruz.
Kooperatifleşme süreci için adım attık. Kadınlar, tekstil atölyesinde üretim yapıyor. Yöresel ürünler, özellikle marka tescilini de aldığımız Salçan salçaları, ilçe/il ve Türkiye genelinde raflardaki yerini almaya başladı. Tekstil ve gıda ürünlerinde çeşitliliğin artırılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor.
Seramik Festivali için Romanya’da seramikle ilgilenen bir kentle görüşmeler yürütüyoruz, Seramik Festivali’ni gerçekleştireceğiz.
Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?
BÜLENT ÖZ: Üretime dayalı projeler üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemiz kademe birimi bünyesinde ahşap ve metal işlerine yönelik atölyeler kurduk. Şu anda iyi bir seviyeye getirdiğimiz bank, kamelya, ormancı masası ve sallama çöp kovası üretiminin kapasitesini artırmayı ve pazar oluşturacak seviyeye gelmeyi amaçlıyoruz.
Kooperatifimizin üretim kollarını artırmak ve daha fazla kadına imkân sunmak için girişimlerde bulunuyoruz. “Üreten Çan Üreten Kadın” modelini örnek olacak seviyeye getireceğiz. Bu konuda büyükşehir belediyeleriyle ve özel firmalarla irtibat hâlindeyiz, modelleme çalışmalarımız devam ediyor.
Çan Organize Sanayi Bölgesi’nin bakanlık onayı sonrasında hızla tamamlanması için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Yine Organize Sanayi Bölgesi’nin de içinde olduğu alanda Sanayi Bölgesi kurulması için gerekli girişimleri planlıyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
BÜLENT ÖZ: Ekonomik zorluklar yaşıyoruz. Pandeminin getirdiği ekonomik zorlukların yanında önceki dönemin dövizle çektiği kredi nedeniyle önü alınamayan bir borç tablosuyla göreve başladık.
Döviz kurunun her geçen gün artması ve belediyemizin dövizle geliri bulunmaması sebebiyle süreç, ilçemizin kalkınması ve gelişmesi için yapacağımız projelerde en büyük zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Buna rağmen önceki dönemin yükünü sebep görmeden belediyemize ve ilçemize yeni kaynaklar ve imkânlar oluşturabilmek, vatandaşlara en iyi şekilde hizmet sunabilmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
ÇAN BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Zabıta Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü.
MİSYON: Bilime, insana ve doğaya saygılı, çağdaş, şeffaf, katılımcı ve dinamik bir yönetim anlayışıyla etkin ve kaliteli belediye hizmetleri sunmak, halkın yaşam standardını yükseltmek.
VİZYON: Çevreye ve insana duyarlı, her alanda teknolojiyi kullanan, değer üreten, planlı, yaşam kalitesi yüksek, estetik, tarihî ve kültürel mirasına saygılı bir ilçe olmak.
İLKELER VE TEMEL DEĞERLER: İnsana ve çevreye duyarlıyız, kültürel ve toplumsal değerlere sahip çıkarız. Hizmette adalete ve eşitliğe önem veririz. Vatandaşları güler yüzle karşılar ve güler yüzle uğurlarız. Çalışanlarımızın mesleki ve sosyal gelişimini destekleriz. Çağdaş bir belediyeyiz, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açığız. Katılımcı ve çoğulcu yönetim anlayışından vazgeçmeyiz. Hedefimiz, gelişimde öncü olmak. Eğitimi, kültürü, sanatı ve sporu destekleriz. Ulaşılabilirlikten, güvenilirlikten, şeffaflıktan ve hesap verilebilirlikten ödün vermeyiz. İç ve dış paydaşlarımızla ilişkilerimizi iyi yönetişim esasına dayandırırız. Kaynakları etkin ve verimli kullanmanın önemine inanırız. Gençlere, kadınlara, yaşlılara ve engelli vatandaşlara yönelik hizmetlere öncelik veririz. Tarihimize ve değerlerimize sahip çıkmayı ve bunu gelecek nesillere aktarabilmek için kentlilik bilincinin oluşturulmasını hedefleriz. İlçemizi ve çevremizi sağlıklı, refah içinde yaşayacak modern bir ilçeye dönüştürmek için çalışırız. Acil durumlarda ve afetlerde etkin, çabuk ve doğru müdahalenin önemiyle hareket ederiz, önleyici tedbirler alırız. Kaliteli ve vatandaş odaklı hizmetimizle her zaman vatandaşların yanındayız.
STRATEJİK HEDEFLER: Döviz kuruna endeksli borçlardan oluşan yükü azaltmak. Gelişmekte olan ilçemize sosyal ve ekonomik yönden kalıcı eserler bırakabilmek.
ÇALIŞAN SAYISI: 44 memur, 19 kadrolu işçi, 10 sözleşmeli memur ve 200 şirket personeli.
BÜTÇE: 2021 yılı bütçesi 60 milyon TL
BÜLENT ÖZ
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Çan Atatürkçü Düşünce Derneği Kurucu Yönetim Kurulu üyeliğinin ardından dört dönem boyunca Çan Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanlığı görevini sürdürdü. 2015 genel seçimlerinde ikinci sıra adayı olarak girdiği seçimde Çanakkale milletvekili seçildi. Meclis Başkanlık Divanı ve TBMM Dilekçe Komisyonu üyeliği yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Çan Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.