YÜKLENİYOR
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?
VAHAP SEÇER: Eğitim faaliyeti, her zaman bir düzen ve disiplin içerisinde olmalıdır. Eğitim gibi çok önemli bir alanda 1.5 yıl gibi zorunlu bir zaman aralığı yaşandığı göz önüne alındığında bakanlıkların açıklaması bu açıdan önemlidir.
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilere ücretsiz sunduğumuz kursların kurallarını, ortak inisiyatifle oluşturuyoruz. Eğitim çalışmalarımızda öğrencilerin başarısı temel amacımızdır. Bu nedenle öğrencileri, ailelerini, çalışanlarımızı ve sistemimizi dinamik bir yapı içerisinde değişime açık hâle getirmek başarımızın sırrıdır. Dinamik bir yapıya sahip olduğumuz ve öğrenci odaklı çözüm arayışında olduğumuz için yeni eğitim-öğretim yılına hazırız.
Pandemi sürecinde olduğu gibi yeni eğitim-öğretim yılında da uzaktan eğitim söz konusu olursa, çocuklar üzerinde oluşacak olumsuz etkileri rehber öğretmenlerin öncülüğünde tespit ederek öğrencilere psikolojik ve sosyolojik destek vermeyi de amaçlıyoruz. Eğitimci kadromuzla, MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’yle her zaman, her alanda öğrencilerin ve ailelerinin yanında olmayı amaçlıyoruz.
Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?
VAHAP SEÇER: Pandemi sebebiyle öğrencilerin online eğitime geçiş sürecini eğitim-öğretim sistemimize hızlı bir şekilde entegre etmeyi sağladık. Böylece öğrencilere sunduğumuz eğitimde fırsat eşitliği imkânlarını devam ettirdik. İnternet problemi yaşayan öğrencilere internet sağladık. Öğretmenlerimiz, kaynak ders kitaplarını öğrencilerin evlerine kadar giderek teslim ettiler, hazırladıkları soruları online olarak öğrencilerle paylaştılar. Çünkü biz, eğitim sistemimizin ve öğretmen kadromuzun her geçen yıl daha iyi olmasını, her koşula da hazır olmasını amaçlıyoruz, çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.
Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?
VAHAP SEÇER: Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğinde gerçekleştirilen “Eğitim-Öğretimi Destekleme Kursları”yla Mersin merkezle birlikte 9 ilçede üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere yönelik verdiğimiz eğitim-öğretim desteği sayesinde gençlerin üniversiteye ve LGS’ye iyi bir şekilde hazırlanmaları ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanmaktadır.
Bölgemizdeki okul çağı öğrencilerinin eğitimlerine destek olmak ve fırsat eşitliğini sağlayabilmek amacıyla 8. sınıf öğrencileri için ücretsiz kursların sayısını artırmayı planladık. Bu amaç doğrultusunda velilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları da göz önünde tutarak kursları mahalle bazında açmayı hedef edindik. Kurslar yakında açılacak.
Bu yıl ilk kez, ilkokula başlayacak olan dar gelirli vatandaşların çocukları için kırtasiye yardımı yapmaya başlıyoruz. İlköğretim çağındaki çocuklarına ücretsiz süt dağıtımımız bu eğitim-öğretim yılında da devam edecek.
Özellikle kırsal mahallelerin yoğun olduğu merkeze uzak ilçelerde öğrencilerin yollarla ilgili yaşadığı sorunları dikkate aldık, yurtlar yapmaya başladık. Her bölgenin ihtiyacı farklıdır. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak her bölgenin ihtiyacına göre analiz yapıp ihtiyaçlara hemen çözüm bulmayı ilke edindik.
Ülkemizde öğrencilerin en büyük ihtiyaçlarından biri, rehberlik ve psikolojik destek konusundaki yetersizliktir. Bu sebeple önemli bir projeye imza attık. MERCİ Öğrenci Danışma Merkezi’yle öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti vermeye başladık.
Eğitime devam etsin ya da etmesin, her yaş grubundan öğrencilere danışmanlık hizmeti veren MERCİ Öğrenci Danışma Merkezi’nde meslek odalarıyla görüşmeler yapılıyor, öğrencilerin meslekler hakkında bilgilenmesi için seminerler düzenleniyor.
Üniversiteyi kazanan lisans öğrencilerine de öğrenim yardımı veriyoruz. Bu sayede hem öğrencilere hem de velilere destek oluyoruz. Meslek edindirme kursları açıyoruz. Bu kurslardaki hedefimiz, yetişkin bireylerin kendi alanlarında uzman olabilmesi, daha rahat iş bulması ve işyerlerinde kalifiye meslek uzmanlarının çalışması.
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?
VAHAP SEÇER: Yüz yüze eğitime geçişte Covid-19 tedbirleri hem ülke hem de öğrencilerin sağlığı için oldukça önemli. Bu doğrultuda kurslarımız da hijyen koşullarını önemsemektedir.
Binalarımız yeni sürece uygun hâle getirilmiştir ve tedbirler alınmıştır. Öğrencilerin eğitimini önemsiyoruz, ama her şeyin başında sağlık geliyor. Bu bilinçle her kurum ve kuruluşla iletişime, ortak çalışmalara açığız, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.