"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hülya Erdem: Muhtarların Taleplerini Yerine Getiriyoruz

  • 13 Eylül 2021

Yönetsel bir birim olan “muhtarlık”, yerel yönetimle merkezi yönetimin kesiştiği noktada yer alıyor. Aynı zamanda bir yerel yönetim bileşeni olarak kabul ediliyor. Öncelikle kapsayıcı yerel yönetim anlayışı ve hizmette yerellik ilkesi kapsamında muhtarlıklarla yerel yönetimler/belediyeler arasındaki ilişkiyi değerlendirir misiniz?


HÜLYA ERDEM: Ceyhan Belediyesi olarak bir ilke imza atarak Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nü kurduk, Küçük Kırım Mahallesi muhtarının genel koordinatörlük yaptığı çözüm odaklı bir ekip oluşturduk. Muhtarlıklarla sürekli irtibat hâlindeyiz. Bu sayede çalışmalarımızı daha hatasız yapıyoruz.



Özellikle pandemi süreciyle birlikte mahalle yönetimi, mahalle dayanışmaları ve mahalle muhtarları öne çıktı. Yasal mevzuatın içeriği açısından mahalle dayanışmaları-muhtarlık-belediyeler arasındaki süreçte neler yaşanıyor? Sorunların çözümünde ve taleplerin karşılamasında yetki, görev ve sorumluluk bağlamında nasıl bir yol izleniyor?


HÜLYA ERDEM: Mahalle dayanışmaları-muhtarlık-belediye arasındaki süreç kapsamında yasal mevzuatın içeriğine uygun olarak ilerliyoruz, fizibilite çalışmaları yaparak hareket ediyoruz. Sorunların çözümünde ise, öncelik durumunu göz önünde tutuyoruz. Toplantılar düzenliyoruz, mahalleleri ziyaret ediyoruz, empati kurarak vatandaşların sorunlarını dinliyoruz ve sorunları çözüm odaklı bir yaklaşımla ele alıyoruz. Yetki, görev ve sorumluluk anlamında ise, yapılacak işe göre yetkin olan kişileri tercih ediyoruz, gerekirse kurum içi eğitimler düzenliyoruz.


Büyükşehir Yasası dahilinde muhtarlıkların sayısının artmasıyla belediyeler, muhtarlıklarla yatay bir ilişki kurmaya başladı. Belediyelerin bünyesinde muhtarlık birimi,  müdürlüğü, masası kuruldu, iletişimi kolaylaştıracak teknik olanaklar oluşturuldu. Bu alt birimlerin işleyişinde hem muhtarlıklar hem belediyeler nasıl bir inisiyatif alıyor? İhtiyaçların karşılanması noktasında bu imkânlar yeterli oluyor mu?


HÜLYA ERDEM: Belediyemiz bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma İşleri’nin kurduğu “Kadın Eli” ekibiyle, Sağlık Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’yle ve diğer müdürlüklerle birlikte Büyükşehir Yasası dahilinde inisiyatif alarak işbirliğiyle çalışmaya devam ediyoruz. İhtiyaçlar karşılanırken imkânların yeterli olmadığı durumlarda diğer birimlerden destek alıyoruz, konuyla ilgili çözüm üreterek ihtiyaçları tamamlamaya çalışıyoruz.


Belediyeler ve muhtarlıklar arasındaki mevcut durumun ve ilişkinin geliştirilmesi için hangi çalışmalar yapılıyor? Bütçeleme, yardım ve destek süreçlerinde aksaklık yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa, çözüm önerileriniz, talepleriniz ve beklentileriniz nedir?


HÜLYA ERDEM: Muhtarlarla düzenli olarak bir araya geliyoruz ve her konuda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Mahalle ve kırsal mahalle muhtarlarını ziyaret ediyoruz, yapılacak işleri belirleyip planlama yapıyoruz, muhtarların taleplerini yerine getiriyoruz. Bütçeleme süreçlerinde aksaklık yaşanıyor. Fakat diğer birimlerden destek alarak eksiklikleri tamamlıyoruz. Ekiplerimiz, yardım ve destek süreçlerinde sistematik ilerledikleri için sıkıntı yaşamıyoruz.


Önerilen Haberler