"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Semih Esen: Dünyayı Salgından Bilim Kurtaracak

  • 9 Ağustos 2021

1 Temmuz 2021 itibarıyla kademeli normalleşmenin üçüncü etabı başladı. Kurban Bayramı tatiliyle birleşen süreç vatandaşların kıyı/tatil bölgelerinde yoğunlaşmasına ve memleketlerine gitmelerine neden oldu. Bölgenizdeki yoğunluğu ve turizm sektöründeki süreci değerlendirebilir misiniz?


SEMİH ESEN: Antalya, bildiğiniz gibi Türkiye’nin turizm başkentidir. Geçen yıl pandeminin ağır etkileri nedeniyle turist sayısı düşmüştü. Pandemi, bu yıl da devam ediyor, ancak aşıyla birlikte salgında bir kırılma yaşanıyor. Bu durum kentimizi ziyaret eden turist sayısına olumlu anlamda katkı yaptı. 1 Ocak-25 Temmuz tarihleri arasında Antalya’ya 3 milyon 24 bin 843 yabancı turist geldi. Geçen yılın aynı dönemine göre %335 artış yaşandı. Verdiğim rakamlar yabancı turistleri kapsıyor. Yerli turist sayısına yönelik elimizde net sayılar yok. Ancak dokuz günlük bayram tatili sürecinde ilçemiz sınırlarında yer alan Konyaaltı sahilinde ciddi yoğunluk gözlendi. Bu yoğunluğu daha ziyade yerli turist ve kentimizde yaşayan vatandaşlar oluşturdu. Otellerde doluluk oranı %100’e yakındı. Kent ve ilçe sakinleri ise, bu uzun tatil sürecini genelde yaylalarda ya da köylerinde geçirdi. Kentimize ve ilçemize gelen tatilcilerle yerli vatandaşların karşılaşmaması virüsün bulaşma riskini de düşürüyor.


Kademeli normalleşmenin etkileri ve yoğunluğu için hangi tedbirleri aldınız? Bu tedbirler yeterli oldu mu? Turizm bölgelerinde turizm sektörü ve çalışanları kapasite yoğunluğunu nasıl karşıladı? Bayram dönüşünde pandeminin yaygınlaşacağı öngörülüyor. Bu konuya ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?


SEMİH ESEN: Pandeminin başındaki tedbirlerimizi devam ettiriyoruz. Bu konuda hiç taviz vermiyoruz. Bizden destek isteyen bütün kamu kurum ve kuruluşlarını dezenfekte ediyoruz. Vatandaşlar talep ederse, koronavirüs vakasının olduğu apartmanlara dezenfekte yapan ekiplerimizi gönderiyoruz. Toplu kullanımın olduğu her bölgeyi, pazaryerlerini, camileri, taksileri, berberleri, kuaförleri ve diğer işyerlerini belirli aralıklarla dezenfekte ediyoruz. Belediyemize bağlı birimlerde maske kullanımını zorunlu tutuyoruz. Belediye ana binasına gelen vatandaşları HES kodu sorgusu ve ateş ölçümü sonrasında içeriye alıyoruz. Ancak kurumlar ne kadar önlem alırsa alsın, en önemli iş yine vatandaşlara düşüyor. Vatandaşlar ne kadar duyarlı olursa, o kadar çabuk sonuç elde ederiz. İlçemizde yaşayan vatandaşlara duyarlılık konusunda teşekkür ediyorum. Konyaaltı’nda yaşayan vatandaşlar kurallara uyma konusunda oldukça hassas. Dönem dönem daha önce köy statüsünde olan mahallelerimizi dolaşırım. İlçe merkezine çok uzak bir mahallede traktörün üstünde bir vatandaşın maske takarak yoluna devam ettiğini gördüm. Kendisiyle gurur duydum. Verdiğim bu örnek ilçemizdeki maske duyarlılığın göstergelerinden biridir. Bayramdan sonra vaka artışı olacağını bilim insanları sıklıkla dile getiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın son günlerde açıkladığı rakamlar maalesef bu endişeyi haklı çıkarıyor. Bu karanlık günlerden kurtulmak istiyorsak, herkesin mücadele etmesi gerekiyor. Uyarıları dikkate alırsak ve kurallara uyarsak pandemiden kurtulabiliriz.


Normalleşmeyle birlikte aşılama ve aşı karşıtlığı tartışmaları da gündeme yerleşti. Yerel yönetim olarak özellikle genç nüfusun aşılama sürecine hızla dahil edilmesi için planlarınız ve çalışmalarınız var mı? 


SEMİH ESEN: Bir buçuk yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alan pandemi hızını kaybetse de, can almaya devam ediyor. İnsanlığı bu karanlık günlerden kurtaracak tek çare, bilimin ışığı. Koronavirüse karşı en etkili mücadelenin bilim insanlarının keşfettiği aşı olduğu gerçeğini herkesin bilmesini isterim. Sırası gelen her vatandaşın aşısını olması, hayati önem taşıyor. Aşı olan her vatandaşın, aşıya karşı duruş sergileyenleri de ikna etmesi için çağrıda bulunuyorum. Her aşı, zincirleme olarak başka canları da kurtaracaktır. Dünyayı salgından bilim kurtaracak. Katıldığım her toplantıda aşının bizi kurtaracağını defalarca söylüyorum. Belediyemizin sosyal medya hesaplarından vatandaşların aşı olması için çağrı yapıyoruz. Kendi sosyal medya hesaplarımdan da aşı olmaya yönelik çağrıda bulunuyorum. Sağlık İlçe Müdürlüğü’nden aldığım bilgilere göre, Konyaaltı aşı oranı konusunda Türkiye ortalamasının üstünde. Hemşerilerime teşekkür ediyorum.


İlçenizdeki üniversiteler ve yüksekokullar kapsamında yeni eğitim-öğretim yılı için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?


SEMİH ESEN: Akdeniz Üniversitesi, ilçemizin sınırlarında yer alıyor. Konyaaltı Belediyesi olarak üniversite öğrencilerinin sık kullandığı birimlerimiz var. Üniversite öğrencilerinin ücretsiz çay ve çorba içtiği, internetinden yararlandığı Gençlik Lokali var. Yine üniversite öğrencilerinin yararlandığı ODTÜ Mezunları Derneği’ne tahsis ettiğimiz Gençlik Parkı var. Bu iki birimimizi de öğrenciler yoğun kullanıyor. Buralarda da tedbirlerimizden ödün vermiyoruz. İçerideki düzenlemelerde sosyal mesafeyi gözetiyoruz. Yine öğrencilerin sıklıkla kullandığı kütüphanenin yerleşim düzenini pandemi koşullarına göre yeniden planladık. Birimlere girişlerde HES kodu kontrolünü zorunlu tutuyoruz.  Belediye çatısı altındaki eğitim kurumlarında da salgın tedbirlerini elden bırakmıyoruz. Okullardan talep gelirse, dezenfekte ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Eğitimin kesintisiz devam etmesi için elimizden geleni yapacağız.


Önerilen Haberler