"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alper Taşdelen: Eğitime Destek, Ülkenin Geleceğine Destektir

  • 30 Ağustos 2021

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


ALPER TAŞDELEN: Pandemi döneminin en fazla etkilediği alan tabii ki eğitim oldu. Çocuklar ve gençler uzaktan eğitim almak zorunda kaldı. Ebeveynler ve öğretmenler büyük zorluklar yaşadı. Kimi aileler uzaktan eğitim için gerekli araçları temin edemedi. Yoksul aileler internet sağlamada güçlük yaşadı. Evinde tableti, bilgisayarı olmayan öğrenciler vardı. Büyük kentlerde internet erişimi kolay olsa da, köylerdeki çocuklar bu sebeple uzaktan eğitimden yoksun kaldı. Bu da çocuklar için önemli bir kayıp oldu. Umarım yeni eğitim-öğretim döneminde her şey yolunda gider ve kayıp zamanın telafisi yapılır. 


Biz de bu süreçte belediye olarak yetkilerimizle, imkânlarımızla eğitime destek vermeye devam edeceğiz. Yüz yüze eğitim hazırlıklarının başladığı, öğrencilerin ve öğretmenlerin okullarına dönüş hazırlığı yaptığı bu dönemde biz de desteğimizi sunuyoruz. Ekiplerimiz, talepte bulunan tüm okullara 40 litre sıvı sabunu ve temizlik malzemelerini kısa süre içerisinde ulaştıracak. Okulların açıldığı hafta, içinde maske, mendil, el dezenfektanı ve kolonya bulunan hijyen setini özellikle ekonomik desteğe ihtiyaç duyan bölgelerde ve köy okullarında dağıtacağız.


Okulların açık olduğu süre boyunca dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdik. Yeni eğitim-öğretim döneminde de bu çalışmalarımız sürecek. Çocuklara hijyen seti dağıtmaya başlamıştık. Uzaktan eğitime geçilince devam edemedik. Hijyen seti desteğimizi de sürdüreceğiz. Okulların fiziki koşullarını iyileştirme konusunda da yardımlarımızı sürdüreceğiz. 


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


ALPER TAŞDELEN: Pandemi boyunca çocukların eğitimine ve gelişimine katkı olsun diye özellikle millî bayramlarda kapı kapı dolaşarak belediyemize ait çocuk kitapları setlerinden armağan ettik. “Yaşasın Cumhuriyet” projesi, Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla sonuçlanan tarihsel süreci oyun kurgusuyla anlatan özel bir çalışmadır. Bu oyun setini çocukların öğrenimine destek amacıyla okullarında dağıttık.   


Gençler, üniversite hazırlık sürecini pandemi koşullarında güçlüklerle geçirdi. Yüz yüze eğitimden uzak kalmaları bu süreci daha da zorlaştırdı. Biz de gençlere destek olmak için gerçek bir YKS sınavı organize ettik, eğitim kurumlarının katkısıyla online sınav yaptık. Üniversite tercih sürecinde rehber öğretmenlerle öğrencilere destek olduk. Beslenme konusunda da desteklerimiz oldu. 


Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?


ALPER TAŞDELEN: Çocukların bilimsel ve kültürel açıdan hayata hazırlanması, Atatürkçü ve demokrat bireyler olarak yetişmesi hepimizin asli görevidir. Teknik anlamda eğitim birliği anlayışı içinde çocukların/gençlerin nasıl ve kimler tarafından eğitileceği yasal olarak belirlenmiş olsa da eğitim, hepimizin katkı sunacağı bir alan. Eğitim, bir hak değil, zorunluluktur. Çocuklara eğitim vermek zorundayız. Eğitimsiz nesil, geleceği olmayan nesildir. Yerel yönetimler olarak biz her aşamada eğitime katkı veriyoruz. Öğrencilerin, okulların, öğretmenlerin ve personelimizin her zaman yanındayız. Bildiğiniz gibi yerel yönetimler, eğitime ancak destek verebilecek bir statüde. Elbette spordan meslek eğitimine, sanattan yeni teknolojilere kadar eğitimin her alanında tamamlayıcı kurslar ve programlar sunuyoruz. Zaten projelerimizin hemen hepsini ilgili bakanlıklarla koordineli yürütüyoruz, daha fazla inisiyatif almaya da hazırız. 


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?


ALPER TAŞDELEN: Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte belediye olarak okullara desteğimizi sürdüreceğiz. Daha önce de bahsettiğim gibi, dezenfeksiyon ve hijyen seti desteği veriyoruz. Bunun yanı sıra temizlik ihtiyaçlarını gidermek için okullar açılmadan sıvı sabun dağıtımını da tamamlayacağız. Okulların ihtiyaçları konusunda okul idarecileriyle işbirliği içindeyiz. Hijyen, bakım-onarım ihtiyaçları için yerel yönetim olarak daima okulların yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Belirttiğiniz gibi eğitim, ailenin, yerel yönetimlerin, STK’ların, sendikaların ve ilgili tüm kurumların birlikte çalışmasıyla gerçekleşen bir süreçtir. Eğitime destek, ülkenin geleceğine destektir. Bu konuda hepimiz işbirliği yapmak zorundayız. 


Önerilen Haberler