"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rıza Akpolat: İstanbul’da Eğitimin Merkezi Konumundayız

  • 30 Ağustos 2021

Öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime 6 Eylül 2021 tarihinde başlanacağı açıklandı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


RIZA AKPOLAT: Öncelikle bütün veliler ve öğrenciler adına yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ediyorum. İki kız çocuğu babası olarak okul merkezli eğitimin evlatlarımızın gelişiminde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu biliyorum. Bu nedenle umuyorum ki, sürdürülebilir bir süreçle çocuklar okullarına dönebilir, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle kaynaşabilirler.


Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadelede 1.5 yılı geride bıraktık. Beşiktaş Belediyesi olarak bu süreçte çalışmalarımızı hiç aksatmadan sürdürdük. Gençlerin ve öğrencilerin eğitim standartlarını yükseltmek için 61 okulda bakım-onarım çalışmaları yaptık. Beşiktaş’taki okullarda dış ve iç cephe boyamaları, oyun alanı imalatı ve tadilatı, okul tuvaleti imalatı ve tadilatı, okul giriş alanlarının yenilenmesi, konferans salonu inşaatı ve tadilatı gibi birçok farklı alanda iyileştirmeler yaptık.


Pandeminin başında, okullar kapanmadan önce periyodik aralıklarla bütün okulların dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirdik. Okullar kapandıktan sonraki süreçte, genel değerlendirme sınavları öncesinde de, bütün okullarımızı dezenfekte ettik. Tüm okullar kapalıyken ilçemizde bulunan liselerin, MEB’e bağlı uygulama otelinin, ayrıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün dezenfeksiyonları her hafta programlı bir şekilde gerçekleştirildi. Talep eden okulların dezenfeksiyon işlemlerini de yapmaya devam ediyoruz.


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


RIZA AKPOLAT: Sınırlarımız içerisindeki 7 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 200.000 öğrenciye hizmet veriyoruz. Bundan bahsetmemin en önemli sebebi, Beşiktaş ilçesinin mevcut yapısı gereği İstanbul’da eğitimin merkezi konumunda olduğunu anımsatmak. Beşiktaş’ta göreve başladığımızdan beri eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilmek, hiç kimseyi sosyal statüleri bakımından ayrıştırıcı politikaların mağduru etmemek için birçok projeyi hayata geçirdik. 


17 derslikten oluşan 1.000’in üzerinde öğrenciye ücretsiz eğitim hizmeti sunduğumuz Beşiktaş Akademi’yi açtık. 1.055 öğrencinin eğitim aldığı akademimiz, pandemi döneminde kimsenin sağlığını riske atmamak için eğitimlerine online olarak devam etti. Ayrıca akademimizde kültür-sanat kurslarının yanı sıra lise ve üniversite hazırlık kurslarıyla ara sınıflara takviye kursları da mevcut. Kariyer ve Girişimcilik Merkezi’yle öğrencilere destek olmaya devam ettik.


TURYİD’le işbirliği yaparak Beşiktaş’taki anlaşmalı restoranların öğrencilerle yemek paylaşımı yaptığı “ÖğrenciYe”  projesinihayata geçirdik. Öğrenci Merkezi’ni açtık. Beşiktaşlı gençlerin sosyalleşeceği, ders çalışabileceği, yiyecek ve içeceklerden ücretsiz faydalanabileceği “ÖğrenciYe” noktası burada da mevcut.


İhtiyaç sahibi öğrencilerin de faydalanabileceği Halk Market’i ve Halk Mağazası’nı açtık. Öğrenciler, belediyemizden temin edebilecekleri Halk Kart’la ihtiyaçlarını buradan karşılayabilecek. Halk Kart uygulamamızın yanı sıra belediyemizden temin edebilecekleri Semt Kart’la gençlere ilçemizde yer alan anlaşmalı işletmelerde indirim fırsatları sağlıyoruz.


“Askıda Cihaz” ve “Askıda GB” uygulamalarını hayata geçirdik. Pandemi döneminde televizyona, telefona veya tablete ihtiyacı olan öğrencileri, yardımseverlerle bir araya getirdik. Ayrıca yine bu anlayıştan yola çıkarak sosyal destek ihtiyacı olan öğrencilerle onlara destek olmak isteyen yardımsever vatandaşları dijital bir platform olan “Beşiktaş İhtiyaç Haritası”nda bir araya getirdik.


500 metrekarelik alana kurduğumuz Oruç Aruoba Kütüphanesi’ni açtık. 50.000 kitap kapasiteli, 30.000 içerikten oluşan dijital dokümana sahip kütüphanede 30 öğrencinin ders çalışabileceği bir alan da oluşturduk. CHP eski genel başkanı, gazeteci-yazar Altan Öymen, gelecek nesillere ışık tutacak 10.000 kıymetli eserini Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde hayata geçireceğimiz kütüphanemize bağışladı. Bunun yanı sıra Ortaköy Yaşam Vadisi’nde gençlerin kullanabileceği kütüphanemizi açıyoruz. Gençler ayrıca vadi içerisinde açılacak olan açık-kapalı spor salonlarında spor yapabilecek.


80 öğrenci kapasiteli Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu ve 100 öğrenci kapasiteli Özgecan Arslan Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’yla öğrencilere her türlü imkâna ulaşabilecekleri yaşam alanları sağladık.


İlçemizdeki parkları gençlerin ve öğrencilerin vakit geçirebileceği veya çalışabileceği kent mobilyalarıyla donattık. Parklarda ücretsiz WiFi hizmetini başlatarak mobil cihazlardan çalışmalarını kolaylaştırdık.


Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi içerisinde yer alan Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Birimi’nde gençlere yönelik projeler üretiyor, atölyeler gerçekleştiriyoruz. Üniversitedeki öğrencilerle bir araya geliyor, belediyemiz ve gençler arasında köprü kuruyoruz. Genç sivil oluşumların da kullanımı için merkezimiz içerisinde STK Toplantı Odası kurduk. Yine merkezimizde gençlerin ders çalışabileceği alanlar oluşturduk.


Özellikle pandemi döneminde salgının vermiş olduğu stresle mücadele için psikolojik danışmanlık hizmetimizi online ortama taşıdık. 7/24 online tıbbi danışmanlık hizmetini hem komşularımız hem de gençler için başlattık.


Gerçekleştirdiğimiz 20’ye yakın proje kapsamında yaklaşık 1.500 gençle birebir irtibat kurduk, 150’ye yakın gencin AB projelerinden yararlanmasını sağladık. Projelerle gönüllü çalışmanın hem Beşiktaş’ta hem İstanbul’da hem de ülkemizde gençler arasında tanıtılması ve yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz 9 ayrı gönüllük projesiyle 18-30 yaş arasındaki gençlere İtalya, İspanya, Portekiz ve Ukrayna gibi ülkelerde farklı kurumlarda gönüllü çalışma fırsatı sağladık.


Meslek liselerinde okuyan son sınıf öğrencilerine ve üniversite öğrencilerine belediyemizde staj yapma imkânı sunuyoruz.


Pandemi dönemine denk gelen lise ve üniversite giriş sınavlarının yapıldığı okullara, öğrencilere ve ailelerine maske, dezenfektan ve su desteği verdik.

Sosyal medyayı aktif olarak kullanan genç kesime yönelik olarak dijital içerikler üretiyor, mesajlara hızlıca yanıt veriyor ve talepleri ivedilikle karşılıyoruz.


Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?


RIZA AKPOLAT: Beşiktaş Belediyesi olarak eğitim-öğretime ilişkin gerekli adımları attık. Ağustos ayı içerisinde yetişkin kurslarıyla Beşiktaş Akademi bünyesinde ilerleyen YKS ve LGS kurslarını planladık, komşularımıza duyurduk. Eylül ayında kursiyer başvurularını almaya başlayacağız. Bütün bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte Ekim ayında Beşiktaş Akademi’de yetişkin kurslarıyla YKS ve LGS kursları başlatılacak. Tabii ki burada belirleyici etken pandeminin seyri olacak. Biz hem yüz yüze hem de online eğitim verebilecek şekilde planlamamızı yaptık.


Geçtiğimiz 1.5 yıllık süreçte hepimiz hayatlarımızı pandemi koşullarına uygun bir şekilde yürütmeye çalıştık. Bu kısa vadede edindiğimiz büyük tecrübe, bizlere duruma göre davranıp uyum sağlamamız gerektiğini gösterdi. Elimizdeki bilgiler ve tecrübeler ışığında yıl boyunca eğitimlerimizin aksamadan devam edeceği bir plan ortaya koyduk. Bu kapsamda pandemi koşullarını öngörerek kısmi ve tam kapanma şartlarında sınıf sayılarının düşürülmesiyle uzaktan eğitime geçilmesi seçeneklerine yönelik şartları sağladık. 


Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kursların ve eğitimlerin yapılabilmesi amacıyla işbirliği protokolümüz bulunmaktadır. Dolayısıyla gerek bakanlıklar gerek yerel yönetimler tarafında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.


Yerel yönetimler olarak eğitim-öğretim alanında bir inisiyatif alacaksak bu kesinlikle atanamayan öğretmenlere ilişkin olmalıdır diye düşünüyorum. Bu yüzden bize düşen görev, imkânlarımız dahilinde öğretmenlerin istihdamını sağlayarak, onlara bir nebze de olsa destek olarak hayat şartlarının daha yaşanılabilir hâle getirilmesidir. 


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullardaki hijyen koşullarının yerine getirilmesi, diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması, binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle ve STK’larla iş birliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?


RIZA AKPOLAT: Yeni dönem öncesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belediyemize bildirilecek tüm okulların dezenfeksiyon işlemlerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Yeni eğitim-öğretim dönemi boyunca okullardan gelen her türlü dezenfeksiyon talebini karşılayacağız veya ihtiyaçlar doğrultusunda destek sunacağız. 


Önerilen Haberler