"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercüment Şahin Çervatoğlu: Halkın Yönetime Katılmasını Önemsiyoruz

  • 13 Eylül 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: 31 Mart seçimleri öncesinde ulaşılmaz olarak anılan başkanlık kültünü kaldıracağımıza ve yönetim anlayışını değiştireceğimize dair halkımıza söz vermiştik. Sözümüzü yerine getirerek işe başladık. Belediyeyi teslim aldığımız gün makam kapısını söktük, makam masasını kaldırdık. Toplumcu belediyecilik anlayışını temel alarak halkın yönetime katılımını teşvik ettik. Yerel halk meclislerinin kurulmasının önünü açtık, meclislerle birlikte karar alma süreçlerini demokratikleştirdik ve halkın yönetime doğrudan katılımını sağladık. Katılımcı bütçe anlayışıyla birlikte sözün, yetkinin ve kararın Fındıklı halkında olacağı bir anlayışı hayata geçirdik. Halkın yönetime katılımını sağlamak için mahalle ve halk meclisleri oluşturduk. Şeffaf katılımcı bir anlayışla meci (imece) manifestosunu hazırladık, bugüne kadar sürdürdük ve sürdüreceğiz. Borçlu bir belediye devraldık. Belediyede mali disiplini sağladık, harcamalarımızı şeffaf hâle getirdik. Halka ait olanı halka sunmak amacıyla tüm personelimizle toplantılar yaptık, yönetim anlayışındaki değişikliğe uyan personelimizle birlikte yatırımlara başladık. Hizmette, uygulamada ve karar alma süreçlerine çalışanlarımızın katılımı sağladık, daha verimli çalışmaya başladık.


Tarım alanında Fındıklı Ziraat Odası’yla birlikte yaklaşık 25 dönüm arazide çalışmalara başladık. Hanak, Şavşat ve Borçka Belediyeleri’yle birlikte tarım köprüsü oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Fındıklı Ziraat Odası ve Fındıklı Belediyesi olarak meclislerimizin de katkısıyla 2019 yılında Dünya Çiftçiler Günü’nde 100.000 doğal sebze fidesini, 2021 yılında 500.000 doğal tohumu halka ücretsiz dağıttık. Meci Tarım Parkı’nda ve bir vatandaşın kullanımını bize verdiği tarım arazisinde Gençlik Tarım Parkı oluşturduk, tarımsal üretime başladık. Kadın Meclisi’nin oluşturduğu “Getasule”yle tarım alanına sebze ektik, ihtiyaç sahibi vatandaşların kullanımına sunduk. Salgın döneminde vatandaşların çay toplama alanında yaşadığı sorunların çözümü için Ziraat Odası’yla birlikte “Çayımız Tarlada Kalmasın” projesini geliştirdik.


Fındıklı Ziraat Odası’yla birlikte yürüttüğümüz projeler kapsamında 25 vatandaşa Ziraat Odası bünyesinde istihdam olanağı sağlanmasına yardımcı olduk. Üretim sürecinin önemini bilerek vermiş olduğumuz sözler arasında yer alan kooperatifleşme süreci salgın koşullarında tamamlandı. Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Meci Emek Evi Kadın Kooperatifleri kuruldu, çalışmaları başladı. Bu kapsamda Halkın Bakkalı’nı kurduk. Ülke genelindeki kırka yakın kooperatifle çalıştık. Gerek kendi kooperatifimizin gerek diğer kooperatiflerin zehirsiz bahçelerde üretilen gıdalarını vatandaşla buluşturduk.


Meci Emek Evi Atölyesi kuruldu. Kadınlar, tekstil ve el sanatları alanında üretime başladı, satış mağazasında ürünlerini satışa sundular. İki kooperatifimizin temel felsefesi, hane halkını desteklemek ve istihdama destek olmaktır. Bu kapsamda hayvansal ve bitkisel üretim yapan vatandaşların ürünleri halk pazarının yanındaki bakkalımızda da satışa sunulmaktadır.


