"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alim Karaca: Fethiye’yi Ortak Akılla Yönetiyoruz

  • 9 Ağustos 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

 

ALİM KARACA: Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Fethiye Belediyesi’nin uyumlu çalışmasının tüm vatandaşların takdirini topladığını düşünüyorum. CHP’li iki belediye arasındaki uyumlu çalışma ortamı Fethiye’ye hizmet olarak yansıyor. En büyük desteği de belediyecilikte duayen kabul ettiğimiz Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’den alıyoruz.

 

Bir ilçe belediyesiyle büyükşehir belediyesinin uyumlu çalışmasını önemsiyorum. Daha iyi hizmet sunabiliyorsunuz, kaynak israfını engelliyorsunuz, temel sorunlara müdahale edebiliyorsunuz ve kaynağı doğru kullanıyorsunuz. Bu nedenle işbirliği oldukça önemli. Biz de Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle bu uyumu yakalamış durumdayız.

 

Fethiye’de yıllardır ihmal edilen altyapı çalışmalarıyla ilçemizin geleceğini tasarlıyoruz. İlçemizde kısa zamanda yapmayı başardığımız ve büyük bir azimle sürdürdüğümüz kentsel değişime en büyük desteği yine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün veriyor.

 

Mevzuat gereği Türkiye’deki ilçe belediyelerinin imkânları hukuken ve ekonomik açıdan maalesef sınırlı. Sıkıntı yaşadığımızda Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden destek alıyoruz. Bize müracaat eden vatandaşların her türlü sıkıntısını kendi sıkıntımız bilip çözüm üretiyoruz.

 

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 

 

ALİM KARACA: Fethiye Kadın Dayanışma Derneği’yle işbirliği içinde çalışıyoruz. Pandemi sürecinde şiddet mağduru kadınlara yönelik gerekli psikolojik ve hukuksal desteği derneğimizle birlikte sağladık. Belediyemiz bünyesinde “Eşitlik Birimi”ni kurduk, aynı dernekle belediyenin kadın çalışanlarına bir dizi eğitim verdik.  


Ata Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Likya Kadın Kooperatifi’yle yaptığımız protokoller kapsamında adil ve temiz gıdaya öncelik verdiğimiz kadar kadınların çalışma hayatına katılmasına da öncelik veriyoruz. 


Kent Konseyiyle ortaklaştığımız GEKA’ya kurum olarak yazdığımız “Antik Pedal Projesi” hibe kazandı ve uygulamaya geçti.

 

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

 

ALİM KARACA: Kent konseyiyle birlikte engelli dostu bir Fethiye için kaldırımlarda, sokaklarda ve caddelerde incelemelerde bulunduk. Bu kapsamda yeni projeleri hayata geçireceğiz.

 

Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

ALİM KARACA: En önemli vaatlerimizden biri, Fethiye’yi tek bir kişi ya da siyasi hareket eliyle değil, ortak akılla yönetmekti. Az önce de söylediğim gibi, gerek kent konseyiyle gerek diğer siyasi oluşumlarla gerek STK’larla birlikte hareket ederek ilçemizi mümkün mertebe ortak akılla yönetmeye gayret ediyoruz. Evet, bu yönetim tarzı bazen planladığımız hızda ilerlememizi engelleyebiliyor; bazen yanlış anlamalara yol açabiliyor, ne olursa olsun, bu yöntemin en demokratik, çoğulcu ve akılcı yöntem olduğuna inanıyoruz.

 

Teknik anlamda ise, seçimlerden önce vaat ettiğimiz birçok projede somut ilerleme kaydettik. Bazılarını hayata geçirdik. Bazı çalışmalarımız sahada aktif olarak hâlen devam ediyor. Bazı projeler için teknik, altyapı ve finansal hazırlıklarımız adım adım ilerliyor. Örneğin, Hisarönü -Ovacık bölgesinde yıllardır ihmal edilen altyapı ve üstyapı çalışmalarına başladık. Hisarönü-Ovacık hattında kanalizasyon şebekesi ve kolektör yapımıyla Fethiye’nin mevcut kanalizasyon şebekesinin rehabilitasyon çalışması yıllardır ihmal edilmişti. Hisarönü-Ovacık kanalizasyon şebekesi ve kolektör yapımı 62 milyon TL’ye mal oluyor. Proje kapsamında 121 kilometre uzunluğunda hat döşeniyor, üç adet atık su terfi istasyonu yapılıyor, 3.841 adet parsel bacası inşa ediliyor. 

