"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: Yüz Yüze Eğitimin Gerekliliği Tartışılmaz

  • 6 Eylül 2021

Öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime 6 Eylül 2021 tarihinde başlanacağı açıklandı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


FATMA KAPLAN HÜRRİYET: 1.5 yıldan sonra tam zamanlı ve yüz yüze eğitimin başlaması çocuklar açısından önemli bir adım olacaktır. Okul, hayatın bir örneğidir. Rekabetin, arkadaşlığın, sosyalleşmenin, birlik ve beraberliğin olduğu yerdir. Bu yüzden kaybedilen zamanı ve oluşan açığı online eğitimle kapatmak pek mümkün değil. Bununla beraber yeterli altyapısı olmayan birçok yerde çocuklar online eğitimden bile yararlanamadı. Yüz yüze eğitimin avantajları ve gerekliliği tartışılmaz. Gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı konusu oldukça önemli.


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


FATMA KAPLAN HÜRRİYET: Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, eğitim alanında da aksamalara ve değişimlere neden oldu. Uzaktan eğitim sürecinde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve değişen eğitim sistemine destek olunması amacıyla uzaktan eğitim hizmetimiz olan “Kampüs İzmit”, Mart 2021 tarihinde ücretsiz olarak kullanıma açıldı. 1. sınıftan 12. sınıfa kadar konu anlatım videoları, LGS, YKS ve KPSS öğrencileri için canlı ders ve online deneme sınavları, 4K kalitesiyle öğrencilerin hizmetine sunuldu.


Yine pandemi sürecinde ortaya çıkan problemlerden biri, online eğitimin başlamasıyla birlikte birçok öğrencinin internete ve bilgisayara erişiminin olmamasıydı. Bu nedenle 2.000 öğrenciye tablet, kırtasiye çeki ve internet desteği sağladık. 


Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?



FATMA KAPLAN HÜRRİYET: İhtiyaç analizi henüz yapılmamış olup eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla okullardaki iş yükünün ve buna bağlı olarak personel ihtiyacının artacağı düşünülmektedir. Bu konuda talep edildiği durumda destek verilebilir.


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?


FATMA KAPLAN HÜRRİYET: STK’larla eğitim konusunda işbirliği çalışmaları yaptık. Özellikle pandemi döneminde çocuklara ve ailelere yönelik olarak salgının psikolojik etkilerini en aza indirme konusunda malzeme destekli çalışmalar yaptık. “Okul Hizmet Masası” aracılığıyla ilçemizdeki okullara tadilat, onarım ve bakım desteği sağladık.


Bununla birlikte yeni hijyen tedbirleri kapsamında ilçemizdeki bütün okullara dezenfektan, çamaşır suyu, yüzey temizleyici ve el sabunu desteği sağlanacaktır. Çocukların okullarına rahatça devam edebilmesi ve sağlıklarını koruyabilmesi için hijyen desteğini sürdüreceğiz.



Önerilen Haberler