"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Halil Posbıyık: Muhtarlarla Güçlü Bir İletişim Kurduk

  • 20 Eylül 2021

Yönetsel bir birim olan “muhtarlık”, yerel yönetimle merkezi yönetimin kesiştiği noktada yer alıyor. Aynı zamanda bir yerel yönetim bileşeni olarak kabul ediliyor. Öncelikle kapsayıcı yerel yönetim anlayışı ve hizmette yerellik ilkesi kapsamında muhtarlıklarla yerel yönetimler/belediyeler arasındaki ilişkiyi değerlendirir misiniz?

 

HALİL POSBIYIK: Muhtarlıkları en küçük yerel yönetim birimi olarak değerlendiriyorum. Kamu hizmetlerinde halka yakınlık ilkesi, kamu hizmetlerine ilişkin kaynakların daha akılcı kullanılmasında ve demokratikleşmenin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Asıl olan, hizmetin yerinde ve aynı zamanda “yerinden” karşılanmasıdır. Yerel ihtiyaçlar, seçilmiş yerel yetkililer tarafından daha iyi tespit edilmektedir. Muhtarlar, seçildikleri mahallenin temsilcisidir. Mahalle yönetiminin ve mahalle halkının oylarıyla göreve getirildiler. Dolayısıyla muhtarlığı, seçmenler tarafından mahalleyi temsil etmesi için görevlendirilmiş yönetimler şeklinde ele alıyorum. Bu anlayışıyla hizmet veriyorum.

 

Özellikle pandemi süreciyle birlikte mahalle yönetimi, mahalle dayanışmaları ve mahalle muhtarları öne çıktı. Yasal mevzuatın içeriği açısından mahalle dayanışmaları-muhtarlık-belediyeler arasındaki süreçte neler yaşanıyor? Sorunların çözümünde ve taleplerin karşılamasında yetki, görev ve sorumluluk bağlamında nasıl bir yol izleniyor?

 

HALİL POSBIYIK: Yeni düzenlemeyle birlikte ihtiyar heyeti de mahallenin yönetiminde söz sahibidir. Mahallelerdeki sorunların çözümlenmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve hizmetlerin eksiksiz uygulanması için muhtarlıklarla ve ihtiyar heyetiyle birlikte çalışmayı ilke edindim. Belediye yönetimimiz ve kadromuz bu anlayışla çalışmaktadır. Bu noktada ihtiyar heyetindeki “ihtiyar” sözünün genç nüfusa sahip olan ülkemizde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.


Mahalle bazındaki hizmetlerin planlanmasında ve yürütülmesinde muhtarlarla ve mahalle yönetimiyle güçlü bir iletişim kurduk. Salgından önce belediye yönetimi, ilgili müdürlüklerin katılımıyla mahalle toplantıları yapıyordu. Salgın nedeniyle mahalle muhtarları, ilettikleri konulara göre ilgili başkan yardımcısıyla görüşüyor. Birebir görüşmelerin yanı sıra sosyal medya ve iletişim kanalları aracılığıyla da muhtarlarla iletişim kuruyoruz.

 

Büyükşehir Yasası dahilinde muhtarlıkların sayısının artmasıyla belediyeler, muhtarlıklarla yatay bir ilişki kurmaya başladı. Belediyelerin bünyesinde muhtarlık birimi, müdürlüğü, masası kuruldu, iletişimi kolaylaştıracak teknik olanaklar oluşturuldu. Bu alt birimlerin işleyişinde hem muhtarlıklar hem belediyeler nasıl bir inisiyatif alıyor? İhtiyaçların karşılanması noktasında bu imkânlar yeterli oluyor mu?

 

HALİL POSBIYIK: Sosyal medya aracılığıyla ve elektronik iletişim kanallarıyla mahalle muhtarlarına bilgi veriyoruz, belediye meclis toplantılarına gözlemci olarak katılmalarını sağlıyoruz. Ayrıca mahalleyle ilgili yapılacak çalışmaların planlama aşamasında oluşturulan komisyonlarda muhtarların görüşlerini dile getirmesine ve mahallelerinin sorunlarını anlatmasına imkân tanıyoruz. Karadeniz Ereğli Belediyesi sınırları içerisinde yer alan 31 mahalle muhtarlığının sağlıklı hizmet verebilmesi ve hizmet üretebilmesi için ofis malzemelerini, bilgisayar, demirbaş ve sarf malzemesi ihtiyaçlarını belediye bütçesi ölçüsünde karşılıyoruz. Mahallelinin ortak ihtiyaçlarını da göz önünde tutuyoruz.

 

 

Belediyeler ve muhtarlıklar arasındaki mevcut durumun ve ilişkinin geliştirilmesi için hangi çalışmalar yapılıyor? Bütçeleme, yardım ve destek süreçlerinde aksaklık yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa, çözüm önerileriniz, talepleriniz ve beklentileriniz nedir?

 

HALİL POSBIYIK: Muhtarların mahallenin sorunlarının dile getirmesinde, kent ve belediye yönetimine katılmasında ve temsil edilmesinde bir sorun yaşanmamaktadır. Muhtarlar, kent konseyinde bir temsilciyle yer almaktadır, belediye yönetimi tarafından oluşturulan komisyonlarda temsil ettikleri mahalleyi ilgilendiren konularda görüş ve önerilerini dile getirmektedir. Başkanlık makamının kapısı halka ve özellikle muhtarlara her zaman açıktır.


Muhtarlık seçimlerinden önce muhtar adayları için eğitim çalışması düzenlenmesinde ve adayların katılımının sağlanmasında, seçilen muhtarın ve üyelerin mahalleyi başarılı şekilde temsil edeceklerine inanıyorum.


Önerilen Haberler