"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alper Taşdelen: Çankaya’yı Her Alanda En İyi Noktaya Taşıyacağız

  • 27 Eylül 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


ALPER TAŞDELEN: 2014 yılında göreve geldikten sonra Çankaya Belediyesi’nin en büyük yatırım planını hayata geçirdik. Yedi yıldır hız kesmeden çalışmaya, belediyemizin kaynaklarını halka yansıtmaya, ilkleri gerçekleştirmeye ve rekor kırmaya devam ediyoruz. En kıymetli arsalarımızı halkın hizmetine sunuyor, betona ve ranta değil, yeşile yatırım yapıyoruz. Bu hizmetleri hayata geçirirken kredi kullanmıyor, borçlanmıyoruz.  Önümüzdeki iki yılda da yeni yatırımlarımızı hayata geçireceğiz. Biz, doğru bir belediyecilik yapıyoruz.  Halka ait olanı halka veriyoruz.


“Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi”, “Mustafa Kemal Atatürk Kapalı Yüzme Havuzu ve Spor Merkezi”, “Erdal İnönü Kapalı Yüzme Havuzu”, “Bülent Ecevit Buz Sporları Salonu”, TED/Çankaya Belediyesi 420 kişilik öğrenci yurdu gibi projeleri tamamlayarak Çankaya’da birçok ilki hayata geçirdik. 


Seçimler öncesi vaatlerimizin çok daha fazlasını yaptık. 4 kültür merkezi, 15 yeni “Çankaya Evi”, 7 kreş, 6 “Baharevi”, 3 kütüphane, “Çocuk Teknoloji Evi”, “İş ve İstihdam Merkezi” gibi yeni mekânlar oluşturduk. İlçemize 81 yeni parkın yanı sıra spor parkları, biyolojik göletler, büyük metrajlı parklar kazandırdık. Pazaryerlerini yeniledik, bazılarını yeniden inşa ettik, 7 adet pazaryerini haftanın her günü işlevi olan kent meydanlarına dönüştürdük.   


Vatandaşların hayatına dokunan sosyal projeler de yaptık. İhtiyaç sahibi olduğunu belirlediğimiz 1.545 haneye 600 TL nakit Halk Kart desteği veriyoruz. Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için 40 özel sağlık kuruluşuyla indirim protokolü imzaladık. Bu kapsamda 80.000 vatandaş “Sağlık Kart” hizmetinden yararlanıyor. Çankaya’da dünyaya gelen bebekleri “Hoş Geldin Bebek” hediye setiyle karşılıyoruz. “Çankaya’nın Filizleri” projesiyle Ankara’da öğrenim gören üniversite öğrencilerine gönüllü bağışçılar aracılığıyla ayda 300 TL burs desteği sağlıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarla Cumhuriyet Halk Partisi’nin yerel yönetimlere verdiği Mor Bayrak’ı alan ilk belediye olduk. Kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve eşitlikçi bir toplumsal yapının inşası için bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Kadınlara gelir desteği amacıyla dört yıldır şenlikler ve festivaller düzenliyoruz. Yüzlerce kadının, el emeği ürünlerini satışa sunmasını sağlıyoruz. 


Halkımızın hoşça vakit geçirmesi için kültür gezileri, açık hava sinema günleri, mahallemi seviyorum şenlikleri, konserler gibi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Çankaya’da bir ilki daha hayata geçirerek her yıl beş bölgeye iftar çadırları kurduk, pandemi nedeniyle kuramadığımız çadırlar yerine temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan gıda kolilerini vatandaşlara dağıttık. Aşure kazanlarını vatandaşlar için kaynattık, her yıl binlerce komşumuzla aşure lokmamızı paylaştık. 


Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini destekleyen bilim şenlikleri, doğa kampları, yaz spor okulları ve etkinlikler düzenledik. “Çankaya Çocuk Kitapları” serisi hazırlayarak sadece Çankayalı çocuklara değil, yurdun dört bir yanındaki çocuklara da 600.000 adet kitap ulaştırdık. Okullar açıldığında da kırtasiye seti dağıtarak çocukların eğitimine destek olduk. Pandemi nedeniyle iki yıldır hijyen seti dağıtıyoruz. Eğitime destek olmak amacıyla sorumluluk alanımızda olmamasına rağmen 218 devlet okulunda iç-dış cephe boyama, ıslak zemin değişimi, okul bahçelerinin düzenlenmesi gibi yenileme çalışmaları yaptık. 


Kırsal mahallelere de destek olduk. Köylere 441 küçükbaş hayvan ve 1.500 ceviz fidanı dağıttık. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda tadilat ve tamirat yaptık. 72 muhtarlık binasını yeniden inşa ettik, 81 taksi durağını yeniledik, 99 camide tadilat yaptık. Hâlen 286 camide periyodik temizlik çalışması yapıyoruz. 


Vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek için 132 araç satın aldık, araç filomuzdaki sayıyı 438’e çıkardık. Temel belediyecilik hizmetlerini artırarak sürdürdük. İlçemizde yeni bir uygulama başlattık. İlçemizin sokak ve caddelerine, yürürken su sıçratmayan uzun ömürlü renkli desenli asfalt kaldırım uyguladık. Geri dönüşüm hizmetleri kapsamında ilçemizin farklı noktalarına 1.000’in üzerinde konteynerle 20.000’e yakın geri dönüşüm kutuları yerleştirdik. 


Sokak hayvanları konusunda yenilikler yaptık. Laparoskopiyle ilk defa ağrısız ve hızlı iyileşme sağlayan kısırlaştırma yöntemini uyguladık. Yedi yılda binlerce sokak hayvanını tedavi ettik, kısırlaştırdık, aşıladık. 8.000 sokak hayvanını sahiplendirdik, sıcak bir yuvaya kavuşturduk. 


Bu sıraladığım hizmetler, sayabildiklerim. Hizmetlerimizin tamamını anlatmaya sayfalar yetmez. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933 tarihinde okuduğu 10. Yıl Nutuk’unda heyecanla “Az zamanda çok ve büyük işler yaptık,” diye haykırmıştı. Ancak Atatürk’ü asıl ifade eden cümle hemen ardından gelir, “Fakat yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz.” İşte bizim Atatürk’ün hatırasından anladığımız asıl şey budur: Çalışmak, kimseyi ayırt etmeden ve yaptıklarımızı kâfi görmeden daha fazlası için çalışmak.


Çalışmalarımızın ödülünü de alıyoruz. İnsani Gelişme Vakfı-İNGEV tarafından üç yıldır yapılan İnsani Gelişmişlik Araştırması’nda “Çok Yüksek İnsani Gelişmişlik” listesinde ilk üçte yer aldık. Bu araştırma, vatandaşın belediyesinden memnuniyetini ve ilçedeki yaşam kalitesini ölçen bir araştırma. Bu yüzden gururlu ve mutluyuz. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ALPER TAŞDELEN: Tarihten gelen ve geleceğe uzanan süreçte ödevimizin adını “doğru belediyecilik” koyduk. Vatandaşlarla aramızdaki sözleşmenin adı, “doğru belediyecilik sözleşmesi”dir. Çankaya Belediyesi, tüm çalışanlarıyla bu sözleşmeye harfiyen uymaktadır.

 

Peki, nedir “doğru belediyecilik?” Herkesin farklı doğruları olabilir, ancak bir de ortak doğrular vardır. Belediyecilikte öncelikle doğruluktan şaşmamak gerekir. Ben buna inanıyorum, biz buna inanıyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu Çankaya’da belediye başkanlığı yaparken üstüne titrediğim, en hassas olduğum konu bu. İşimizi doğru biçimde yapmak, en önemli hedefimiz. Tıpkı Atatürk’ün izinde yürüyen, ülkenin dört bir yanındaki diğer belediyelerimizin de hedefi olduğu gibi. Bizim temel işimiz, ilçemizdeki vatandaşların refah seviyesini ve yaşam kalitesini yükseltmek, bunu vatandaşlarla birlikte yapmak.


Belediyemiz tüm hizmetlerinde ve çalışmalarında kamu yararını temel alır, kamu çıkarı ve vatandaş memnuniyeti önceliklidir. Belediyemiz, vatandaşların sadece beklenti iletme aşamasında değil, izleme ve değerlendirme aşamasında da yer alması sağlar. Çankaya’yı çağdaş kent yapılanmasının en güzel ve seçkin örneklerinden biri olarak gelecek nesillere ulaştırmak görevimizdir. Stratejik planımızı yaparken ve uygularken bu yaklaşımla hareket ediyoruz. Pandemi döneminin öncelikleriyle normalleşme döneminin rutinleri arasında elbette farklar olacaktır. Bütün belediyeler ve kamu kurumları gibi, günün koşullarına uygun ancak toplumsal yarar öncelikli plan ve stratejiler uyguluyoruz. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


ALPER TAŞDELEN: Aday olduğumuzda verdiğimiz sözleri daha dönemin yarısında yerine getirdik, hatta vaatlerimizin çok daha fazlasını yaptık. Çankaya’daki yatırımları artırdık. Lafla sözle, polemikle kavgayla işimiz yok. İşimiz gücümüz çalışmak. İddiamız; çalışacaksınız, üreteceksiniz ve eser bırakacaksınız. 2021 yılında da yeni yatırımlar yapacağız. Aralık ayına kadar 25 yapının temel atma işlemi gerçekleştirilecek ve açılacak. Bunların arasında 5 Çankaya Evi, 2 kreş, Engelsiz Yaşam Merkezi, 4 pazaryeri, bebek kütüphanesi, 7 park, 2 hizmet binası ve tabii en büyük projemiz olan “Bademlidere Kent Ormanı ve Parkı” var. 


750 dönümlük Bademlidere arazisi, belediyemizin tapulu malı.  Bu araziyi imara açmadık. Ranta çevirmeyi aklımıza dahi getirmedik. Atatürk Orman Çiftliği kalbimizde öyle bir yer etmiş ki, bu arazinin tamamını Atatürk Orman Çiftliği’ne benzer şekilde inşa edeceğiz. Dünyanın en büyük kent parklarından birini Ankara’ya ve Çankaya’ya kazandıracağız. Atamızın hatırasını yeniden Çankaya’da yaşatacağız. Parkın içinde evcil hayvan alanı, spor ve piknik alanları, “Macera Parkı”, “Ponny Park” yer alacak. Çocuklar parka geldiğinde hayvanları sevecek, midillilere binecek. Park, çok güzel bir yaşam alanı olacak. Bu nedenle buraya ikinci Atatürk Orman Çiftliği diyoruz. Atatürk Orman Çiftliği’ni ranta açanlara, talan edenlere karşı biz 750 dönümü yeniden Ankara’ya kazandırıyoruz.