Eğitim alanında Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni oluşturduk. Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’yle çocukların aydınlık yarınları için eğitimin iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapıyoruz. Meci’ye katılan dostlarımızla birlikte ihtiyaç sahibi çocuklara hem etkinlik gelirlerimizle hem de vakfımız aracılığıyla eğitim ve burs yardımlarında bulunduk. Bunun yanında belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz EğitiMeci yapısıyla gönüllü öğretmenlerle birlikte her yıl (2020 salgın yılı hariç iki yıldır) 4-14 yaş arasındaki çocuklara bir ay yaz kampı düzenliyoruz. Çocuklar, temel derslerin yanında drama, tarım, dil, doğa vb. konularda eğitim aldı.

Belediye bünyesinde geçmişte gündüz bakımevi ve kreş olarak inşa edilen ancak beş yıllığına müftülüğe devredilen binamızın boşaltılmasını istememize rağmen boşaltılmadı, dava süreci devam etmektedir. 


Spor alanında oluşturduğumuz kulüple birlikte özellikle çocuklar için yaz kampları yapıyoruz. Bunun yanında futbol takımımızı oluşturduk ve liglere katıldık. Ayrıca yaz aylarında köyler arasında spor karşılaşmaları düzenliyoruz. 


Ticaretin geliştirilmesi ve ilçe merkezinde dağınık bir şekilde yer alan küçük atölyelerin sanayi sitesinde toplanması için çalışmalarımız sürüyor. Ticareti geliştirerek esnafa destek olmak amacıyla tüm alışverişlerimiz ilgili alanlarda hizmet veren esnaflardan yapılıyor. Sosyal yardımlar kapsamında iş insanlarıyla birlikte belediyemiz organizasyonunda yürüttüğümüz çalışmaların tamamında ihtiyaçlar ilçe bakkallarından karşılanmaktadır. Market zincirleriyle görüşülerek ilçe sınırları içerisindeki bakkalları korumak amacıyla sınırlandırmaya gidilmiştir.


Turizm alanında kooperatifleşerek ve doğayı koruyarak tanıtım/koruma alanında çalışmalar yürütüyoruz. 


Ulaşım ve trafik alanında ilçemizde farkındalık yaratmak ve engelsiz ilçe yaratabilmek için çalışmaya başladık, kısıtlı olanaklara rağmen ilçede tek yön uygulaması yaptık. Yeni otopark alanları oluşturduk, yaya öncelikli bir ilçe olmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bisiklet yolları yapmaya başladık. Ancak geçmiş dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaklaşık 5 kilometrelik bisiklet yolu projesi onaylanmasına rağmen yeni dönemde kredi verilmedi. İlçemizin doğasına sahip çıkmak için vatandaşların da duyarlılığıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her mahalleye bir park çalışmamız kapsamında mahallelerimizde parklar yapıyoruz.


Doğalgaz konusundaki çalışmalarımıza önem verdik, sıkıştırılmış doğal gaz kullanmaya başladık, hava kirliliğini azaltma yönünde çalışmalar gerçekleştirdik.


Sahil düzenlemesine ilişkin olarak altı noktada halk plajları, duş ve soyunma kabinleri oluşturduk.


Sosyal yaşamın zenginleştirilmesi ve vatandaşların ilçenin her alanını her saatte keyifle kullanabilmesi amacıyla sahilde sokak lezzetleri bölgesi oluşturuldu. İlçemizdeki esnaflara zarar vermeyecek biçimde özellikle ilçemizde olmayan lezzetlerin sunumu yapılmaya çalışılıyor.


25 yıldır ihmal edilen kültür-sanat alanında çalışmalara başladık. 25 yıldır yapılmayan Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali’ni 2019 yılında ViçeFest adı altında beş ana alanda, toplamda beş gün, yirmiye yakın sanatçıyla, yazarlarla, akademisyenlerle ve nüfusumuzun üç katı bir katılımla gerçekleştirdik. Festival etkinliklerimiz bu yıl da bir ay boyunca devam etti.


Yıllarca kültür ve sanattan mahrum bırakılmış ilçemizde ayda bir konser ve tiyatro gösterimi gerçekleştirdik. Ulusal bayramlarımızı yeniden tüm coşkusuyla, birçok etkinlikle kutlamaya başladık. Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Evi’nde birbirinden farklı kültür, sanat ve dil eğitim atölyeleri açtık. Söyleşi, dinleti ve film gösterimleri gerçekleştirdik. Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu oluşturuldu. Toplumun birçok kesiminden 36 kadının katılımıyla oluşan kadın korosunun çalışmaları ülke geneline yayıldı.

