"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: Küçük Üreticileri ve Yetiştiricileri Destekliyoruz

  • 27 Eylül 2021

Yeni nesil sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yerelde sürdürülebilir kalkınma kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? Tarımda dijitalleşmeye yönelik projeleriniz var mı?


VAHAP SEÇER: Tarım, Mersin’in bereketli topraklarında oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarıma ve hayvancılığa yönelik çalışmalar yapıyor, üreticileri destekliyoruz. Dünyayı etkisi altına alan salgın, tarımın ve güvenli gıdaya erişimin önemini bir kez daha ortaya koydu. 


Yeni nesil sürdürülebilir tarım ve kırsalda kalkınma kapsamında yaptığımız çalışmalar: 


Güneş Enerjili Kurutma Tesisi: Bu projeyle meyve ve sebze alanında çevre dostu bir tesisle sektöre örnek olduk. Tarımsal kalkınma ve sürdürülebilirlik adına Mersin’de ürün çeşitliliği sağlandı, katma değeri yüksek ürünler elde edildi. Bunun yanı sıra yeni meslek kollarının ve iş sahalarının önü açıldı. 


Organik Tarımı Yaygınlaştırma Projesi: Bu proje kapsamında üreticilerin kimyasal içerikli ilaç ve gübre kullanmadan tarımsal üretim gerçekleştirmesi, çevreyi, toprağı ve doğal su kaynaklarını koruyarak tarladan sofraya güvenli gıda ulaştırılması konusunda farkındalık yaratmak hedeflenmektedir. Sürdürülebilirlikte en önemli aşama, izlenebilirliktir.  Belirlenen üreticilerin organik tarım konusunda bilinçlenmesi sağlanarak zaman içinde organik tarım ürünlerinin artıp artmadığı takip edilecektir.


Fide ve Fidan Dağıtımları: Özellikle kırsal mahallelerde yaşayan kadın üreticilere lavanta fidesi, kantaron fidesi ve nergis soğanı dağıtma projelerimizle atıl durumdaki tarım arazilerinin tarımsal faaliyete kazandırılmasını, arazilerin alternatif ürünlere açılmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda küçük üreticileri kooperatifler aracılığıyla destekliyor, aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyoruz.


Alet ve Ekipman Desteği: Ürün işleme makineleri (üzüm sıkma, zeytin-erik boylama ve badem-ceviz soyma makineleri, arıcılık ekipmanları gibi) desteğiyle, teknolojinin katkısıyla hasat sonrasında işgücünün azaltılmasını ve zamandan tasarruf edilmesini sağladık. Böylelikle ürünlerin pazarlanması aşamasında kalite standartları yakalandı ve ürünler katma değer kazandı.


Taş Kırma Makinesi Desteği: Tarım arazilerinde tarla taşının kırılmasıyla açığa çıkan inorganik maddelerin artması sonucunda toprağın elverişli hâle gelmesiyle birim alandan alınan verimin artışına katkı sağladık.


Dal Parçalama Makinesi Desteği: Atıkların yakılarak bertaraf edilmesi yöntemini ortadan kaldırdık. Bitki atıklarının yeşil gübreye çevrilmesiyle teknolojik katkı sağlayarak çevre duyarlılığını ön plana çıkardık.


Üreticilere ve yetiştiricilere verdiğimiz destek her yıl artıyor.


Tarım alanlarının, su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve güvenli gıdaya erişilmesi için tarımsal performansı yükseltmeye ve tarımsal ekonomiyi büyütmeye yönelik olarak yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı? İklim değişikliği, kuraklık, doğal afetler ve ekolojik kriz karşısında tarımda hangi önlemler alınmalı?


VAHAP SEÇER: İklim krizinin ve kuraklığın farkındayız. Geleceğimizi korumak için her damlası, her litresi kıymetli olan suyu değerlendiriyoruz. Arıttığımız suyun sanayide, park ve bahçe hizmetlerinde kullanılması için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu doğrultuda ekolojik kriz karşısında tarımda alınması gereken önlemleri şöyle sıralayabilirim:


  • Belirlenen su kaynaklarındaki kayıpların en aza indirilmesi için uygun sulama metotlarının belirlenerek üreticilerin bilinçlendirilmesi,


  • Ürün deseninin belirlenmesi, ürün planlanması yapılması,


  • Tarımsal üretim kooperatiflerinin kalkınmasına destek verilmesi,


  • Ürünlerin pazarlanması konusunda üretici örgütleri üzerinden farkındalık (e-ticaret)  yaratılması. 


