"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Utku Gümrükçü: Sürdürülebilir Ortak Bir Gelecek Yaratacağız

  • 9 Ağustos 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

UTKU GÜMRÜKÇÜ: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle özellikle alt yapı, asfaltlama, yeşil alan, ulaşım, geri dönüşüm ve tesisleşme çalışmaları konusunda işbirliği yapıyoruz. Sayın Tunç Soyer’in ilçe belediyeleriyle yürüttüğü koordineli çalışma anlayışı çerçevesinde göreve geldiğimiz günden bu yana birçok konuda ortak faaliyetler gerçekleştiriyoruz. 


Kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet eğitimlerini ve çalışmalarını İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle yapıyoruz. Gençler için hazırladığımız projeyle kazandığımız Sabancı Vakfı’nın CEİDizler hibe programını birlikte yürüteceğiz. Biri aktif kullanılmak, diğeri de kütüphaneye çevrilmek üzere iki adet otobüs İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edildi. 2019 yılında ortaklaşa Kardeş Türküler Konseri düzenlendi. Kentsel dönüşüm için birlikte çalışmalar yapıyoruz. Parklarda ve sokaklarda ortak çalışmalar yürütüyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


UTKU GÜMRÜKÇÜ: Katılımcı ve çoğulcu belediyecilik anlayışı doğrultusunda ilçemizin bugünü ve geleceği hakkındaki kararları ortak akılla almak için çalışmalar yürüyoruz. Bu doğrultuda ilk olarak belediye meclisinde karar alarak kent konseyini kurduk. Çok sayıda paydaşımızla birlikte ilçemiz için alınacak kararlarda vizyon geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma, sosyal dayanışma, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim gibi temel ilkelerin yaşama geçirildiği kent konseyinin yönetim organlarını Eylül ayında yapacağımız genel kurulla şekillendireceğiz. 


İlçemizdeki hayvanseverlerle birlikte “Hayvan Hakları Meclisi”ni kurduk. Sokak hayvanlarıyla ilgili alınacak kararlarda danışma kurulumuz olan “Hayvan Hakları Meclisi”, sokak hayvanlarının beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli bir koordinasyon noktası olma işlevini üstlenmiştir. “Hayvan Hakları Meclisi”, düzenli toplantılar yaparak süreçteki eksiklikleri tespit etmektedir, eksikliklerin giderilmesini sağlamaktadır.


Bunun yanı sıra ilçemizde faaliyet gösteren STK’ların temsilcilerinin de katıldığı Çiğli Kent Sempozyumu ve çalıştaylar düzenledik. Hizmetlerimiz ve projelerimizle ilgili bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Göreve geldiğimiz ilk 500 günde hayata geçirdiğimiz hizmetlerin ve projelerin tanıtımı için “Arı Gibi Petek Petek 500 Günlük Emek” başlığıyla düzenlediğimiz toplantılara STK temsilcilerini de davet ettik, detaylı sunumlar yaptık. 


Genç işsizliğinin azaltılması ve gençlerin daha donanımlı olması için STK’larla işbirliği yaparak çeşitli kurslar düzenliyoruz.


Üç projemiz Temmuz ayında Avrupa Birliği ve Sabancı Vakfı hibe programlarını kazandı. Bu projeler: kadınlara yönelik “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi”, gençleri kapsayıcı kent politikası oluşturacak “Gençlerin Yerel Yönetimlerle Birlikte Çalışabilme Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesi” ve gençlerde çevre bilinci geliştirecek “Ormanların Korunmasını Sağlamak Projesi.”


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


UTKU GÜMRÜKÇÜ: Göreve gelir gelmez, ilçemiz sınırlarında yaşayan engelli vatandaşların engel durumlarının, engel oranlarının ve engel türlerinin tespitinin yapıldığı engelli haritasını çıkardık. “Yerel Yönetimlerde Hak Temelli Engellilik Politikası Çalıştayı” düzenledik. Bu çalıştayla ilçemizde ikamet eden özel gereksinimli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için yol haritası belirledik. Görme engelli vatandaşlara beyaz baston, yürüme engelli vatandaşlara tekerlekli manuel sandalye ve akülü araçlar hediye ettik. Görme engellilere yönelik öz bakım kursları düzenliyoruz. Söz konusu vatandaşların belediyeden talep ettiği hizmetlerin yerine getirildiği engelli nakil aracı, görme engelliler web sayfası ve restoranlarda görme engelliler için hazırlanan braile alfabesi engellileri vatandaşların hizmetindedir. Konuşma zorluğu çeken vatandaşlara evlerinde konuşma terapisi hizmeti veriyoruz. Çölyak ve fenilketonüri hastalarına glütensiz besin kolisi desteğinde bulunuyoruz. 


