YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
AHMET ARAS: Göreve geldiğim ilk günden bu yana Bodrum’un huzur, güven ve kardeşlik iklimini koruyacağını dile getiriyorum. Amacımız, Bodrum’da yaşamanın sorumluluğuyla çevreyi korumak, tarihsel değerlere ve yerel kültüre sahip çıkmak. Ana ilkelerimizi unutmadan aldığımız her kararda ilçemizde yaşayan vatandaşların huzurlu, güvenli ve sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Bodrum’un kronikleşmiş sorunlarını beş yıl içinde çözmek üzere çıktığımız yolda verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz. İlçemizdeki her konuyu bir bütün olarak ele alıyoruz.
Kaçak yapıyla mücadeleden planlamaya, atık ve ayrıştırma çalışmalarından altyapı sorunlarının çözümüne, turizm stratejisinden tarımsal kalkınma modellerine kadar her planlamayı ve yatırımı çevre odaklı bir anlayışla sürdürülebilirlik özelinde değerlendiriyor, hayata geçiriyoruz.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
AHMET ARAS: Bodrum Belediyesi’nin stratejik hedeflerinde ve planlarında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Başarılı bir yerel yönetim anlayışıyla paydaşların da katkıları dikkate alınarak “2020-2024 Bodrum Belediyesi Stratejik Planı”, “On Birinci Kalkınma Planı”, “Orta Vadeli Program”, “Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı” gibi üst politika belgelerinde yer alan hedeflerle uyumlu Belediye Kanunu ve diğer ilgili mevzuat çerçevesinde hazırlanmıştır. Bodrum Belediyesi 2020-2024 Stratejik Eylem Planı, etkili izlemeye ve değerlendirmeye imkân veren sonuç odaklı anlayış benimsenerek devam etmektedir.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
AHMET ARAS: Bugüne kadar hedeflerimizde herhangi bir sapma söz konusu olmadı. Nihai hedefimiz, Bodrum’u güzel ve aydınlık bir geleceğe taşımak. Bodrum’u gerçek anlamda bir turizm cenneti ve dünya ilçesi yaparak turizmi geliştirmek, Bodrum sezonunu adım adım uzatarak bu ilçenin güzel insanlarının huzurlu ve mutlu yaşamasını sağlamak.
Bodrum’un sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak için hedefimizi ayrıştırmadan, barışçıl ve birleştirici bir anlayışla çalışıyoruz. Bu kalkınmayı gelişmiş bir ticari ve ekonomik hayatın yanı sıra kültürel açıdan da inşa etmek için de ilerliyoruz.
Çevre, doğa ve insan odaklı sosyal belediyecilik anlayışımızla hiçbir koşulda ilçeyi ve ilçede yaşayan insanların haklarının yok sayılmasına izin vermeden, planladığımız ne varsa hayata geçirme konusunda ısrarlı bir tutum içerisinde yolumuza devam ediyoruz.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
AHMET ARAS: Salgınla birlikte yaşanan nüfus artışı ve göçler, kentleri/ilçeleri ve yönetimlerini önemli sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Bu sebeple temel teknik altyapı ve üstyapı hizmet ihtiyacı arttı. Bu süreçte merkezi yönetimin yasal ve idari düzenlemeleri altında fonksiyonlarını icra eden yerel yönetimlerden -toplumun artan ihtiyaçlarına bağlı olarak- sosyal refah hizmetleri yönündeki beklentiler yüksek düzeye ulaştı. Bu bağlamda her kentin ve ilçenin birbirinden farklı özellikleri olduğunu unutmadan hizmet veren Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte iyi belediyecilik anlayışı kapsamında hizmet vermeye çalışıyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaptığımız çalışma alanları: İçme suyu hatları, tamamlanan yeni Bodrum otogarı, Turgutreis Yaşam Merkezi, evde tedavi imkânı, haşereyle mücadele, Halk Kart, kanalizasyon ve arıtma tesisi projeleri, atık su arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisi kapasite artış projesi, kanalizasyon ve içme suyu projesi, atık bertaraf ve çöpten elektrik üretimi, yol bakım-onarım çalışmaları, engelli nakil hizmetleri, engelsiz plaj projeleri, Muski, Muttaş, Bodrum yeni altyapı hatları.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
AHMET ARAS: STK’lara destek veriyoruz ve işbirliği yapıyoruz. Kent konseyiyle, Boder’le, Botav’la, Esnaf ve Sanatkârlar Odası’yla, Bodrum Ticaret Odası’yla, Deniz Ticaret Odası’yla, Mimarlar Odası’yla ortak çalışmalar yapıyoruz.
Esnafına Sahip Çık Projesi’yle Deniz Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası’yla işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız: Belediye bünyesinde yer alan sergi salonlarının sanatçılara ücretsiz tahsisi, askıda fatura, gıda yardım paketleri, kira ve fatura yardımları, öğrencilerin eğitimlerini desteklemek için bilgisayar ve internet desteği.
Bodrum Kent Konseyi’yle “Denizden Bakış Projesi”ne, hayvanların yaşam hakkını korumak için “Mahalle Gönüllüleri Projesi”ne, Bodrum Sağlık Vakfı’yla engelli vatandaşlar için yapılan her türlü projeye hem destek veriyoruz hem de çalışmalarında rol oynuyoruz.
Temizlik İşleri Birimi tarafından Çevre Gönüllüleri ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı’yla birlikte “Sokağım Temiz Bodrum Temiz” kampanyası gerçekleştirildi.
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’yle Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’nde ortak akılla projeler yürütüyoruz. Bodrum Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ni açtık.
Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ve Genç Lezbiyen Gey Biseksüel Trans İnterseks Gençlik Çalışmaları ve Dayanışma Derneği’yle (Genç LGBTİ+), LGBTİ+ haklarının hayata geçirilmesindeki sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla “LGBTİ+ Dostu Belediyecilik Protokol Metni”ni imzaladık.
Bodrum Doğa Sporları Kulübü’yle 188 kilometrelik Leleg Yolu’nda işaretleme ve yönlendirici tabelalarda yenileme çalışmalarını işbirliği içerisinde sürdürüyoruz. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla başlattığımız çalışmalar kapsamında “2022 Yılı Katılımcı Bütçe” görüşmelerini başlattık. Süreç boyunca Bodrum’da faaliyet gösteren meslek odalarıyla, mahalle muhtarlarıyla, derneklerle, siyasi partilerle ve STK’larla görüşüyoruz, “Bodrum Belediyesi 2022 Yılı Katılımcı Bütçe” çalışmalarıyla Türkiye'de bir ilk gerçekleştiriyoruz. 31 Mart 2012 yılında kurulan Bodrum Kent Konseyi, çalışmalarına devam etmektedir.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
AHMET ARAS: Yapısal ayrımcılığa maruz kalan herkesin (kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler) yaşadığı ilçeye erişebilir olmasını sağlamak, dezavantajlı vatandaşların haklarını korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projelerimizden ve çalışmalarımızdan bir kısmını hayata geçirdik. Hâlihazırda üzerinde çalıştığımız projelerimize ilişkin çalışmaların yakın bir başlayacağını ifade etmek isterim.
Seçim döneminde “Sosyal Politikalar Komisyonu” kuracağımızı dile getirmiştik. “Eşitlik Komisyonu” kurup çalışmalarımıza başladık.
Kadın Danışma Merkezi açtık. Çocuk ve eğitim merkezlerini de hayata geçireceğiz.
Büyüklerin konaklayabileceği, arkadaşlarıyla vakit geçirip sosyalleşebileceği “Huzur Kampüsleri” oluşturacağız. Kampüslerin içerisinde “Yaşlı Sağlığı Merkezi” ve “3. Yaş Bakımevi” yer alacak.
Engelli vatandaşların buluşup sorunlarını çözebileceği “Engelsiz Bodrum Merkezi”ni açacağız. Belediye kafeteryalarının birinde dezavantajlı vatandaşların çalışıp sosyalleşebileceği “UpDown Kafe”yi açarak hizmete hazır hâle getireceğiz.
Belediye ve diğer hizmet binalarımızı engelli vatandaşlar için erişilebilir duruma getireceğimizin sözünü vermiştik, bu hizmeti hayata geçirdik. Engelli plajları, yarımadanın üç noktasında faaliyete başladı. İlgili resmi kuruluşlarla görüşerek trafik lambalarını sesli hâle getirmeyi amaçlıyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
AHMET ARAS: Günümüzde yerel yönetimlerin temel amaçlarından biri, insan yaşamını kolaylaştırmak ve zenginleştirmektir. Bireylerin yaşamını kolaylaştırmak ve zenginleştirmek için sosyo-ekonomik yaşamın uygun olması, siyasal ve demokratik koşulların da yeterli olduğu bir zeminin bulunması önemlidir. Ülkemizde bir yandan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi amaçlanırken diğer yandan da yerel yönetimlerin merkeze ve daha da merkeze bağlanması istenmektedir. Bu nedenle her siyasi erk, kendisine göre yasa tasarıları hazırlamaktadır. Demokrasinin vazgeçilmez öğesi olan yerel yönetimler, geleceğin dünyasının temel taşları olarak görülmektedir. Ülkemizdeki demokratik sürecin gelişmesi için yönetim yapımızın aşırı merkeziyetçilikten kurtarılması, demokratik merkeziyetçiliğe evrilmesi, çağdaş, özerk, demokratik yerel yönetim anlayışının yaşama geçirilmesi gereklidir. Yerel hizmetlere ilişkin yürütme yetkisi yerel halka, onların temsilcilerine verilmelidir. Yerel halk ve temsilcileri, tek yetkili ve sorumlu olmalıdır. Merkezle yerel yönetimler arasındaki ilişki, yerel birimleri güçlendirecek yapıya kavuşturulmalıdır. Yerel hizmetler, yerel topluluğun sorumluluğu altında kalmalıdır.
BÜTÇE: Belediye 2020 yılı gelir bütçesi 329.261.876,00 TL olarak kabul edilmiştir.
AHMET ARAS
Kara Harp Okulu’ndan sistem mühendisi olarak mezun oldu. Yurtiçinde ve yurtdışında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kadrolarında birçok görevi başarıyla yerine getirdi, 2013 yılında emekli oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki hizmetini tamamladıktan sonra memleketi Bodrum’a yerleşti. Turizm işletmeciliği yaptı. Ortakent Yahşi Geliştirme Derneği Başkanı seçildi. Bodrum Ticaret Odası Meslek Komitesi ve Bodrum Otelciler Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.