Beton ve asfalt edinmekte zorluk yaşadığımız için iki adet beton santrali, taş kırma eleme tesisi ve kilit parke üretim tesisi, beton laboratuvarı oluşturduk, 80 tonluk bir kantar imalatı gerçekleştirdik. 


Ahşap atölyesi kurarak önümüzdeki süreçte çivisiz ev Serender inşaatına başlayacağız. Araçlarımızın bakımını kendimizin yapabileceği “Kademe” inşasını tamamladık.


Yeni imar yolları açtık, mahallelerimizde altyapı çalışmalarına başladık. Cadde iyileştirmeleri kapsamında üniversite yolu diye adlandırılan 1 kilometrelik yolu yeniden düzenledik. İçme suyu altyapısı olmayan mahallelerimizin altyapısını tamamladık.


Sokak ve cadde iyileştirmeleriyle birlikte aydınlatmaların tamamlanması için çalışmalara başladık. İlçemizdeki önemli eksikliklerden biri olan umumi tuvaletleri modern şekilde inşa ettik, hizmete açtık.


Belediye başkanlığı görevini yürütürken 1992 yılında bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden halkçı başkan Hayati Aykut’un adını taşıyan atıl durumdaki parkı yeniledik. Parkın içerisinde ücretsiz halk değirmeni, açık sahne, Fındıklı Belediyespor Kulübü binası, Atmacacılar Derneği vb. alanlar oluşturduk.


Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi çocukların ücretsiz yararlanacağı EBA bilgisayar sınıfı açtık. Özellikle Kadın Meclisi’yle birlikte vatandaşların maske ihtiyacını karşılamak üzere her evi atölyeye dönüştürerek Meci’yle maske diktik. Maskeleri vatandaşlara ücretsiz dağıttık. Gençlik Meclisi’nin katkılarıyla salgın sürecinde yaşlı vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladık.


Geçmiş dönemlerdeki rant planlamalarına karşılık demokratik planlama anlayışıyla yeni planlama çalışmalarına başladık. 


İlçe merkezinde ücretsiz WiFi olanağı sağladık. Elektronik belediye çalışmalarını başlattık. 


Bütçe şeffaflığına önem veriyoruz. Çalışmalarımızın yer aldığı bülten her ay yayımlanıyor. Bu bültende bütçe kalemlerimizi de duyuruyoruz. 


Yatırımlarımız hakkında meclislerimizde veya halk buluşmalarında karar veriliyor. Halk buluşmaları yapıyoruz. Meci anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyor ve tamamlıyoruz. 


Caddelerin engelsiz olmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda cadde yenileme çalışmalarına başladık.


Yatırım maliyetinin büyük kısmını vatandaşlarla birlikte çay toplayarak karşıladığımız Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Yaşam Merkezi’ni kurduk. Bugün itibarıyla 200 civarında can dostunun bakımını yapıyoruz. Etkin kısırlaştırma çalışmalarımızı tamamladık, sağlıklı olan can dostlarının bizle birlikte yaşamasını sağladık. 


Etrafımızdaki tüm ilçelerde sosyal tesisler mevcutken ilçemizde yoktu. Bu nedenle vatandaşların sosyal yaşamını renklendirecek, özellikle kadınların ilçede özgürce sosyalleşebileceği alanların yapılması için çalışmalara başladık. Bu kapsamda Meci’yle birlikte 100. Yıl Atatürk Parkı’nda Viya Kafe’yi hizmete açtık. Aydın Boysan adına bir restoran açma çalışmamızda da sona yaklaşıyoruz. Mevcut ve atıl durumda olan iki sosyal tesisi yeniden düzenledik, halkın hizmetine sunduk.


Geri Dönüşüm ve Ayrıştırma Merkezi kurduk. İki yıldır meclislerimizle birlikte yürüttüğümüz toplantılarla birlikte çöpleri evlerde ayrıştırarak toplamaya başladık.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: Hedeflerimizin ve planlarımızın birçoğunu hayata geçirmemize rağmen öngöremediğimiz bazı alanlarda stratejik değişiklik yapmak zorunda kaldık. Bunlardan biri, içme suyu konusunda yaşanan olumsuzlukların çözümüydü. Diğeri ise, istihdam konusundaydı. İlçenin gelecek 30 yıllık içme suyu sorununu çözecek projeyi ürettik. İller Bankası’nın ihaleyi yapmasını bekliyoruz.