Kadınların ihtiyaçlarını hızlı tespit etmek amacıyla ilk olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü kurduk. Toplumsal hayatta daha fazla yer almaları amacıyla meslek edindirme ve hobi kursları, geziler ve sportif aktiviteler düzenliyoruz. Üretime katkı sağlamaları amacıyla kadın kooperatiflerinin ve üretici kadın pazarlarının kurulmasına öncülük ediyoruz. Kadınlara yönelik şiddetle mücadele etmek için “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”nı kurduk. Talepte bulunan kadınlara ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kadınlara yönelik şiddetle mücadele edilmesi kapsamında toplu iş sözleşmesine maddeler ekledik. 


Çocuklar için tarihî ve kültürel geziler, sportif kurslar, kültür/sanat etkinlikleri ve eğitim desteği çalışmalarında bulunuyoruz. İhtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına okul araç/gereç desteği sağlıyoruz. Spor malzemeleri temin ediyoruz.


Fikirleri ve tecrübeleriyle geleceğimize ışık tutan yaşlı vatandaşların evlerini düzenli aralıklarla temizliyoruz. Kişisel bakımlarını evlerinde karşılıyoruz. İhtiyaç duyanlara tam donanımlı hasta nakil aracımızla ulaşım hizmeti sağlıyoruz. Günlük olarak evlerine sıcak yemek servisi yapıyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


UTKU GÜMRÜKÇÜ: Seçimlerden önce en önemli vaatlerimizin başında Çiğli’nin ulusal/uluslararası alanda marka değerini yükseltmek ve hemşerilerimizin yaşamaktan gurur duyacağı bir ilçe oluşturmak geliyordu. Göreve geldikten sonra ilk iki yılda bağımsız araştırma kuruluşlarının yerel yönetimlere yönelik düzenlediği tüm kamuoyu araştırmalarında ilk sıralarda yer aldık. Hizmet ve projelerimizle ulusal medyada örnek gösterilen bir ilçe kimliğine kavuştuk. Bu çalışmalarımızla Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi tarafından verilen “Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Kenti” unvanını, Avrupa Konseyi tarafından verilen “Avrupa Diploması Ödülü”nü ve Avrupa Spor Kentleri Federasyonu tarafından verilen “Avrupa Spor Kenti Ödülü”nü kazandık.


Şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla STK’larla, derneklerle ve mahalle muhtarlıklarıyla işbirliği ve istişare içerisinde çalışıyor, ilçemizin geleceğiyle ilgili kararları ortak akılla alıyoruz. Belirli aralıklarla düzenlediğimiz bilgilendirme toplantılarıyla tüm icraatlarımızı kamuoyuna açıklıyoruz.


Kadınların kent yönetiminde ve toplumsal hayatta daha fazla yer almasına katkı sağlama vaadimiz doğrultusunda belediye başkan yardımcısı, müdür ve birim sorumlusu kadın çalışan sayısında önemli bir artış sağladık. Kadınlara yönelik çeşitli meslek edindirme ve hobi kursları açtık. Ücretsiz spor aktiviteleri, tarihî ve kültürel geziler düzenledik. Kadınların bir çatı altında el emeği ürünlerini satarak gelir sağlamasına ve gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Çiğli Flamingo Kadın Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik. 


İlçemizin yeşil alan kapasitesini artırma vaadimiz doğrultusunda iki yıl içerisinde 22 yeni parkı ilçemize kazandırdık. Her hafta bir mahallede kapsamlı mahalle temizliği çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca sahil temizleme çalışmaları ve ağaçlandırma faaliyetleri yapıyoruz, geri dönüşüm projeleri geliştiriyoruz.  


Türkiye’de ilk kez katılımcı yönetim anlayışıyla resmi seçim dışında mahallelerde sandık kurarak vatandaşların belediyeden beklenti ve taleplerini alan belediye olduk. STK’ların, üniversitelerin ve çeşitli kamu kurum/kuruluşlarının görüşlerini de alarak projelerimize yön verdik, stratejik planımızı hazırladık. 2022-2024 yılı stratejik plan güncelleme çalışmaları kapsamında da sadece İzmir’den değil, Türkiye’nin birçok il ve ilçesinden davet ettiğimiz katılımcılarla stratejik plan iyi uygulama örneklerinin değerlendirildiği çalıştay düzenledik.