Bu saydıklarım, beş yılda yaptıklarımız değil. Sadece 2021 yılının ikinci yarısında yaptıklarımız. 2022 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz. Durmadan ve yorulmadan Çankaya’da hizmet üretmeye devam edeceğiz. Yedi yıldır çok çalışıyoruz. Hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ALPER TAŞDELEN: Vatandaşlara hizmet etmek için Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle ortak hareket ediyoruz. Sayın Mansur Yavaş göreve geldiğinde ilk olarak Kızılay’daki sokakları ve caddeleri yeniledik, konforlu ve kullanışlı hâle getirdik. Sonrasında da birçok ortak çalışmamız oldu. Vatandaşların yararına olacak her iş için birlikte çalışmayı önemsiyoruz. Oldukça rahat ve yararlı bir işbirliği içindeyiz. Bu durum yatırımlarımıza hizmetlerimize yansıyor. Bundan en fazla yarar gören ise, Çankaya ve Ankara halkı. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ALPER TAŞDELEN: STK’lar, yerel yönetimlerin en önemli paydaşları. Eğitim, kültür, kadın çalışmaları, ortak karar mekanizmalarının işlemesi gibi pek çok konuda işbirliği yapıyoruz. STK’ların, sendikaların ve ilgili tüm kurumların birlikte çalışması her zaman vatandaşların yararınadır. Çankaya Kent Konseyi de katılımcı bir anlayışla hareket ediyor. Kent konseyinin daha ileri noktaya taşınması için elimizden gelen desteği veriyoruz. CHP’li belediyelerin kent konseyi örneklerine baktığınızda katılımcı yapıyı görmek mümkündür. Çankaya Kent Konseyi, Çankayalılar adına hem denetim yapıyor hem de önerilerde bulunuyor. Her toplumsal kesimi dinliyoruz. Çankaya Kent Konseyi, tüm bileşenleriyle bir demokrasi konseyi. Oy versin vermesin, inancı ne olursa olsun 1 milyona yakın Çankayalı’ya yüreğimizi açtık. Tek bir hedefimiz var, bize rekor oy veren vatandaşlara layık olmak. Bu açıdan da katılımcılığı önemsiyoruz. Her kesimden vatandaşlar ortak paydada buluşmaya özen gösteriyoruz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ALPER TAŞDELEN: Âşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’ni Ekim ayında hizmete açacağız. Merkez, engelli bireylerin sosyalleşmesi, yaşam becerileri kazanması ve kişisel  gelişimleri için çok yönlü bir yaşam merkezi olarak hizmet verecek. Merkezde ebeveynler  için kurslar düzenlenecek, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için “Baharevi” yer alacak. Daha önce Çankaya Belediyesi Maltepe Yerleşkesi’nde bulunan Çengel Atölye de faaliyetlerine artık bu merkezde devam edecek. Çengel Atölye’de resim, seramik, mozaik, takı ve keçe atölyeleri olacak.  

 

Âşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engelli çocuklar için kreş, grup terapileri için çalışma odası, bireysel danışmanlık ve psiko-sosyal danışmanlık hizmetlerinin verileceği bireysel görüşme odası, resim ve müzik atölyeleri, cam, ahşap ve dans atölyesi, toplantı ve etkinlik salonu yer alacak. “Sesli Kütüphane” de görme engelli bireyler için artık yeni merkezde faaliyet gösterecek.  

 

Kadın Sığınma Evi ve Kadın Danışma Merkezi hâlâ aktif. Diliyoruz ki, bu hizmeti hiç vermeyelim, buna ihtiyaç kalmasın. Kadınlara sosyal, hukuki ve ekonomik açıdan destek oluyoruz. Kadınların meslek kurslarına katılmalarını ve istihdam edilmelerini sağlıyoruz. Kadın Sığınma Evi’nde kalan ve gelir elde etmeye başlayan kadınlara kendi yuvalarını kurmaları için de maddi-manevi destek veriyoruz. 8 Mart 2017 tarihinde Ankara Barosu Gelincik Merkezi’yle imzaladığımız protokol çerçevesinde şiddete maruz kalan kadınlara hukuki danışmanlık hizmeti veriyoruz. 5 Aralık 2019’da Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Acil Yardım Hattı” için protokol imzaladık. “Acil Yardım Hattı”, Ankara’da, özellikle ilçemizde 7/24 hizmet veriyor. Şiddet hattının kadınlar tarafından bilinirliğinin artırılması ve sonrasında da merkezin desteklenmesi için çalışmalar yürütüyoruz.


Aile Danışma Merkezi’ni 2015 yılında kurduk.  Eşler arasında yaşanan sorunların çözümü konusunda ücretsiz verdiğimiz aile danışmanlığı ve bireysel danışmanlık hizmetleriyle bireylerin psikolojik açıdan güçlenmesini sağlıyoruz. Pandemi nedeniyle bireysel danışmanlık hizmetine online devam ediyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ALPER TAŞDELEN: Belediyeler, icracı kurumlardır. Halkın teveccühüyle işbaşına geldik ve halkın istediği gibi icraat yapmak zorundayız. Her işin, her idarenin, her kurumun zorlukları vardır. Ancak zorlulukları aşmak, zorluğa rağmen hizmet götürmek, yatırım yapmak ve zorlukları vatandaşlara yansıtmamak da belediyelerin işidir. 