Seçim sürecinde istihdam konusunda hiçbir vaatte bulunmamamıza rağmen gerek ihtiyaç dahilinde gerek vatandaşların iş konusundaki taleplerinin bir kısmını karşılayabilmek amacıyla plan değişikliğine gitmek zorunda kaldık. Geçmiş dönemde İŞKUR üzerinden çalışan çok sayıda personel mevcuttu. Dönem içerisinde İŞKUR üzerinden çalışan emekçilerin çalışma süreleri Ağustos 2019’da doldu. İşlerimizin yürütülebilmesi amacıyla bugüne kadar toplamda 45 arkadaşımızın istihdamı sağlandı.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: Planladığımız projeleri mandıra, soğuk hava deposu, gündüz bakımevi ve kreş (üyesi olduğumuz Zuğa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’yle eğitim konusunda yatırımlarda bulunmak), Engelsiz Yaşam Merkezi, Kültür Merkezi, sosyal tesisler, terminalin yenilenmesi, içme suyu ve arıtma, kanalizasyon altyapısı, doğalgaz altyapısının tamamlanması, sokak iyileştirmeleri, her mahalleye park ve mahalle evleri, bisiklet yollarının yaygınlaştırılması ve insan/yaşam öncelikli bir ilçe yaratmak olarak sıralayabiliriz.


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumluolumsuz neler yaşanıyor?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: Birçok CHP belediyesiyle omuzdaşlık yapıyoruz. Büyükşehirler de olanakları dahilinde katkı yapıyor. Belediyemiz, kardeş belediyecilik konusunda etkin ve aktif çalışmalar yürütüyor. Kardeş belediyelerimizle özellikle kültür-sanat alanında dayanışma içindeyiz. Büyükşehirlerdeki belediyelerimizden fikri ve teknik açıdan destek almaya çalışıyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: Katılımcı ve toplumcu belediyecilik anlayışıyla ilçemizde bulunan bütün kurumlarla birlikte çalışma konusunda kararlı davranıyoruz. Özellikle Ziraat Odası, Esnaf Odası, Fındıklı Organik Üreticiler Birliği ve Muhtarlar Derneği’yle beraber etkin çalışmalar yürütüyoruz.


Fındıklı Ziraat Odası’yla birlikte tarım alanında yatırımlar yapıyoruz. Geleneksel tohumların yarınlara taşınmasının yanında kümes hayvancılığı ve geleneksel meyve ağaçlarının çoğaltılması konusunda çalışmalar yürütüyoruz, vatandaşları destekliyoruz.


Engelsiz bir ilçe yaratmak amacıyla Engelsiz Yaşam Derneği’yle çalışıyoruz. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası’yla ilçemizin sorunları için çözüm üretmek amacıyla işbirlikleri yapıyoruz.


Halk meclislerinden gelen talepler meclis gündemine alınıyor. Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi, Çocuk Meclisi, Esnaf Meclisi, Ticari Araç Esnafı Meclisi, Engelliler Meclisi, Muhtarlar Meclisi ve Mahalle Meclisleri’nin yapılanma çalışmaları devam ediyor.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: İlk kurduğumuz meclislerden biri, Fındıklı Kadın Meclisi. Kadınlarla omuz omuza mücadele veriyoruz. Kadınların ülke genelinde yaşadığı şiddet ve uğradığı cins kırım herkes gibi bizim de bu sorunla yüzleşmemizi gerektiriyor. 


Fındıklı genelinde sorun teşkil eden alanlarda vizyonumuzu genişletmek ve misyonumuzu belirlemek için bir yaşam modeli ortaya koymak istedik. Oluşturacağımız Viçe Yaşam Modeli için çalışan gruplardan biri de kadın grubuydu. Kadın yaşam etkinliklerinin yanında kadın istihdamına da önem vererek çalışmalarımızı yürütüyoruz.


Engellilere yönelik çalışmalarımızla engelsiz ilçe ve engelsiz yaşam merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Çocuklar, geleceğimiz diyerek özellikle yaz aylarında çocuklara yönelik eğitim atölyeleri düzenliyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU: Kamu kurumlarıyla bağın güçlü olması, belediye hizmetlerinin etkinliğini artıran bir faktördür. Ancak sanki biz bu ülke coğrafyasında değilmişiz gibi kapılar yüzümüze kapatılıyor ve kamu kurumlarının olmazlarıyla karşılaşıyoruz.


Orman Bölge Müdürlüğü, geçmiş dönemde tahsis edilen alanları bizden tek tek geri alıyor ve halkın kullanımına kapatıyor. 


Her fırsatta demokrasiden ve özgürlüklerden bahseden iktidar, kendi düşüncesinden olmayanlara kapılarını kapatıyor, partizanca ve liyakatsiz davranıyor. 


Aslında demokrasinin, hukukun ve adaletin olduğu ülkelerde kimin hemşerisi olduğunuzun önemli olmaması gerekirken ülkemizdeki durum ne yazık ki böyle değil. Onlara göre biz ötekiyiz, çünkü CHP belediyesiyiz. 


Cumhuriyetçi olarak bilinen ilçemizde AKP iktidarı uzun yıllardır özellikle kültürel ve sosyal alanlarda geriye gidişi hızlandırmış. Bu anlamda halkçı bir belediyenin varlığı onları rahatsız ediyor. Örneğin, Fındıklı halkının parasıyla yapılan parkın ismini seçim öncesinde Millet Parkı ve Millet Kıraathanesi olarak belirleyenler, belediye meclisinin aldığı karar doğrultusunda yapılan isim değişikliğini hazmedemeyerek, siyasi temelde hareket ederek, kurucu önderimiz Atatürk ismine bile itiraz ederek soruşturma başlattılar. 


Halkla iç içe, şeffaf ve CHP’li belediye olmak, her kuruşun hesabını verebilmek, iktidar temsilcileri tarafından asla kabullenilmiyor. Çünkü kamusal olana sahip çıkmak, on beş yıllık (25 yıl aradan sonra 31 Mart seçimlerinde CHP belediyesi olduk) iktidarları döneminde yapılan yanlışların açığa çıkması anlamına geliyor.


Milli Emlak bünyesinde olan bazı alanların üzerinde belediyemizin sosyal tesisleri, parkları, terminali, kültür merkezi vb. yapıları olmasına rağmen devirleri yapılmıyor. İhtiyaç duyduğumuz yeni alanlar tahsis edilmiyor, asfalt talebimiz reddediliyor. İller Bankası, içme suyuna ve diğer yatırımlarımıza dair kredi taleplerimize cevap bile vermiyor. Çocukların nitelikli eğitime ulaşması için yürüttüğümüz tüm çalışmalar engelleniyor.


FINDIKLI BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Destek Hizmetler Müdürlüğü ve Mali Hizmetler ve Muhasebe Müdürlüğü.

 

STRATEJİK HEDEFLER: Belediyemizin yönetim anlayışını değiştirerek halkın yönetime katılmasını hedefledik. Toplumcu belediyecilik anlayışıyla katılımcı bütçe hazırladık. Bundan sonraki bütçelerimiz de mahalle meclisleri aracılığıyla yapılan toplantılarda belirlenmeye çalışılmaktadır. Yerel halk meclisleri oluşturduk. Meclislerimizin yönetime katılması, söz, yetki ve karar sahibi olabilmesi, bu anlayışın sürdürülebilirliğinin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Sözün, yetkinin ve kararın Fındıklı halkında olduğu bir belediyenin yaratılması, temel hedeflerimizin başındadır.

 

ÇALIŞAN SAYISI: 93 

 

BÜTÇE: 16.5 milyon TL 

 

ERCÜMENT ŞAHİN ÇERVATOĞLU


İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümü’nü kazanarak üniversite hayatına başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’ne geçerek 1992 yılında mezun oldu. 2016 yılına kadar yayın hayatına devam eden bölgesel radyo kurdu. 2000’li yıllarda TMMOB Genel Sekreter Yardımcılığı, 2012 yılına kadar TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. 2019 yerel seçimlerinde Fındıklı Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler