"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ömer Günel: Toplum Sağlığını İlgilendiren Her Konuyu Önemsiyoruz

  • 9 Ağustos 2021

1 Temmuz 2021 itibarıyla kademeli normalleşmenin üçüncü etabı başladı. Kurban Bayramı tatiliyle birleşen süreç vatandaşların kıyı/tatil bölgelerinde yoğunlaşmasına ve memleketlerine gitmelerine neden oldu. Bölgenizdeki yoğunluğu ve turizm sektöründeki süreci değerlendirebilir misiniz?


ÖMER GÜNEL: 1 Temmuz’da başlayan normalleşme sürecinin üçüncü aşamasıyla birlikte Kuşadası konuklarını ağırlamaya başladı. Kurban Bayramı sürecinde nüfusumuz, yerleşik kışlık nüfusumuzun on katına çıkarak 1.5 milyon sınırına ulaştı. Bu, elbette ki Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden olan Kuşadası için alışılmadık ya da sıradışı bir durum değildi. Pandemiye rağmen geçtiğimiz yıl da benzer bir tabloyla karşılaştığımız için Kuşadası Belediyesi olarak turizmcilerle işbirliği yaptık, gerekli tüm tedbirleri aldık, yaşanacak yoğunluğa karşı ilçemizi hazırladık. Aldığımız tedbirler ve yaptığımız hazırlıklar neticesinde bayram tatili sürecini herhangi bir olumsuzluk yaşamadan başarıyla tamamladık. Tatil boyunca otellerdeki doluluk oranı %90’lara ulaştı. Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın koyları başta olmak üzere tüm plajlar doldu. Sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla yenileyerek modern ve estetik bir görünüme kavuşturduğumuz turistik çarşılarda da önemli bir yoğunluk ve hareketlilik yaşandı. Bu durum, pandemi nedeniyle zor günler geçiren esnafın yüzünü güldürdü. 


Kademeli normalleşmenin etkileri ve yoğunluğu için hangi tedbirleri aldınız? Bu tedbirler yeterli oldu mu? Turizm bölgelerinde turizm sektörü ve çalışanları kapasite yoğunluğunu nasıl karşıladı? Bayram dönüşünde pandeminin yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu konuya ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?


ÖMER GÜNEL: Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren âdeta teyakkuza geçtik, vatandaşların ve ziyaretçilerin sağlığını korumak için bilimsel tavsiyeler ışığında önlemlerimizi aldık. Kişisel temizlik, hijyen, maske kullanımı ve sosyal mesafe konularında vatandaşları bilinçlendirme çalışmaları yürüttük. Kamusal alanların periyodik olarak dezenfekte edilmesini sağladık. 1 Temmuz 2021’de başlayan normalleşme sürecinin üçüncü aşamasıyla birlikte uzun süredir kapalı kaldıktan sonra kapılarını açan esnafa da dezenfeksiyon ve hijyen konusunda destek verdik. Oturma düzenini sosyal mesafe kuralına uygun olarak düzenleyen işletmelere yönelik denetimlerimizi sıklaştırdık. Öte yandan, plajlarda aldığımız tedbirler kapsamında şemsiyeleri ve şezlongları da sosyal mesafe kuralına uygun şekilde yerleştirdik. Detaylı temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. Yetkilerimiz ve olanaklarımız dahilinde üzerimize düşenin fazlasını yapmak için çaba sarf ediyoruz. Kuşadası, yarım asrı aşan turizm deneyimiyle, kaliteli turistik tesisleriyle, profesyonel yaklaşımıyla yaşanan kapasite yoğunluğunun üstesinden -tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi- bu yıl da zorlanmadan geldi. 


Normalleşmeyle birlikte aşılama ve aşı karşıtlığı tartışmaları da gündeme yerleşti. Yerel yönetim olarak özellikle genç nüfusun aşılama sürecine hızla dahil edilmesi için planlarınız ve çalışmalarınız var mı? 


ÖMER GÜNEL: Yetkilerimiz ve sorumluluk alanımız belli olsa da, toplum sağlığını ilgilendiren her konuyla ilgili olarak elimizi taşın altına koymaktan ve üzerimize düşeni yapmaktan hiçbir zaman imtina etmedik, etmeyeceğiz. Aşılama oranlarına bakıldığında Aydın ilinin %70’in üzerinde bir orana ulaştığı görülmektedir. Ekonomisi turizme dayalı olan Kuşadası için de benzer bir durum söz konusudur. Bu, Kuşadası açısından son derece sevindiricidir. Kuşadası Belediyesi olarak gerek sosyal medya aracılığıyla gerek yüz yüze iletişim yoluyla pandemiyle mücadelede aşının önemine her fırsatta vurgu yapıyor ve vatandaşların tamamının aşılanması için çaba sarf ediyoruz. 

 

İlçenizdeki üniversiteler ve yüksekokullar kapsamında yeni eğitim-öğretim yılı için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?


ÖMER GÜNEL: Kuşadası’nda Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Turizm Fakültesi, Devlet Konservatuvarı ve Davutlar Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Yüz yüze eğitime başlanması hâlinde geçtiğimiz yıl yaptığımız gibi tüm okullarda dezenfeksiyon ve temizlik çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Ayrıca talep edildiğinde maske ve dezenfektan ihtiyaçlarını karşılayacağız.


Önerilen Haberler