 

Ölüdeniz bölgesinde en az 50.000 kişiye hitap edecek, günde 25.000 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisi inşa ediliyor. 23 milyon TL’ye mal olan bu tesis de yıllardır ihmal edilen bir eksikliğin giderilmesi anlamına geliyor. Hâlen 125.000 nüfus kapasitesine sahip olan tesis, 250.000 kişilik nüfusa göre planlandı. Hisarönü-Ovacık kanalizasyon hattı bu tesise bağlanacak. Tesisteki kapasite artışıyla birlikte Fethiye’nin önümüzdeki en az 20 yıllık arıtma ihtiyacı karşılanacak. Mevcut tesisteki elektro-mekanik sistemlerinde yenileme ve iyileştirme işlemleriyle Fethiye arıtma tesisinin çıkış suyu kalitesi artırılacak, yeşil alanlarda kullanılabilecek kaliteye ulaşacak. 

 

Yine Ölüdeniz bölgesinde, Belceğiz mevkisinde içme suyu ve enerji nakil hatları için altyapı çalışmaları yapılıyor. Bu çerçevede 5 kilometre uzunluğunda hat, 2 adet terfi binası, enerji nakil hattı, 1.000 metreküplük depo, 97 adet abone bağlantı sistemi, 3.250 metre şebeke hattı imalatı yapılıyor. Turizmin gözbebeği Ölüdeniz bu sayede modern turizme yakışır bir çehreye kavuşuyor. 

 

Diğer yandan, günde 25.000 metreküp kapasitesi olan Fethiye atık su tesisinin kapasitesini 54 milyon TL’lik yatırımla günde 50.000 metreküpe çıkartıyoruz. Hâlen 125.000 vatandaşa hizmet eden tesis, bu yatırımla 250.000 vatandaşa hizmet verecek. Sonuçta ilçemizin en az 25 yıllık atık su problemi ortadan kalkıyor. Foça ve Kesikkapı Mahalleleri’yle Tuzla Mahallesi’nin bir kısmındaki altyapı çalışmalarını, özellikle MUSKİ’nin asbestli boruları yenilemesini de hatırlatmak isterim.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Fethiye Belediyesi’nin işbirliğiyle ilçemize kazandırılan bir başka proje de “Sen de Gel Down Kafe” oldu. Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle yaptığımız protokol kapsamında kafe alanını tahsis ettik. Burada bir sosyal sorumluluk projesini üstlendik. Projeyle birlikte Down sendromlu vatandaşlar için hem istihdam yaratıyoruz hem de üreten ve kazanan bireyler olmalarına imkân sağlıyoruz. Kâr amacı gütmeyen bu tesisle sosyal sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz. 

 

Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında 88 çocuk kapasiteli “Bağyaka Gündüz Bakımevi” ve 60 yaş üzerindeki vatandaşların sosyal hayata daha aktif katılmasını sağlamak, üretkenliklerini devam ettirmek için düşünülen “100 Yaş Evi”, bu koordineli çalışmaların sonucunda ortaya çıktı.

 

Önemli vaatlerimizden biri, ilçe merkezinde köy yolu izlenimi veren bazı ana yolların çağdaş bir görünüme kavuşturulmasıydı. Sahil yolunda gerekli altyapı yenilemelerini tamamladık ve üstyapıda da iyileştirmeye gittik. Elektrik hatları yeraltına alındı. MUSKİ tarafından su nakil hatları ve kanalizasyon şebekesi yenilendi.

 

Baha Şıkman Caddesi’yle Ölüdeniz Caddesi’nde yıllardır ihmal edilen altyapı çalışmalarını tamamladık. Üstyapı çalışmalarını da tamamlamak üzereyiz. Turizm sezonunun bitmesiyle beraber sathi kaplamalar tamamlandığında caddeler turizm merkezine yakışır hâle gelecek.

 

2022 yılı başlarında ise, 22 metrelik yol çalışmasına ve İnönü Caddesi’nin modern görünüme kavuşması için çalışmalara başlayacağız. 