Yine bu yıl da hem belediye web sayfasından hem de mahallelerde kurduğumuz sandıklarda yaptığımız anket çalışmasıyla hizmetlerimize ve projelerimize yön vermeye başladık. İlçemizde yaşayan 65 yaş üstü kadınlarla engelli kadınlara yönelik anketler yaptık, ihtiyaç tespit çalışması yürüttük. İlçemizde ilk taziye evini açarak halkımızın hizmetine sunduk. Kaklıç Mahallesi’nde açtığımız sanat atölyesinde de heykeller üretiyor, resim kursları düzenliyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


UTKU GÜMRÜKÇÜ: Hazırladığımız stratejik plan doğrultusunda ön mimari projesi tamamlanan yatırımlarımıza başlayacağız. Öncelikle çocukları ve gençler için “Uzay ve Havacılık Kampüsü”yle ilgili yapım çalışmalarını başlattık. Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı’nda yüzme havuzu inşaatına başladık. Çeşitli kurslar, eğitimler ve sportif etkinlikler bu alanda yapılabilecek. 


İlçemizde yeni pazaryerleri açmayı ve mevcut pazaryerlerinde iyileştirme yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda Evka-2, Balatçık ve Evka-5 pazaryerlerini düzenleme çalışmalarını yürütüyoruz. 


Vatandaşların yararlanması amacıyla içinde spor salonu, spor alanları, kreş ve misafirhanenin yer alacağı Harmandalı Sosyal Yaşam Merkezi’ni ve pazaryeri, spor salonu, kafeteryadan oluşan İzkent Belediye Hizmetleri Merkezi’ni yaparak vatandaşların hizmetine sunacağız. Sasalı’da açık ve kapalı alanları bulunan şık bir balık restoranı da planlarımız arasında. 


Çiğli’de yoğunlaşan sağlık kuruluşlarıyla birlikte artan konaklama ihtiyacının giderilmesi, ulusal/uluslararası kongrelere ev sahipliği yapılması amacıyla Ataşehir Mahallesi’nde otel, Kongre Merkezi ve Atık Eğitim Merkezi de planladığımız diğer projelerimiz. İlçemiz sınırlarında bulunan kilisenin restore edilmesini de planlıyoruz. 


Öte yandan, engellilere yönelik tekerlekli sandalye bakım onarım atölyesini, işitme engelli vatandaşlar için ışıklı zil ve bebek ses algılayıcı sistemlerini de kuracağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

UTKU GÜMRÜKÇÜ: “Bir Kente Hizmet Onu Sevmekle Başlar” sloganıyla çıktığımız bu yolda karşılaştığımız bütçe, bürokrasi vb. zorlukları hizmet aşkıyla aşmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, inandıktan ve azmettikten sonra aşılmayacak hiçbir zorluk yoktur. 


ÇİĞLİ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Başkan, Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, İklim Değişikliği Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Çiğli için hizmet kalitesi yüksek, kurumsallaşmış bir yerel yönetim anlayışıyla sürdürülebilir ortak bir gelecek yaratmak. Çiğli ekosistemine duyarlı bir hizmet politikasıyla sürdürülebilir kentsel gelişimi sağlamak. Evrensel değerlere sahip kültür sanat ve spor hizmetleriyle ortak kentlilik bilinci gelişen bir Çiğli yaratmak. Süreçleri uzlaşmaya dayalı ve farklı yaşam tercihlerine olanak tanıyan sürdürülebilir kentleşmeyi hayata geçirmek. Hak temelli yaklaşımla şekillenen sosyal ve ekonomik dönüşümü sağlayan sağlık ve sosyal içerme hizmetlerini sunmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 1.358


BÜTÇE: 2021 gelir-gider bütçesi 386.000.000,00 TL 


UTKU GÜMRÜKÇÜ


Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.  CHP Çiğli Gençlik Kolları Eğitim Sekreteri olarak siyasi hayatına başladı. CHP Çiğli İlçe Yönetim Kurulu ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyeliği, CHP Çiğli İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere birçok STK’da aktif olarak çalıştı. 2019 yerel seçimlerinde Çiğli Belediye Başkanı seçildi.


Önerilen Haberler