"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhtarlık Kanunu

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Cumhuriyet Halk Partisi olarak yerel demokrasinin temel unsurlarından biri olan muhtarlık kurumunun daha etkin bir yapıya kavuşturulması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mahalle ve köy muhtarlarımızın sorunlarını biliyoruz ve çözüm önerilerimizi hayata geçirmek için yasal düzenlemeler üzerindeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Şu anda yürürlükte bulunan 82 ayrı kanunda ve 384 kanun maddesinde “muhtar” kelimesi geçiyor. Ancak yerel demokrasimizin yapı taşı olan muhtarlarımızın kendilerine ait, temel bir kanunu bulunmuyor. Muhtarlarla ilgili yasal düzenlemelerin 82 kanuna dağıtılması ve bu kanunlarda bütüncül ve somut düzenlemelerin yer almaması, muhtarlarımızın ihtiyaçlarının mevzuatta cevapsız kalmasına neden oluyor.


Mevcut tabloda muhtarlarımız için bütüncül bir Muhtarlık Kanunu’na ihtiyaç olduğu açıktır. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hayata geçirilecek ilk düzenlemelerden biri, Muhtarlık Kanunu olacaktır.


Bu yaklaşımın gereği olarak Muhtarlık Kanunu çalışmalarımızı uzun süre önce başlattık. Çalışmalarımızı yürütürken muhtarlık kurumuyla ilişkili tüm kesimlerin görüşlerini almaya ve hazırlıklarımızı katılımcı bir anlayışla yürütmeye özen gösteriyoruz.


Bu kapsamda ülkemizdeki farklı muhtar örgütlerinin görüş ve önerilerini alarak bir kanun taslağı hazırladık. Bu kanun taslağına son şeklini vermek için bir çalışma masası kuruyoruz. Hedefimiz, çalışmalarımızı kısa süre içinde tamamlamak ve kanun teklifimizi TBMM’ye sunmak.


Ülkeyi 19 yıldır tek başına yöneten iktidar, muhtarlarımızın sorunlarına duyarsız kaldı. Muhtarlık Kanunu dahi hazırlanamadı. Muhtarlarımızın sorunları, yapay çözümlerle geçiştirilmeye çalışıldı. İşte şimdi Cumhuriyet Halk Partisi, henüz iktidara gelmeden, siyasi iktidarın yapmadığı çalışmayı muhtarlarla işbirliği hâlinde hayata geçirme kararlılığını gösteriyor.


Kanun teklifimizde yer alacak temel düzenlemelerin çerçevesini bir önceki yazımda anlatmıştım. Bu düzenleme önerilerimize partimizin internet sitesinden de ulaşılabilir.


Biz, kanun teklifimizi hazırlayıp TBMM’ye sunacağız. Meclisteki görüşmeler sırasında da hangi siyasi partinin muhtarlarımızın sorunlarının çözümüne katkı sağladığı, hangi siyasi partilerin bu sorunlara duyarsız kaldığı açık ve net olarak ortaya çıkacak. Bu kanun teklifinin görüşmeleri, siyasi partiler açısından da bir “samimiyet testi” olacak. Muhtarlarımız da hangi siyasi partinin bu kanun teklifine “kabul”, hangi siyasi partinin “ret” oyu verdiğini görecek.


Bizim isteğimiz, muhtarlarımız için hazırlanan bu kanun teklifinin tüm siyasi partilerin tam mutabakatıyla yasalaştırılmasıdır. Çünkü muhtarlık kurumunun daha etkin bir hâle getirilmesi, demokrasinin gereğidir. Bu konu, siyasi çekişmelerden uzak bir şekilde değerlendirilmelidir ve partiler üstü bir anlayışla ele alınmalıdır. Siyaset kurumu bunu başardığı takdirde muhtarlarımızın bir temel kanunu olacak ve temel beklentileri karşılanacak. Unutulmamalıdır ki yereldeki gerçek demokrasi, güçlü bir muhtarlık kurumunun inşasıyla mümkün olabilir.


Önerilen Haberler