 

İlçe merkezindeki en önemli turistik alanlardan birisi olan Çalış kıyı bandında düzenleme yaptık. Bazı teknik durumlar ve pandemiye bağlı olağandışı sıkıntılar nedeniyle gecikme ya da aksaklıklar yaşadık. Fakat bu projede de sona yaklaştık. Bu bölgedeki çalışmalarda da MUSKİ’den ve bölge sakinlerinden büyük destek gördük.

 

Seçim vaatlerimizden bir diğeri, kendi enerjisini üreten pazaryerleri projemizdi. Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan ve vatandaşların “Cumartesi pazarı” olarak bildiği yerde güneş enerjisi santrali projeli kapalı pazaryeri çalışmalarında ilerledik. Proje tamamlandığında, kurulacak güneş panelleri sayesinde pazaryerinde elektrik enerjisi üretilecek. Yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olacak çelik konstrüksiyonlu ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretilebilen kapalı pazaryeri projesinde mevcut pazaryerinin üst örtüsü yapılacak. Zemin döşemesi değiştirilecek. Drenaj hattı döşenecek. Söz konusu alan, semt pazarı kurulan günler dışında kalan zamanlarda da otopark olarak kullanılabilecek. Lineer yüksek tavan aydınlatmasıyla alanın 7/24 aydınlık olması sağlanacak.

 

Dar ve sabit gelirli vatandaşların aileleriyle beraber deniz keyfi yapabileceği tesisler açmayı da hedefledik. Bu çerçevede İnlice’deki plajda rehabilitasyon çalışması gerçekleştirdik. Atıl durumdaki Karaot sahilinde ise, açılan ihaleyi kazanarak, belediyenin öz kaynaklarını kullanarak ve ciddi bir yatırım yaparak yeni bir halk plajı açtık.

 

Sahil bandında yer alan ve uzun yıllardır atıl durumda bulunan Bahriye Üçok Parkı’nın yeniden düzenlenmesi çalışmalarında son aşamaya geldik. Toplamda yaklaşık 2.6 milyon TL’ye mal olacak 6 dönümlük proje kapsamında çocuk oyun alanı, basketbol sahası, açık hava kütüphanesi, gölgelikli oturma alanları, çay bahçesi, çiçek gösteri alanları, çim alanları, yürüyüş yolları büyük ölçüde tamamlandı. İşitme Engelliler Derneği’ne ait bölümü de yeniledik ve derneğe teslim edeceğiz. Peyzajıyla, çocuk oyun gruplarıyla birlikte bu park bambaşka bir boyut kazanacak. 

 

Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

ALİM KARACA: Fethiye’nin en önemli sorunlarını körfezin temizliği, tersanenin ilçe dışına taşınması, bütüncül bir imar planı yapılması ve trafik-otopark sorununun çözülmesi olarak görüyorum. Körfez temizliği için ilgili bakanlıkla görüşüyoruz. Bu konu sadece Fethiye’nin değil, Türk turizminin bir meselesi.


Tersanenin taşınması konusunu ilgili STK’lar ve paydaşlarla beraber irdelemeye devam ediyoruz. Fethiye’nin geleceği için bu konunun da mutlaka çözülmesi gerekiyor. Trafik konusunda ise, kalıcı çözümün raylı sistem olduğunu düşünüyorum. Bu konuda yurtdışı merkezli bazı firmalarla temaslarımız oldu. Örneğin, bir Çin şirketi bu konuda sunumda bulundu. Ama ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda raylı sistem gibi bir yapıyı bir ilçe belediyesi olarak tek başımıza yapmamız oldukça zor. Fakat bu konudaki girişimlerimize yılmadan devam edeceğiz. Fethiye’nin yedi mahallesinde sosyal tesis yapmayı planlamıştık. Bunların üç tanesi bitti, diğerleri için de çalışmalarımız olacak. Gençlik Merkezi’nin %95 kamulaştırması bitti. MUSKİ binasının arkasındaki bölümde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Ölüdeniz trafiğini rahatlatmak için Faralya, Ölüdeniz, Ovacık bölgesinde ek bir yol bağlantısı yapmayı düşünüyoruz. Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü’yle görüşmelerimiz sürüyor. İlçemizin sembollerinden olan amfi tiyatronun restorasyonu konusunda ilgili firmayla Turizm Bakanlığı mahkemelikti. Hukuki süreçte sona gelindiğini biliyoruz. Hukuki süreç bittikten sonra o bölgeye Fethiye’ye yakışan bir düzenleme yapacağız. Turizm ilçesi olduğu kadar tarım merkezi de olan Fethiye’de kırsal alandaki çalışmalarımız için Yeşilüzümlü Köyü’nde şarapçılığı canlandırma ve ihracata yönelik şarap fabrikası açma amacıyla kurduğumuz asma bahçelerini söylemek isterim.

 

Gıda güvenliğinin, sağlıklı beslenmenin ve tarımsal üretimin önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu büyük salgın, ulusal tarım politikasının, çiftçinin ve tarımın önemini bir kez daha gösterdi.

 

Yeşilüzümlü’de üretilen şarapları bir marka hâline getirip Türkiye’ye, hatta dünyaya pazarlamak istiyoruz. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu amaçla Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Yeşilüzümlü’de 17 dekarlık alanda üzüm bağı projemiz var. Makineleri ve ekipmanların bir kısmını temin ettik. Merkezin projesi çizildi. 1.390 metrekare arsa üzerine yapılacak toplam 1.431 metrekare inşaat alanına sahip betonarme binayla yılda öncelikle 100.000 şişe, sonrasında kapasite artırımıyla iç ve dış sahada toplam bir milyon şişe üretim kapasitesine sahip olacak üzüm işleme atölyesi hedefliyoruz. Tesisi Fethiye Belediyesi olarak biz yapacağız. İçindeki tüm malzemeleri ise, Muğla Büyükşehir Belediyesi tamamlayacak. Artık Yeşilüzümlü şarabının markalaşması gerekiyor.

 

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

ALİM KARACA: Gerçekçi olmak gerekirse, her açıdan sorun yaşadığımız bir dönemdeyiz. Başta salgın sürecinin yarattığı ekonomik problemler var. Salgın süreci sadece Fethiye’de değil, tüm Türkiye’de ve dünyada önemli kayıplara sebep oldu. Bizim de ciddi anlamda gelir kaybımız oldu. Ama bunlar bizim için mazeret değil. Tabii ki her kuruşumuzu dikkatli harcıyoruz. Borcu olmayan ender belediyelerden biriyiz. 

 

Dünyayı ve ülkemizi sarsan olumsuz ekonomik şartlara rağmen Fethiye’de önemli altyapı çalışmalarına başladık. Pandemi dönemi boyunca hiçbir ayrım gözetmeden tüm vatandaşlara, bölgemize yerleşmiş yabancı komşulara el uzattık. 

 

Belediye meclisinde yer alan farklı siyasi partilere mensup meclis üyelerinin de Fethiye’nin hayrına olan konularda bize destek verdiğini vurgulamak ve haklarını teslim etmek isterim. Bizim için Fethiye’nin iyiliğine olacak gerçek kararlar önemli. Bu kararların herkesin ortak düşüncesiyle, oybirliğiyle alınması da mühim. Fethiye’nin bugünü ve yarını için gerekli kararların alınmasında günlük siyasetin üstünde bir yaklaşım göstererek bize yol açtıkları, yolumuzu tıkamadıkları için belediye meclis üyelerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür etmeyi borç bilirim.

 

Her alımı ve ihaleyi çok dikkatli yapıyoruz. Bir yol yaparsınız, 10 liraya mal edersiniz, ama kalbur gibi olur. Bir yol yaparsınız, 20 liraya mal edersiniz, ama yıllarca zarar görmez. Bizim derdimiz, günü kurtarmak, el yordamıyla hizmet yapmak değil.  Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Beş-on defa düşünüp bir adım adıyoruz. Vatandaşların bir kuruşunu dahi zayi etmeye hakkımız yok. Tek bir derdimiz var: Vatandaşlara eşit biçimde hizmet etmek. 

 

Fethiye’nin korunarak geleceğe taşınması, vatandaşların hak ettiği hizmetin en iyisini alması için var gücümüzle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. 

 

FETHİYE BELEDİYESİ

 

KURUMSAL YAPI: Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Yerel Hizmetler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü.

 

ÇALIŞAN SAYISI: 1.029

 

2020 YILI BÜTÇE: 204.377.000 TL

 

ALİM KARACA 

 

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. Siyasi hayatına CHP Gençlik Kolları’nda başladı. 2009-2014 yılları arasında Kumluova Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Fethiye Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.



Önerilen Haberler