"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: Çiftçiler İçin Uygulanabilir Çözümler Üretiyoruz

  • 27 Eylül 2021

Yeni nesil sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yerelde sürdürülebilir kalkınma kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? Tarımda dijitalleşmeye yönelik projeleriniz var mı?


FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Sürdürülebilir tarımın, modern bilimsel tekniklerle ve uygulamalarla geliştirilen, doğayla uyumlu geleneksel tarımla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bir tarım ilçesi olan Efes Selçuk’ta ihracata ve iç tüketime yönelik üretim yapan çiftçilerin üretimlerini güçlendiren destekler sunarak, onların gelecekte de üretim yapabilmesini sağlayacak koşulları planlayarak köylerde geçimlik aile tarımını sürdürmeye çalışan, başta köylü kadınlar olmak üzere tüm küçük üretici çiftçilere yönelik güçlendirme ve destek faaliyetlerini hayata geçiriyoruz.


İlçemizin önde gelen ekonomik faaliyetleri arasındaki tarımsal üretimle ülkemizin ihracatına katkı sunan çiftçilere sağladığımız olanakların başında DeppoEfes soğuk hava deposu hizmeti geliyor. Çiftçiler, soğuk zincir kırılmaksızın ürünlerini belediyemiz tarafından işletilen DeppoEfes’te muhafaza edebiliyor, arzu ettiklerinde kazanca dönüştürebiliyor. Ayrıca çiftçilerin üretimlerini geleceğe taşıyabilmesi için, sona eren tarım sezonunun ardından çiftçi buluşmalarını ve danışmanlık hizmetini de hayata geçiriyoruz. 


Geleneksel aile tarımını sürdürmek için gayret eden küçük üreticilere yönelik ise, tarım ve gıda alanındaki köklü sorunlara yönelik kalıcı ve sürdürülebilir çözümleri hayata geçirmek amacıyla hayata geçirdiğimiz Efes Tarlası Yaşam Köyü model projemiz kapsamında birçok alanda hizmetlerimiz devam ediyor.


Kaybolmaya yüz tutmuş yerel ürünlerin de aralarında bulunduğu yüzlerce atalık tohumu toplayarak oluşturduğumuz Tohum Merkezi’nde çoğalttığımız yerel tohumları doğrudan veya fide hâline getirerek köylerdeki küçük üretici çiftçilere sunuyoruz. Ürünlerine alım garantisi verdiğimiz küçük üretici çiftçilerin üretimlerini doğal yöntemlerle sürdürülebilmesi için ilçemizdeki bitkisel atıklardan elde edilen kompost gübreleri veriyoruz, arzu ettikleri takdirde ürünlerini satın alarak Efes Tarlası Bakkalı’nda vatandaşlara sunuyoruz veya belediyemizin aşevinde değerlendirerek ihtiyaç sahibi vatandaşların sofrasına ulaştırıyoruz.


Diğer yandan, küçük üretici çiftçilerin deneyim ve bilgi paylaşması için tarım ve gıda alanının uzman kurumları olan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) gibi kurumların da katılımıyla çiftçi buluşmalarını planlıyoruz. Çiftçilere öğreten olmuyoruz, çiftçilerle birlikte öğrenen ve gelişen bir paydaşlığı mümkün kılıyoruz.


Profesyonelleşen ve çiftçileri pasifleştiren teknoloji fetişizmine müsaade etmeden, teknolojiyi çiftçilerin ihtiyaçları ve inisiyatifleri doğrultusunda işlevli hâle getirebilmek amacıyla tarımda dijitalleşmeye ve teknoloji kullanımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Toprak analizi ve danışmanlığı hizmetimiz bu alandaki ilk ve en önemli adımı oluşturuyor.


Tarım alanlarının, su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve güvenli gıdaya erişilmesi için tarımsal performansı yükseltmeye ve tarımsal ekonomiyi büyütmeye yönelik olarak yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı? İklim değişikliği, kuraklık, doğal afetler ve ekolojik kriz karşısında tarımda hangi önlemler alınmalı?


FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Tarımsal faaliyete bakış açımızın, kısa zamanda daha çok kâr ve kazanç elde edilmesinden öte, doğayla uyumlu ve uzun vadede sürdürülebilir bir yaşamı hedeflemesi sebebiyle yerel yönetimlerin, gıdanın tohumdan sofraya gelinceye kadar süren uzun yolculuğunun her aşamasında üreticileri ve tüketicileri güçlendiren, kamu kaynaklarını kullanırken toplumun uzun dönemli faydasını gözeten bir yaklaşımla hizmet üretmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu anlayışla projelerimizi hayata geçiriyoruz.


Tarımın doğayla ve insan ihtiyaçlarıyla uyumlu olmayan şekilde verim ve kazanç odaklı gerçekleştirilmesinin ne gibi olumsuz sonuçları doğurduğunu yakından bilen ve yaşayan bir ilçe olarak Küçük Menderes Nehri’nin kıyısından baktığımızda sadece tarımsal faaliyetler yürütürken değil, yaşamın her alanında doğayla uyumu göz önünde tutuyoruz.


DeppoEfes’te uyguladığımız ısı yalıtım teknikleriyle sağladığımız tasarruftan yağmur suyu toplama alanlarına, ilçemizin bitkisel atıklarından ürettiğimiz kompost gübreye kadar iklim değişikliği, kuraklık, doğal afetler ve ekolojik kriz gibi tehditlere karşı doğayla uyumlu tedbirlerle ilçemizdeki vatandaşlara örnek olmaya, doğayla uyumlu bir yaşamın sadece etik bir sorumluluk değil, aynı zamanda kazançlı bir tercih de olduğunu göstermeye gayret ediyoruz.


Bölgenizdeki üreticilerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunlar bağlamında tarımsal verimliliğin, üretim kapasitesinin ve gıda üretim sistemlerinin artırılması için yaptığınız çalışmalar var mı? Tarımsal istihdam alanında neler yapıyorsunuz?

FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Tarım ve gıda alanındaki faaliyetlerimizi, çiftçilerin kapasitelerini artıracak şekilde onlarla birlikte hayata geçiren bir belediyeyiz. Çiftçilerin yaşadığı sorunların kaynağının ve sorumlusunun siyasi iktidarın uygulamaları olduğunu ve endüstriyel tarımın çiftçileri bu sorunlarla yüz yüze bıraktığını hiç aklımızdan çıkarmadan çiftçiler ve tüketiciler için uygulanabilir çözümler üretiyoruz. 


Özellikle küçük üretici kadınların ürünlerini kazanca dönüştürmesini ve toplumsal yaşamda da kendi kazancını elde edebilen özgür bireyler olabilmesini sağlamak amacıyla Efes Tarlası Yaşam Köyü’ndeki Kadın Üretici Pazarı, bu alandaki çalışmalarımız arasından en hızlı olumlu geri dönüş aldığımız başlığı oluşturuyor. Ayrıca ilçemizdeki Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde üretim yapan kadınların ürünlerini Efes Tarlası Bakkalı’nda tüketicilere sunuyoruz, aracısız, güvenceli ve güvenli gıdayı herkes için mümkün kılıyoruz.


Yerel yönetimler, tarımda sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye dayalı üretim artışının sağlanmasından gıda güvenliğine, bitkisel üretimden hayvancılığa, sulama sistemlerinden toprağın kalitesine kadar dayanıklı tarım uygulamalarını sizce nasıl hayata geçirebilir? Varsa, belediyenizin bu konudaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?


FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: Dayanıklı ve sürdürülebilir tarımı mümkün kılmanın tek yolu, modern bilimsel tekniklerle ve uygulamalarla geliştirilen, doğayla uyumlu geleneksel tarım. Tohum ve fide temini, doğal kompost gübre desteği, alım garantisi, toprak analizi, üretim danışmanlığı ve ürün planlaması gibi hayata geçirdiğimiz birçok hizmet, sanıyorum sorunuza mütevazı ama fark yaratan bir yanıt.


Önerilen Haberler