"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: Uygulamalı ve Yüz Yüze Eğitimi Destekliyoruz

  • 30 Ağustos 2021

Öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime 6 Eylül 2021 tarihinde başlanacağı açıklandı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak eğitim-öğretimin etkin ve verimli yürütülmesini sağlayacak her türlü gelişmeyi destekliyoruz. “11 İlçeye 11 Okul” projesini hayata geçirmiş ve bütçesinden eğitim-öğretime en büyük payı ayıran büyükşehir belediyesi olduğumuzu, eğitim alanında daha nice hizmetlerimizin olduğunu belirtmek isterim.


Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerin salgın döneminde okullarından uzak kalmamaları, eğitimlerini en verimli koşullarda sürdürebilmeleri için köy okullarının açılması yönünde çağrıda bulunmuştuk ve bu kapsamda yapılacak her türlü çalışmaya Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak imkânlarımız ölçüsünde destek vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuna ilan etmiştik. Ancak aradan geçen zaman içerisinde bu konuda hiçbir çalışma yapılmadı.


Uygulamalı ve yüz yüze eğitimi destekliyoruz. Okullarda hijyen koşullarının sağlanması için dezenfeksiyon uygulamalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Bununla beraber maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının gözetildiği, düzenli denetimlerin yapıldığı araçlarımızla vermekte olduğumuz toplu ulaşım hizmetlerini öğrencilere ve öğretmenlere indirimli tarifeyle sunuyoruz.  2021-2022 eğitim-öğretim yılında toplu ulaşımda yaşanabilecek yoğunluğu da göz önünde bulundurarak gerekli düzenlemeleri yaptık.


Öğrencilerin hasret kaldıkları okullarına, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmaları, hayat yolunda başarıyla ilerleyecekleri bir öğretim yılı geçirmeleri en büyük temennimizdir.


Okula yeni başlayacak çocuklar için de önemli bir projemiz var. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçelerinde faaliyet gösteren Kadın Danışma Merkezleri’nde Metropolitan Okul Olgunluğu Testi uyguluyoruz. Çocuk gelişim uzmanlarımız tarafından uygulanan testlerde aile ortamından çıkarak ilk kez kuralları olan sosyal bir gruba dahil olacak çocukların okula uygunluk durumları tespit ediliyor.


Eğitim-öğretim yılı içerisinde eğitim faaliyetlerinin kesintisiz ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için yapılacak çalışmalara geçmişte ve günümüzde olduğu gibi bundan sonra da destek vermeye hazırız.


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


KADİR ALBAYRAK: Uzaktan eğitim sürecinde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik en önemli projelerimizden biri, EBA destek ünitelerini faaliyete geçirmemiz. Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi ve Çorlu Kadın Danışma Merkezi bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz EBA destek ünitelerinde bilgisayarı ve internet erişimi olmayan ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına uzaktan eğitim uygulamasına ücretsiz katılım sağlama imkânı sunuyoruz. EBA destek ünitelerine gelen ilkokul, ortaokul, lise, yüksekokul ve üniversite öğrencileri, sağlıklı, hijyenik, güvenli ve konforlu bir ortamda dijital platform üzerinden derslere katılıyor ve uzaktan eğitim hizmetlerinden yararlanıyor.


İşlevsiz kalan köy okullarının yeniden açılması ve eğitim faaliyetlerinin kırsal yerleşim alanlarında sürdürülmesi yönündeki çağrımız hâlen geçerlidir. En etkili ve verimli eğitim, örgün eğitimdir. En büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunun bilinciyle bu alanda yapılacak çalışmalara Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak destek vermeye devam edeceğiz.


Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?


KADİR ALBAYRAK: Okullara ayrılan ödeneklerin yetersizliğiyle ilgili ciddi sorunlar var. Bütçe yetersizliği nedeniyle devlet okullarında kırtasiye-temizlik malzemelerinden dijital cihazlara, tadilat-onarımdan bahçe düzenlemesine kadar birçok konuda yetersizlik söz konusu. Eksikliklerin giderilmesi için belediyemize İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nden, okul yönetimlerinden talepler geliyor. Örneğin, ilimizde Atatürk büstü bulunmayan okullar vardı. Bu durumdan haberdar olduktan sonra hiç vakit kaybetmeden gerekli tedarik süreçlerini sağladık ve söz konusu okullara Atatürk büstü kazandırdık. Bununla beraber okul duvarlarının bakımının yapılması, bahçe düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi, okul binalarında engellilerin erişimine yönelik tadilatların yapılması gibi konularda çalışmalar yaptık. Eğitim gibi önemli bir konuda imkânlarımız ölçüsündeki hizmetlere ve yatırımlara her zaman hazırız. Bununla birlikte devlet okullarında ödenek, bütçe ve yardımcı hizmet personeliyle ilgili ihtiyaçların ve eksikliklerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ivedilikle karşılanması gerektiği açıktır. Çünkü eğitim alanında yaşanabilecek kayıpların kısa ve orta vadede telafisi yoktur.


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?


KADİR ALBAYRAK: Koronavirüs salgınının Türkiye’de görüldüğü günden beri çalışmalarımızı “salgının yayılımını önleme”, “sosyal hizmetler” ve “diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği” olmak üzere üç başlık altında yürütüyoruz. Bu kapsamda sağlık kurumlarına ve kuruluşlarına birçok konuda destek sağlıyoruz. Yeni eğitim-öğretim yılında da gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerek İl Sağlık Müdürlüğü’yle işbirliği içerisinde çalışacağız.


Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşılama kampanyasının daha etkin devam etmesi, toplumumuzda aşılanma konusundaki bilincin ve duyarlılığın artırılması için duyuru ve çağrı niteliğindeki çalışmalara Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi katkı sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz. Toplumsal bağışıklığın sağlanması konusunda aşılanmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor, örgün ve yüz yüze eğitimin sürdürülebilir hâle gelmesi için aşılama kampanyasını destekliyoruz.


İnanıyorum ki, gerekli hijyen koşulları sağlandığı ve aşılama takvimi başarıyla sürdürüldüğü takdirde eğitim-öğretim hizmetleri verimli koşullarda kesintisiz bir şekilde devam edecektir.


Önerilen Haberler