Bölgenizdeki üreticilerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunlar bağlamında tarımsal verimliliğin, üretim kapasitesinin ve gıda üretim sistemlerinin artırılması için yaptığınız çalışmalar var mı? Tarımsal istihdam alanında neler yapıyorsunuz?


VAHAP SEÇER: Küçük üreticileri ve yetiştiricileri destekliyoruz. Bu çerçevede az önce saydığım tarımsal desteklerin yanı sıra üretim sistemlerinin artması için verdiğimiz destekleri de şöyle sıralayabilirim:


Sulama Borusu Desteği: Özellikle kooperatifler marifetiyle, hazırladıkları projeler uyarınca HDPE’den ve çelik borudan oluşan, geçen yıl 60, bu yıl 100 kilometreyi bulan sulama borusunu kırsal mahallelerde dağıttık. Böylece tespit edilen su kaynaklarından üretim alanlarına taşıma sırasındaki su kaybını en aza indirdik, suyun kapalı sistemlerle taşınmasını sağladık. Uygun sulama sistemleri hakkında üreticileri bilinçlendirmeyi ve verim artışı sağlamayı amaçladık.


Süt Tankı Desteği: Süt üreticilerinin süt toplama ve muhafaza etme konusunda yaşadığı sorunları çözdük, üretim kapasitesinin artırılması için destek verdik.


Süt Senin, Gurur Mersin’in: Özellikle okul çağındaki çocuklara ücretsiz olarak dağıttığımız paket sütler ve anne adaylarına yönelik MERBAHA (Mersin Hamile Bakım Sütü) adıyla yaptığımız süt projeleri kapsamında süt üreticileri kooperatiflerini destekledik. Bölgemizde üretilen sütlerin toplanıp işlenmesini, ambalajlı ürün hâline getirilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını ve gıda üretim sistemlerinin artırılmasını sağladık.


Mikrobiyal Gübre Desteği: İhtiyaç sahibi üreticilerin üretimdeki yüksek girdi maliyetlerini azaltmak amacıyla çevre ve doğa dostu girdi materyalleriyle tarımsal verimliliğin artmasına katkı sağladık.


Kaba Yem Desteği: Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin girdi maliyetlerinde etkili olan yem maliyetinin düşürülmesini sağladık, hayvan yetiştiriciliğine destek verdik.


Yerel yönetimler, tarımda sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye dayalı üretim artışının sağlanmasından gıda güvenliğine, bitkisel üretimden hayvancılığa, sulama sistemlerinden toprağın kalitesine kadar dayanıklı tarım uygulamalarını sizce nasıl hayata geçirebilir? Varsa, belediyenizin bu konudaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?


VAHAP SEÇER: Tarımda sürdürülebilirlik çok önemli. Bu nedenle tarımsal alandaki desteğimizi her yıl artırmayı ilke edindik. Sosyal desteklerin yanı sıra tarım alanlarının korunmasından canlandırılmasına, tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinden pazara sunulmasına, hayvan popülasyonunun korunmasından ürünlerin değerlenmesine kadar birçok konuda kırsal alana verdiğimiz desteği sürdürüyoruz. Bu amaçla örnek teşkil edebileceğini düşündüğüm iki projemizden söz etmek isterim:


Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi: Proje kapsamında geçen yıl 60 yetiştiriciye bölge şartlarına göre seçilmiş 1.500 küçükbaş hayvan (Güney Karaman, İvesi ve kıl keçisi) 240 ton yem ve aşı desteği sağladık. Geçen yıl verdiğimiz küçükbaş hayvanlardan 712 yeni doğum gerçekleşti. Beş yıl sürecek bu projeyle damızlık popülasyonuna 7.500 yeni hayvan katacağız ve yetiştiricileri de küçük işletme sahibi yapacağız. 


Kazanç Projesi: Düşük gelirli yetiştiricileri, özellikle kadın yetiştiricileri desteklediğimize, hayvancılıktaki klasik çalışmalardan farklı alternatif yetiştiriciliğin önünü açtığımıza ve bölgemizde kaz yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir üretim modeli olmasını sağladığımıza inanıyorum. Projemizle 60’ı kadın toplamda 100 üreticiye 100’er adet (70 dişi, 30 erkek) kaz ve 500 kilogram yem desteği verdik. Bir kereye mahsus olmak üzere üreticilerden 300 adet yumurtayı yıl içerisinde alarak yeni üreticiler için kuluçkaya yatıracağız. Böylece projemizin ikinci yılından itibaren üreticilere verilecek yeni kazlar, proje yumurtalarından karşılanacak. 


Önerilen Haberler