ÇANKAYA BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Arşiv Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İç Denetim Birim Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sivil Savunma Uzmanlığı, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Çankaya Belediyesi olarak ülkemizde her alanda örnek teşkil eden kapsamlı, kapsayıcı, toplumun geniş kesimlerinin ihtiyaçlarını giderici çalışmalar yürüttük. Çankaya Belediyesi, strateji planını Çankaya halkının ihtiyaçlarını, belediyenin imkânlarını, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları göz önünde tutarak hazırlamaktadır. Yaptığımız her çalışma, sağlam bir zemine dayanmaktadır, gerçekçi bir çerçeve içinde kurgulanmaktadır. Türkiye’nin en büyük ilçesinde geçtiğimiz yedi yıl boyunca ortaya koyduğumuz performansı önümüzdeki süreçte de sergileyeceğiz. Vatandaşların temel taleplerini dikkate alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Halk Kart’tan kreşlere, kültür-sanat merkezlerinden iftar çadırlarına, yüzme havuzlarından sosyal tesislere ve parklara, burs ve yurt imkânlarından ilçe merkezinin yenilenmesine kadar her alanda çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Büyük Atatürk’ün ilçesi Çankaya’da ülkemize örnek olacak bir performans ortaya koymak temel sorumluluğumuzdur. Biliyoruz ve inanıyoruz ki, bilimle, liyakatle, çalışmayla üstesinden gelinmeyecek sorun yoktur. Türkiye’nin dışa açılan kapısı olan Çankaya’da gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve hayata geçirdiğimiz projeler, ülkemizin her köşesinde ses getirmektedir. Bu sorumlulukla en iyi ve kaliteli hizmeti sunmak, temel motivasyonumuzdur. Bugüne kadar yaptığımız projeler ve çalışmalar, vatandaşların takdirini kazandı, bundan sonra da yapacağımız her icraat yine vatandaşların beğenisini kazanacaktır. Çankaya halkının istek ve taleplerini biliyoruz. Bilimsel araştırmalar, halkla yaptığımız toplantılar, bize farklı kanallardan gelen iletiler sonucunda ortaya çıkardığımız tasarım ve bu kapsamda şekillendirdiğimiz stratejik planımız tümüyle bilimsel esaslara ve ölçütlere göre şekillendirilmiştir. Çankaya halkı önümüzdeki süreç boyunca da istediği hizmeti en kısa sürede ve kaliteli biçimde almaya devam edecektir. Atatürk’ün yolundan, bilimin izinden giderek Çankaya’yı her alanda en iyi noktaya taşıyacağız.


ÇALIŞAN SAYISI: 4.537 


BÜTÇE: 950 milyon TL


ALPER TAŞDELEN


Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Columbia Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler dalında yüksek lisans yaptı. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nü tamamlayarak Ortadoğu Uzmanlığı’nı aldı. New York Belediyesi eski Başkanı David Dinkins’tan “Çağdaş Belediyecilik ve Kent Yönetimi” dersi aldı, ders tezini “Kent Kalkınmasında Çağdaş Belediyeciliğin Rolü” konusunda yazdı. 1996’da Sosyalist Enternasyonal’ın 20. Kongresi’ne en genç delege sıfatıyla Erdal İnönü ve Deniz Baykal’la birlikte CHP delegesi olarak katıldı. Kanal D’de diplomasi ve siyaset muhabiri olarak iki yıl gazetecilik yaptı. Başbakan Bülent Ecevit'in kurduğu 57. hükümet döneminde Başbakan Müşavirliği görevini üstlendi. Ardından özel sektöre geçti ve Petrol Ofisi A.Ş.’de Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. CHP 15. Olağanüstü Kurultayı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi Bilim ve Kültür Platformu Listesi’nde yer aldı. 2011 genel seçimlerinde CHP Ankara 2. Bölge milletvekili adayı olarak seçimlere katıldı. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Çankaya Belediye Başkanı seçildi. Dış politika, siyaset ve yerel yönetimler konusunda gazete ve dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler