"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Selahattin Ekicioğlu: Kırşehir’i Her Alanda Geliştirmek ve Güçlendirmek İstiyoruz

  • 27 Eylül 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: 2019 yerel seçiminde “Kırşehir’i ortak akılla birlikte yöneteceğiz,” diyerek yola çıktık ve halkın da desteğiyle yönetime geldik.


Bilindiği üzere sosyal demokrat anlayışa göre yerel yönetimler, halkın fikirlerine ve katkılarına açık olmalıdır. Biz de bu ilkeden hareketle her düzeyde katılımcıyla ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla gerçek demokrasinin var olacağına inanıyoruz.  


Ciddi kurumları diğerlerinden ayıran en önemli özellikler, kısa-orta-uzun vadedeki hedefleri ve bu hedeflere gidiş yollarını gösteren stratejileridir.  Biz de birlikte planlama ve üretme süreciyle kentimizin önümüzdeki döneme ait yol haritasını belirledik.  


Söz verdiğimiz projeleri Kırşehir halkından aldığımız destekle hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Aşağıda da belirtildiği üzere biten projelerimizle birlikte hemşerilerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmeye devam ediyoruz.


Biten Projelerimiz:


Ges Projesi’nin 1. ve 2. etabı, Evcil Hayvanlar Parkı Projesi, Asfalt Plenti Tesisi Devreye Alma Projesi, Lostra Salonları Projesi, Yardım Kumbarası Projesi, Arıcılık Projesi, Kadın Dostu Kent Projesi, Belediye Açık Hava Sineması Projesi, Belediye Gazetesi Projesi, Belediye Tiyatrosu Projesi, Hoş Geldin Bebek Projesi, Ulaşım ve Su İndirimi Projesi, Sosyal Kart Projesi, Belediye Kooperatifi Tarımsal Ürünler Projesi, Kırşehirspor’a Destek Projesi, Konut Temizlik Hizmet Projesi, Örnek İşyeri Projesi, Her Ev Bir Atölye Projesi, Çevre Sağlığı Projesi, Tıbbi Malzeme Cihaz Desteği Projesi, Çöp Atık Toplama Projesi, Öğrencilere Ücretsiz Ders Projesi, Kentin Simgesi Projesi, Sosyal Market Projesi, Otopark Alanları Projesi, Atalık Tohum ve Ar-Ge Merkezi Dağıtım Projesi.


Yapımına Başladığımız Projelerimiz:


Engelli Dayanışma Merkezi ve Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Gündüz Bakımevi Projesi, Kreş Projesi, Mahalle Konseyi Projesi, Mahalle Kültür ve Taziye Evleri Çok Amaçlı Salon Projesi, Engelsiz Taksi Projesi, Kent İçi Ulaşım Projesi, Organik-İyi Tarım Projesi, Kılıçözü Sanayi Sitesi Yol, Altyapı ve Kaldırım Projesi, Kimlikli Kent Mobilyaları Projesi, Mesire ve Rekreasyon Alanları Projesi.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Stratejik plan ve performans programımıza göre belediye başkanı, mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde kalkınma planı ve programıyla varsa bölge planına uygun olarak stratejik planı ve ilgili olduğu yılbaşından önce de yıllık performans planını hazırlayıp belediye meclisine sunar. Stratejik plan ve performans planı bütçenin hazırlanmasına esas teşkil eder ve belediye meclisinde bütçeden önce görüşülerek kabul edilir. Biz de bu kapsamda, hedeflediğimiz doğrultuda ve planda çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Yapımına başladığımız projeleri sonlandırmak için tüm birimlerle birlikte aktif bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projelendirme aşamasında ise, kentin tüm paydaşlarıyla istişarelerde bulunarak yol haritamızı belirliyoruz.


