YÜKLENİYOR
Demokrasi tarihimizin en eski ve en temel unsurlarından biri, muhtarlık kurumudur. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yapılan ilk seçim, 1833 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde gerçekleştirilen muhtarlık seçimidir.
Tarihi bu kadar eskiye dayanan, mahalle ve köylerde resmî vazifesinin yanında kanaat önderi sıfatı da taşıyan muhtarlarımız, büyük sorunlarla karşı karşıya bırakılmıştır. Muhtarlarımızın yetki alanları ve gelir kaynakları artacağı yerde, yanlış politikalar ve tercihler sonucunda azalmıştır. Büyükşehir statüsü verilen kentlerde köyler mahalleye dönüştürülmüş, köy muhtarlığı statüsü ortadan kaldırılmıştır.
Yerel sorunlara en vakıf seçilmiş kurum, muhtarlıktır. Unutulmamalıdır ki, köy ve mahallelerimizde gerçek bir demokrasinin inşası, güçlü bir muhtarlık kurumunun katkılarıyla mümkün olacaktır.
Muhtarlarımızın yaşadığı sorunların çözülmesi için demokrasi kurallarına uymayı içselleştirmiş bir yönetim anlayışına ihtiyaç olduğu aşikârdır. Muhtarların sorunlarını gündemine alan ve bu sorunların çözümüne yönelik somut politikalar geliştiren tek parti, Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Sayın Genel Başkanımız, muhtarlık kurumuna özel bir önem atfetmektedir. Hemen her fırsatta muhtarlarımızla bir araya gelerek, sorunlarını dinleyip çözüm önerilerini anlatmaktadır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak muhtarlık kurumunun görev ve yetkilerinin genişletilmesini ve muhtarlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesini öneriyoruz. Bu nedenle şu anda yürürlükte olan ve muhtarların ihtiyaçlarına karşılık veremeyen kanunların yerine tek bir Muhtarlık Kanunu hazırlayarak yasalaştıracağız. Muhtarlarımızın, görev yaptıkları bölgedeki kararlara katılmalarını sağlamak için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Belli nüfusu aşan bölgelerde muhtarlarımıza yardımcı personel olanağı sağlayacak, ayrıca Muhtar Evleri inşa edeceğiz. Mahalle sınırları dahilinde toplanan emlak vergilerinden belli bir payı muhtarlarımıza ayıracağız.
Kadın muhtarlarımızın sayısının artırılmasını teşvik edeceğiz. Ayrıca muhtarlık seçimlerinde fotoğraflı, birleşik oy pusulası kullanımı için yasal düzenlemeleri yapacağız. Muhtarlarımıza her ay devlet bütçesinden belli miktarlarda ödenek verilir. Biz, ödenek sistemini kaldırarak muhtarlarımızın maaş almasını sağlayacağız.
Hazırladığımız bu önerilerle ilgili bir yasa taslağı hazırladık. Bu konuda muhtar örgütlerimizden de görüşlerini aldık. Bu önerilerimizi yasa teklifi olarak bir kez daha TBMM’ye sunacağız. Tüm muhtarlarımıza söz veriyoruz: İlk seçimde iktidara geldiğimizde bu düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Muhtarlık kurumunu güçlendireceğiz. Yerel yönetimlerin önemli aktörlerinden biri olarak muhtarların öne çıkmasını sağlayacak ve gerçek demokrasinin inşasının önünü açacağız.