YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
MİTHAT TEKİN: 2019 yerel seçimlerine meclis üyesi olarak üçüncü kez katıldım. Önceki başkanımız vefat edince meclisteki ve partili arkadaşlarımın desteğiyle başkan seçildim. Merhum başkanımızın projelerine sahip çıkıyoruz ve projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Merhum İsmail Uygur’un vaat ettiği ve başlamayan hiçbir projesi yok. Sadece ilçe meydanı, 500 araçlık otopark ve modern pazaryeri çalışmaları ihale aşamasında. İlçeye ayrı bir hava katacak ve gelişmesinde büyük rol oynayacak ilçe meydanı projesi ise, kentsel dönüşüm değil, şehir dönüşüm projesi olacaktır.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
MİTHAT TEKİN: Her aşamada paydaş katılımının sağlanmasıyla başta sosyo-ekonomik gelişmeler olmak üzere ilçenin ve ilçe halkının ihtiyaçlarını karşılayarak çevreye duyarlı, tüm canlıların iyi yaşama hakkına saygılı ve bölgesinde lider olacak Torbalı hedefine ulaşmak istiyoruz.
2020-2024 stratejik planında güncelleme yaptık. Birimlere ait hedef kartındaki performans göstergelerinde ve faaliyetlerde değişiklik oldu. Bu çalışmayla birlikte plan değişikliği de gerçekleşti.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
MİTHAT TEKİN: Belediyenin asli görevleri vardır. Bunun yanı sıra kentin/ilçenin gelişmesi ve kalkınması için bazı çalışmalar yatırımcılar sayesinde gerçekleşmektedir. Torbalı, yatırımcı için cazibe merkezidir. Ancak ilçe maddi açıdan gelişirken bize düşen en büyük görevin eğitim ve kültür açısından boşlukları doldurmak olduğunun farkındayız. Yaşadığımız dönemde gençlerin kötü alışkanlıklarını görüyoruz. Bu sorun sadece bizim yaşadığımız ilçenin ve coğrafyanın değil, ülkenin meselesidir. Bakış açımız şudur: İlçemizde bir genç yüzme bilmiyor, hiçbir spor dalıyla ilgilenmiyor, enstrüman çalmıyorsa, bunun en büyük sorumlusu bizden başkası değildir.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumluolumsuz neler yaşanıyor?
MİTHAT TEKİN: Tarımsal kalkınma adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Türkiye’nin ilk yerli tohum şenliğini yaptık ve derneğini kurduk. 125 kilometre içme suyu şebekesi ve 200 kilometre yol çalışması başladı. Ulaşım sorununu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle çözüyoruz. Yeni projelerimizde ve ilçe meydanı çalışmasında kendilerinden destek alıyoruz.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
MİTHAT TEKİN: İlçemizde bulunan tüm STK’larla işbirliği içerisindeyiz. Ticaret Odası’yla, ilçede faaliyet gösteren irili ufaklı işletmelerle bir araya geliyoruz, iş dünyasının belediyeden beklentilerini öğreniyoruz, şikâyet ve isteklerini yerine getirmek için toplantılar düzenliyoruz. İlçemiz vergi sıralamasında 70 ili geride bırakıyor. Yeni yatırımcıların teşvik edilmesi için girişimlerde bulunuyoruz. Esnaf Odası’yla küçük esnafın sorunlarını konuşuyoruz, Esnaf Odası Başkanı’yla ziyaretler yapıyoruz. Ziraat Odası Başkanı’yla tarlada çalışan vatandaşlara ulaşıyoruz, günlük yevmiye belirleme sürecinde bir araya geliyoruz.
İlçemizde faaliyet gösteren kooperatiflere Tarımsal Kalkınma Müdürlüğü aracılığıyla bilgi veriyoruz, yeni kurulacak tarım kooperatiflerine yardımcı oluyoruz. Bölge üreticisinin piyasada iyi bir yer edinmesini sağlamak, üreticiye moral ve destek vermek için incir, börülce ve zeytin festivalleri düzenliyoruz.
Şoförler Odası’yla ilçemizin minibüslerinde yaşanan sıkıntıları konuşarak, UKOME Başkanlığı’yla bir araya getirip bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlıyoruz. Hemşeri dernekleri gibi birçok dernek başkanıyla da -siyasi görüşleri ne olursa olsun- istişarelerde bulunuyoruz.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
MİTHAT TEKİN: İlçemiz hızla göç alan kozmopolit bir yapıya sahip. 1980’li yıllarda 11.000 olan nüfusumuz bugünlerde 200.000’li rakamlara ulaştı. İlçedeki huzuru sağlamak için sosyolojik araştırmalar yapıyoruz, farklı etnik kökenden vatandaşları sürekli bir araya getiriyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
MİTHAT TEKİN: Özellikle altyapı çalışmalarında elektrik, doğalgaz şirketleriyle ve Telekom’la sıkıntılar yaşıyoruz. Karayollarının ilçemizdeki sorunlara kayıtsız kalması, vatandaşın trafikte sorunlar yaşamasına neden oluyor.
TORBALI BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Arşiv Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kent Tarihi ve Tanıtım Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yapı ve Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.
MİSYON: Her aşamada paydaş katılımının sağlanmasıyla başta sosyo-ekonomik gelişmeler olmak üzere ilçenin ve ilçe halkının ihtiyaçlarını karşılayarak çevreye duyarlı, tüm canlıların iyi yaşama hakkına saygılı ve bölgesinde lider olacak Torbalı hedefine ulaşmak.
VİZYON: Torbalı sakinlerine yaşamaları, çalışmaları ve sosyalleşmeleri için tercih edilen bir ortam yaratmak. Huzurlu, ekonomik, ekolojik, sorumlu, sürdürülebilir ve kaliteli kamu hizmetleri sunmak.
ÇALIŞAN SAYISI: 750
BÜTÇE: 169 milyon TL
MİTHAT TEKİN
Siyasi hayatına CHP’de başladı. Torbalı Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde üç dönem yönetim kurulu üyeliği, Torbalı Ticaret Odası’nda iki dönem meclis üyeliği ve Torbalı Belediyesi’nde 2009-2014, 2014-2019, 2019-2021 yılları arasında meclis üyeliği ve başkan vekilliği görevlerinde bulundu. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un vefat etmesinin ardından belediye meclisinde yapılan seçimle Torbalı Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.