Hayata Geçecek Olan Projelerimiz:


Ankara Kayseri Yolu Yöresel Ürünler ve El Emeği Ürünleri Satış Kooperatifi Projesi, Avgun Deresi ve Çevresi Peyzaj Düzenleme Projesi, Belediye Misafirhanesi ve Gastronomi Merkezi Projesi, Bilim ve Deney Merkezi Projesi, Sendika ve Derneklere Yerleşke Projesi, Cephe Düzenleme Projesi, Çocuk ve Gençlik Kampüsü Projesi, Organize Hayvancılık Projesi, Emekliler Derneği Projesi, Halk Süt Projesi, Hobi Bahçesi Projesi, Kent Belleği Müzesi Projesi, Kılıçlı Köprü Yolu Düzenlemesi ve Dere Islahı Projesi, Kılıçözü Sanayi Sitesi Genişleme Projesi, Kılıçözü Sanayi Sosyal Tesis Projesi, Koordinasyon Merkezleri Projesi, Semt Spor Sahaları Projeleri, Terme Otel ve Güzler Sulama Birliği Arası Dere Islahı ve Rekreasyon Projesi, Yaş Kuru Sebze ve Meyveler İçin Paketleme Tesisi ve Satışı Projesi, Yaşlı Bakımevi Projesi.


Yer Tahsisi Aşamasındaki Projelerimiz:


Seyir Terası Projesi, Jeotermal Seracılık Projesi, Botanik Bahçesi Projesi. Bu projelerimizle ilgili yer tahsisi konusunda ilgili kurumlarla yazışmalarımız devam etmektedir. 


Çocuk Festivali Projesi, Başarılı Öğrencilere Yaz Kampı Projesi. Pandemi süreci nedeniyle çocukların ve gençlerin sağlığı açısından bu projelerimiz bekleme aşamasındadır. 


Kentinizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Göreve geldiğimiz günden bu yana Kırşehir’deki STK’larla, üniversiteyle, sendikalarla, derneklerle, muhtarlarla, kadınların ve gençlerin bulunduğu dayanışma ağlarıyla, kent konseyiyle sürekli istişarede bulunarak periyodik toplantılar organize ediyoruz.


Kırşehir Kent Konseyi, kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesine, kentin hak ve hukukunun korunmasına, sürdürülebilir kalkınmaya, çevreye duyarlı olmaya, sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya, saydamlığa, hesap sormaya ve hesap vermeye, katılımcılığa ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan bir yapı olması bağlamında Kırşehir Belediyesi olarak önemsediğimiz ve birlikte çalıştığımız bir kurum.


Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, üniversitelerin, STK’ların, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, mahalle muhtarlarının temsilcileriyle diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi için birlikte çalışıyoruz ve gerektiğinde destek veriyoruz. Bu kapsamda kent konseyinde dile getirilen görüşleri belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alarak değerlendiriyoruz.



Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Bir kentte yaşayan tüm insanların o kentin kültürel ve tarihsel birikimi olduğu inancıyla yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarda Kırşehir’deki kırılgan gruplara yönelik projelerimizi de göreve gelmeden oluşturduk. Bu kapsamda Ahi Evran Mahallesi Kent Park kenarında 250 ada 18 parselde bulunan alanda Kırşehir’deki engelli vatandaşların vakit geçireceği, sosyal faaliyetlerde bulunabileceği Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdik. Engelli vatandaşlar, Engelsiz Yaşam Merkezi çevresinde tamamlanan peyzaj çalışmaları sonrasında uygun fitness ve farklı spor aletleriyle spor ve diğer etkinlikleri yapabilecekleri bir alana kavuştu.


Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında “Kırköy Kampüsü-Kırşehir’de Dezavantajlı Gruplara ‘Umut’ Doğuyor” projesiyle sosyal, ekonomik ve fiziksel engeller, sağlık problemleri ve coğrafi etmenler sebebiyle dezavantajlı durumda olan kadın, yaşlı ve engelli vatandaşların toplumsal yaşamın her alanına katılmasını ve uyumlarının artırılmasını hedefledik. 60 yıldan beri vahşi depolama alanı olarak kullanılan 54.000 metrekarelik alanda başlattığımız bu projeyi genişlettik, hem dezavantajlı grupların hem de vatandaşların yararlanabileceği bir proje hâline getirdik, ihalesini gerçekleştirdik. Yüklenici firma hızlı bir şekilde imalata başladı, proje tamamlanmak üzere. Alanın içerisinde idari bina şeklinde köy konağı, amfi tiyatro, restoran, çay evi, tandır, sera, çok amaçlı salon, solucan ve mantar çadırı, küçükbaş ve büyükbaş hayvan ağılları yer alacak. Çevre peyzajının tamamlanmasıyla birlikte projeyi sonuçlandırmayı hedefliyoruz. 


