YÜKLENİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Eğitim ve öğretim, tüm kademeleriyle herkes için en gerekli hizmetlerin başında gelmektedir. Pandemi yaşamın pek çok alanını olduğu gibi eğitim alanını da son derece olumsuz etkiledi. Eğitim ve öğretim kurumlarının kapanmasıyla birlikte sona eren yüz yüze eğitim olanakları, uzaktan eğitimle giderilmeye çalışıldı. Ancak ekonomik zorluklarla boğuşan ülkemizde bu durum ciddi bir fırsat eşitsizliğini de gözler önüne serdi. Bırakın tableti, bilgisayarı, interneti, evinde henüz televizyonu olmayan ailelerin varlığını gördük, köy çocuklarının internete erişebilmek için tepelere çıkıp çadırlar içinde, yağmur altında ders çalıştığına tanık olduk, çok üzüldük. Yüz yüze gerçekleştirilemeyen eğitim, öğrenciler, öğretmenler ve aileler için hem eğitsel hem sosyal hem de psikolojik açıdan kayıplar yaratmıştır. Yüz yüze eğitimin başlayacak olması, bizi sevindiren bir gelişmedir. Tabii ki bu süreçte çocukları, öğretmenleri, okul kademelerinde çalışan diğer herkesi ve aileleri korumak da bu sürecin önemli bir parçasıdır. Umarım her şey yolunda gider ve eğitim yaşamı yeniden kesintiye uğramaz.
Çanakkale Belediyesi olarak görev alanımız içerisinde bulunan okulların ihtiyaçlarına (fiziki, kitap-kırtasiye, elektronik donanım, bilgisayar, yazıcı vs.) destek oluyoruz. Engelli öğrencilerin evlerinden okullarına rahat ulaşabilmesi için okul servisi imkânı sunuyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencileri tespit ederek onlara ücretsiz öğle yemeği olanağı sağlıyoruz. İlkokula başlayacak ihtiyaç sahibi çocuklar için kırtasiye paketi desteği veriyoruz.
Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Uzaktan eğitim sürecinin devamını sağlayacak imkânlara ulaşamayan çok sayıda öğrenci olduğunu biliyoruz. Özel okullarla devlet okullarının verdiği uzaktan eğitim arasında büyük bir uçurum oluştu, bu da öğrenciler arasındaki farkı daha çok açtı. Özellikle internet erişimi sorunu yaşayan, bilgisayar, tablet, telefon imkânı olmayan çocuklar sürece dahil olamadı. Çanakkale Belediyesi olarak vatandaşlardan bilgisayar, tablet bağışları aldık. Bu bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. EBA destek noktaları açtık, bilgisayara ve internete ulaşamayan çocuklara imkân sunmaya çalıştık. Bilgisayarı olup da evde interneti olmayanlar için Sosyal Yaşam Evleri’ni internet desteği için hizmete açtık. 7-11 yaş atölye programı olarak hizmet veren Çocuk Kültür Evi, çocuk kitapları yazarlarını sosyal medya hesaplarından çocuklarla buluşturdu. Yine Çanakkale Belediyesi Çocuk Kültür Evi, sosyal medya aracılığıyla çocuklarla çevrimiçi atölye programları yaptı. Belediyemiz bünyesinde bulunan psikolog, psikolojik danışman ve çocuk eğitimcisi çalışma arkadaşlarımızla birlikte tüm vatandaşlar için çevrimiçi psikolojik destek hattı oluşturduk, vatandaşların yanında olduk.
Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Eğitim için eylem planımız her zaman var. Göreve geldiğim 2002 yılından bu yana kentteki eğitim ve öğretim kurumlarını düzenli olarak ziyaret eder, okul yönetimlerinin, öğrenci meclis temsilcilerinin, okul aile birliklerinin taleplerini dinler, imkânlarımız dahilinde yaptığımız planlamalarla ihtiyaç ve eksikleri gidermek için çaba sarf ederiz. Yıllar evvel Çanakkale merkezdeki liseleri 3D yazıcıyla tanıştıran kurum Çanakkale Belediyesi’dir.
İlgili bakanlık ve yerel yönetimler arasında siyasi anlamda bazen kopukluklar olsa da, öğrenciler, eğitim ve öğretim söz konusu olduğunda gerekli inisiyatifi alarak yapılması gerekenleri yapıyoruz. Okulların her ihtiyacını resmî yazışma bile talep etmeden karşılıyoruz. Buna da devam edeceğiz.
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Eğitim sendikalarıyla, ilgili STK’larla, mücavir alanımızdaki okul müdürleriyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’yle her zaman irtibat hâlindeyiz. Okulların dezenfekte edilmesi, temizlik malzemesi tedariki gibi konularda gerekli desteği sağlıyoruz. Okul ortamları kalabalık, çocuklar ister istemez tuvalet kullanımında ya da teneffüste bahçede oyun oynarken hijyen kurallarını unutabilir ya da okullar kalabalık olduğundan temizlik ve hijyen malzemeleri çabuk tükenebilir. İlgili kurumlar tarafından yıllık ihtiyaçların doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Bu konuda bize talep gelmesi durumunu göz önünde bulundurarak ihtiyaçların maliyet çalışmalarını kendi bünyemizde yapıyoruz.
Bölgemizdeki okulların yeni döneme hazır olduğunu görüyoruz. Depreme dayanıksız olduğu için yıkılan ve bu süreçte yıkılması planlanan okullar var. Demek oluyor ki, bu okulların öğrencileri başka okullara yönlendirilecek. Bu durum o okullarda kalabalığa ve düzen sağlanmasında zorluklara sebep olacak. Bu konuda da bize gerek duyulduğunda elimizden gelen desteği vermeye gayret edeceğiz.
Uzun bir aranın ardından yeniden okullarına, arkadaşlarına, öğretmenlerine kavuşacak tüm öğrencilere başarılı, keyifli bir eğitim-öğretim dönemi diliyorum. Bu süreçte veliler de, öğretmenler de zor zamanlardan geçti. Onlara bu uzun arayı telafi etmek için sabır ve başarı diliyorum.