"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sibel Polat: Muhtarlar Demokrasinin Kalbidir

  • 20 Eylül 2021

SİBEL POLAT

Adana Çukurova Toros Mahallesi Muhtarı


Öncelikle hem mahalleniz özelinde hem de hizmette yerellik ilkesi kapsamında muhtarlıklarla yerel yönetimler/belediyeler arasındaki ilişkiyi değerlendirir misiniz? Mahalle bazındaki hizmetlerin ve ihtiyaçların karşılanması noktasında muhtarlıkların ve belediyelerin koordinasyonu nasıl? Çalışmalarınızdan ve deneyimlerinizden bahseder misiniz?

SİBEL POLAT: Muhtarlık, vatandaşların sıkıntılarını, taleplerini ve beklentilerini bir üst kuruma taşıyan, çözüm üreten, gece-gündüz demeden çalışan, vatandaşlarla iç içe olan ilk kurumdur. Muhtarlar, demokrasinin kalbidir. Muhtarların çözüm üretmek için ilk başvurduğu ve elini güçlendiren merciler de belediyelerdir. Belediyelerin hizmet anlamında güçlü olması, muhtarların onlara ulaşmasında ve sorunların çözümünde oldukça önemlidir.

Toros Mahallesi, Çukurova’nın en kalabalık mahallelerinden biri. Nüfusumuz 80.000’e yakın. Toros Mahallesi’nde sevilen bir muhtar olmamdaki en önemli unsur, kimseyi ayrıştırmadan, ayırmadan ve ötekileştirmeden hizmet etme çabamdır. Vatandaşlarla iç içe olmak, onların sorunlarına çare bulmak, her zaman yanlarında olduğumu hissettirmek için çaba sarf ediyorum. Mahallemde “Gönülden Gönüle Kampanyası” düzenledim. Mahalle sakinlerinin kullanmadığı ancak kullanılabilir durumda olan eşyaları alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtıyorum. Muş Malazgirt Danişmentgazi Mahallesi’ndeki çocuklar için kırtasiye malzemesi topluyorum. Herkesi bütünleştirerek ve her türlü derdi dinleyerek çözüm bulmaya çalışıyorum. Sosyal aktivitelere önem veriyorum. Göreve geldiğimden bu yana mahalledeki suç oranında düşüş yaşandı. Mahalle sakinlerinin ve emniyet güçlerinin duyarlılığı bu süreçte etkili oldu. Mahallemiz her anlamda daha da gelişecek. Sorunların çözüm sürecinde belediyelerimizden destek alıyorum.

Belediyeler, muhtarlıklarla daha yatay bir iletişim kurmaya başladı. Muhtarlık masaları, birimleri, müdürlükleri kuruldu, teknik imkânlar yaratıldı ve toplantılarla fikir alışverişi yapıldı. Yasal mevzuatın ve yasaların içeriği dahilinde süreç nasıl ilerliyor? Hizmet taleplerinde sorun yaşanıyor mu? Sorunların çözümünde bu imkânlar yeterli oluyor mu? Yetki, görev, sorumluluk bağlamında geliştirilmesi gereken konular ve yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce neler?

SİBEL POLAT: Belediyelerin bünyesinde kurulan muhtarlık masaları, oluşturulan teknik imkânlar ve yapılan iyileştirmeler aslında vatandaşların kalbine dokunmakla eşdeğer. Belediyelerle muhtarlıkların birlikte hareket etmesi bu açıdan oldukça önemli. Dolayısıyla mahallelerdeki her sıkıntı için belediyelerle işbirliği yapıyoruz. Elbette kimi zaman sorunlar yaşanabiliyor, ama aşılamayacak büyük sorunlar yaşamıyoruz.

Bağlı olduğum Çukurova Belediyesi’nden, başkanımızdan ve ekibinden çok memnunum. Muhtarlara değer veren bir belediye başkanımız var. Elinden geldiğince ve belediyenin bütçesi el verdiği ölçüde bize yardımcı olmaya çalışıyor. Toros Mahallesi’ni geliştirmek ve güçlendirmek için belediye başkanımızla birlikte çalışıyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Çukurova Belediyesi sayesinde mahallemize yeni parklar yapıldı, mevcut parkların bakımı ve onarımı tamamlandı, muhtarlık binamız onarıldı. En büyük sıkıntımız, mahallemizin yolları, bu da asfaltla alakalı. İlçe belediyesinin asfalt üretimi olmadığı için sıkıntı yaşıyoruz.


Adana Çukurova’nın en büyük mahallesi olan Toros Mahallesi’nin ilk kadın muhtarısınız. Mahallenizde kadınlar, çocuklar, gençler ve esnaflar için önemli çalışmalarınız var. Bu çalışmalarınızın içeriğini ve kapsamını anlatabilir misiniz? Özellikle pandemi döneminde mahalle dayanışmalarının yaygınlaşması ve önem kazanması çalışmalarınızı nasıl etkiledi? Bütçe, yardım ve destek anlamında belediyelerle eşgüdüm sağlanması noktasında neler yaşanıyor? Yerel yönetimler özelinde önerileriniz, beklentileriniz ve talepleriniz nedir?

SİBEL POLAT: Mahalle sakinleri, kadın muhtar olarak beni benimsedi. Birlikte gülüyor, birlikte ağlıyoruz. Mahallede görüştüğüm vatandaşlarla bağı koparmıyorum, yaşadıkları süreci sonuna kadar takip ediyorum. Ev ekonomilerine katkıda bulunmak için kadınları destekledim, özel günlerde çocukları yalnız bırakmadım, mahalle esnafını tek tek ziyaret ettim, sorunlarını dinledim ve çözüm üretmeye çalıştım.

Pandemi sürecinde tüm dünyanın beklemediği bir durumla karşı karşıyaydık. Bu süreci iyi yönetebilmek için mahalle muhtarlarına büyük görevler düştü. Sokağa çıkma yasaklarında bile sokaklarda yardıma muhtaç olan ve karantinadaki ailelere destek olmak için halka ilk dokunanlar, muhtarlardı. Toros Mahallesi’nde övgüyle ve sevgiyle anılmamdaki ilk sebepten biri de bu. Muhtarlar, halk demek. Bu kapsamda bütçe anlamında iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum.



Önerilen Haberler