Ayrıca Kuşdilli Mahallesi Çarşı Camisi karşısındaki alanda projelendirdiğimiz Emekliler Lokali’nin kamulaştırmasını tamamladık, mülkiyetini belediyemize kazandırdık. Emeklilerin sosyal faaliyet yürüteceği bu lokali 2022 yılında hizmete açmayı planlıyoruz. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Amacımız, Kırşehir halkına sağlıklı, modern bir kent sunmak ve kentlilik bilinci oluşturmak. Yerelde ve genelde çoğu belediyenin yaşadığı sıkıntıları yaşıyoruz. Belediyeyi devraldığımızda ülkenin en çok borcu olan belediyeleri arasında yer alıyorduk. Bu gerekçeye sığınmadan, halktan aldığımız güven ve destekle, olanaklarımız ölçüsünde, israfın ve gereksiz harcamaların da önüne geçerek çalışmalarını ve üretimini artıran bir belediye olmayı başardık. Temennimiz, belediyelerin genel bütçeden daha çok faydalanması ve halk için yapılacak çalışmalarda bürokratik vb. engellerin kaldırılması. 



KIRŞEHİR BELEDİYESİ



KURUMSAL YAPI: Basın Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Veterinerlik Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


ÇALIŞAN SAYISI: 1.221


BÜTÇE: 270.000.000,00 TL


MİSYON: Çağdaş, insan odaklı, ekolojik sistemle barışık, şeffaf ve hesap verebilir, katılımcı ve sürdürülebilir bir yerel yönetim anlayışı.


VİZYON: Köklü bir tarihe ve kültüre sahip olan Kırşehir’i tarımsal üretim (kooperatifler) başta olmak üzere turizm alanında da, sosyal ve kültürel açıdan da geliştirmek, güçlü bir ekonomik yapıya kavuşturmak. 


STRATEJİK HEDEFLER: Kalkınma planı ve programıyla bölge planına uygun olarak hazırlanan stratejik planı ve ilgili olduğu yılbaşından önce de yıllık performans planını hazırlayıp belediye meclisine sunduk. Stratejik plan ve performans planı, bütçenin hazırlanmasına esas teşkil etti, belediye meclisinde bütçeden önce görüşülerek kabul edildi. Projelerimizi ve programlarımızı gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 


SELAHATTİN EKİCİOĞLU 


1970’li yıllarda babasıyla birlikte bir kooperatif oluşumuyla inşaat sektörüne girdi. Ticari faaliyetlerini aile şirketi olarak devam ettirdi. 1983’te şirket bünyesine ulusal/uluslararası taşımacılık, yakacak ve inşaat malzemesi tedariki işini de ekledi. 1990’lı yılların başında otomotiv alanında da faaliyetlere başladı. Tarım makineleri satışı, lastik, jant ve akü bayilikleri yaptı. İzmir’de Ekicioğlu Tarım adıyla tarım ilacı ve tohum distribütörlüğü yürüttü. 2004 yılından sonra Kırşehir’de eğitim sektöründe faaliyet gösterdi, Kırşehir’in eğitimdeki başarısında paydaş oldu. 2012 yılında Kırşehir’de kurulan Ekicioğlu Mimarlık Tasarım Ofisi’yle inşaat sektöründe ailenin dördüncü kuşağını da buluşturdu. 2009 yılında Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’na seçildi, dört yıl başkan yardımcılığı yaptı. 2013 ve 2018 yıllarında Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Kırşehir Belediye Başkanı seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler