"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: Aşılama Süreci Hızlanmalı

  • 9 Ağustos 2021

1 Temmuz 2021 itibarıyla kademeli normalleşmenin üçüncü etabı başladı. Kurban Bayramı tatiliyle birleşen süreç vatandaşların kıyı/tatil bölgelerinde yoğunlaşmasına ve memleketlerine gitmelerine neden oldu. Bölgenizdeki yoğunluğu ve turizm sektöründeki süreci değerlendirebilir misiniz?


KADİR ALBAYRAK: Kentsel nüfusun yıl içerisinde değişkenlik gösterdiği illerden biriyiz. Özellikle yaz döneminde iç turizm yoğunluğu ve yazlığı olan vatandaşların gelmesiyle sahil bölgelerinin nüfusu önemli ölçüde artıyor. Yaz ortasına denk gelen Kurban Bayramı’nda da mavi bayraklı sahillerimiz ziyaretçi akınına uğradı. Her ne kadar geçtiğimiz yıllardaki kadar olmasa da, tatilcilerin gelişiyle Tekirdağ’da yoğunluk yaşandı. Özellikle Şarköy’de faaliyet gösteren turizm işletmelerinin beklenen doluluk oranına ulaştığını gözlemledik. Salgın ve ekonomik kriz nedeniyle daralmanın yaşandığı turizm sektörü açısından yaz döneminin verimli geçmesini diliyoruz. Bununla birlikte salgın tedbirlerinden ödün vermemelerini vatandaşlardan rica ediyoruz.


Kademeli normalleşmenin etkileri ve yoğunluğu için hangi tedbirleri aldınız? Bu tedbirler yeterli oldu mu? Turizm bölgelerinde turizm sektörü ve çalışanları kapasite yoğunluğunu nasıl karşıladı? Bayram dönüşünde pandeminin yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu konuya ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?


KADİR ALBAYRAK: Salgınla mücadeleyi koronavirüsün yayılımını önlemeye yönelik faaliyetler, sosyal hizmetler ve diğer kurumlarla işbirliği olmak üzere üç başlık altında eşgüdümle yürütüyoruz. Hizmet birimlerinde, kamu kurumlarının binalarında, sosyal yaşam alanlarında, sahillerde dezenfeksiyon uygulamalarını kesintisiz sürdürüyor ve hijyen ürünleri dağıtmaya devam ediyoruz. Bulaşı riskini en düşük seviyeye indirebilmek için hizmet binalarında ve toplu ulaşım araçlarında HES kodu kontrolünü titiz bir şekilde yürütüyoruz. 


Öte yandan, özel halk otobüslerinde ve taksilerde salgın tedbirlerine uyulup uyulmadığını denetliyoruz. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce okullarda, eğitim kurumlarında dezenfeksiyon çalışmalarını yoğunlaştırmak için hazırlığımız var. Aynı şekilde toplu ulaşım hizmetlerini hijyenik koşullarda sürdürmeye devam edeceğiz.


Geçen yıl, köy okullarının açılması konusunda çağrıda bulunarak bu konuda yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduğumuzu kamuoyuyla paylaştık. Fakat bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı. Sağlık alanında olduğu gibi eğitim alanında da salgınla mücadele konusunda tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız. 


Normalleşmeyle birlikte aşılama ve aşı karşıtlığı tartışmaları da gündeme yerleşti. Yerel yönetim olarak özellikle genç nüfusun aşılama sürecine hızla dahil edilmesi için planlarınız ve çalışmalarınız var mı? 


KADİR ALBAYRAK: Salgınla mücadelenin en önemli safhalarından biri olan aşılamanın olabildiğince hızlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Vaktiyle ölümcül birer hastalık olan kızamık, suçiçeği ve kuduz gibi bulaşıcı hastalıkların aşı sayesinde önüne geçildiği göz önünde bulundurulduğunda aşılamanın ne denli yararlı olduğu ortaya çıkıyor. Toplumsal bağışıklığın kazanılması için nüfusun en az %80’inin aşılanması gerektiği hususu bilim insanları tarafından ifade ediliyor. Aşılama programında Sağlık Bakanlığı tarafından hedeflenen sayıya ulaşılması için gerekli adımlar ivedilikle atılmalıdır. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve aşı olmaları yönünde teşvik edilmesi amacıyla yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazırız.


Kentinizdeki üniversiteler ve yüksekokullar kapsamında yeni eğitim-öğretim yılı için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?


KADİR ALBAYRAK: Kentimizde Namık Kemal Üniversitesi bulunuyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin beş temel vizyonundan biri, üniversite. Tüm öğrencilerin en iyi koşullarda öğrenim görmesini, Tekirdağ’a il dışından gelen öğrencilerin buraya uyum sağlamasını ve mezun olarak memleketlerine dönecek öğrencilerin de Tekirdağ’dan güzel anılarla ayrılmasını istiyoruz. Uzaktan eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğü bir buçuk yılın ardından yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak öğrencilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda okullarına gidip gelmesinin sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasında olacaktır. Hijyen koşullarının sağlandığı ve gerekli kontrollerin yapıldığı toplu ulaşım araçlarındaki hizmetlerimizi yine indirimli tarifelerle öğrencilere sunmaya devam edeceğiz. Dezenfeksiyon uygulamalarımızı da kesintisiz bir şekilde sürdüreceğiz. Bununla beraber ihtiyaç duyulduğu takdirde salgınla mücadele konusunda Namık Kemal Üniversitesi’yle işbirliği yapmaya hazırız.


Önerilen Haberler