"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhittin Böcek: Öncelik Yüz Yüze Eğitim Olmalı

  • 30 Ağustos 2021

Öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime 6 Eylül 2021 tarihinde başlanacağı açıklandı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


MUHİTTİN BÖCEK: Eğitim olmadan ülkelerin, toplumların geleceğini inşa etmesi mümkün değildir. Eğitim demek, toplumun gelişmesi demektir. Okul yaptırmış bir hayırsever, bir belediye başkanı olarak eğitime büyük önem veriyorum. Eğitimin olmazsa olmazı yüz yüze eğitimdir. Çocukların sosyalleşmesi, birebir eğitim alması ve arkadaş bağlarının güçlendirilmesi, önemsediğimiz bir konu. Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını nedeniyle tam olarak normal hayatımıza dönemiyoruz. Bu aşamada insan sağlığı ön planda. Ama önceliğin her zaman yüz yüze eğitim olması gerekir. Biz yeni dönem eğitim planlamasını yüz yüze eğitim olacak şekilde yaptık. Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ders destekleme ve sınavlara hazırlık kurslarımızla ilgili müracaatları aldık. Eğitim-öğretim dönemiyle birlikte bu kurslarımız başlayacak. Lise son sınıf öğrencilerine ve mezun olan öğrencilere yönelik üniversiteye hazırlık kursları düzenliyoruz. Okulların açılmasıyla birlikte bu kurslarımız da devam edecek.


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


MUHİTTİN BÖCEK: Online eğitimde bazı sıkıntılar yaşandı. Maalesef bazı çocuklar, sosyo-ekonomik nedenlerle online eğitime ulaşamadı. Çocukların eğitim hakkına kavuşabilmesi için imkânlarımız çerçevesinde büyük bir gayret gösterdik. Pandemiyle birlikte eğitime çeşitli destekler verdik. Ekonomik zorluk içindeki ailelerin çocuklarına internet erişimi ve tablet desteğinde bulunduk. Çocukların sınavlara hazırlanabilmesi için online LGS, YKS hazırlık kursları açtık. Yine online deneme sınavları yaptık. Pandemide sınava giren öğrencilere su ve kırtasiye yardımında bulunduk. Belediyeden sosyal yardım alan ailelerin üniversite sınavına hazırlanan çocuklarının 2021-YKS sınav ücretini belediye olarak karşıladık. Gençler bizim geleceğimiz. Her zaman onların yanında olmaya ve başarılarına katkı sunmaya devam edeceğiz. Öğrencileri spora teşvik etmek ve bir spor geleneği oluşturmak amacıyla kırsal mahallelerdeki okullara spor malzemesi yardımında bulunuyoruz.  Öğrencilerin kişisel gelişimleri için hobi ve sanat kursları düzenliyoruz. İhtiyaç sahibi çocuklara eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için maddi ve ayni yardımlar yapıyoruz.


Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? 


MUHİTTİN BÖCEK: Bölgedeki İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin talepleri olursa eğitim ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. Daha ziyade okul müdürlükleriyle birebir iletişim hâlindeyiz. Hiçbir taleplerini geri çevirmiyoruz. 


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?

MUHİTTİN BÖCEK: Eğitim sendikalarıyla, STK’larla ve okul müdürleriyle işbirliği içerisindeyiz. Talepler doğrultusunda çocukların daha sağlıklı eğitim alması için okulların fiziki şartlarını düzeltiyoruz, boya ve bakım onarım çalışmaları yapıyoruz. Okul bahçelerini düzenliyoruz. Sınıfları dezenfekte ediyoruz, hijyen tedbirlerine katkıda buluyoruz. Temizlik malzemeleri alıyoruz. Geri dönüşüm noktaları oluşturuyoruz. Sosyal mesafeye uyarak okul bahçelerine banklar yerleştiriyoruz. Peyzaj çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bozulan, akan okul musluklarını yenileriyle değiştiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’yla bir protokolümüz yok. Bunları inisiyatif kullanarak, STK’larla ve sendikalarla işbirliği yaparak ve okul müdürlerinin birebir talepleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Tüm imkânlarımızla eğitime destek olmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler