"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mehmet Eriş: Katılımcı Yönetim Anlayışını Geliştirmek İstiyoruz

  • 6 Eylül 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


MEHMET ERİŞ: Kadınların istihdamına ve çocuk bakımına yönelik yaptığımız projeler arasında yer alan gündüz bakımevleri faaliyete başladı. Evde çocuk bakımı konusunda meslek edindirme kursu düzenlendi. 98 kadın, sertifika almaya hak kazandı.


Eğitime destek projelerimizden olan eğitim kompleksi için çalışmalar devam ediyor. Dört katlı eğitim kompleksinde her yaş grubundan çocuğun eğitimine ve gelişimine destek sunmak hedefleniyor.


Tarım ve hayvancılıkta markalaşma hedefimiz doğrultusunda “Otamış Halkın Marketi” markası hayata geçti. Hedefimiz, Otamış markasıyla Ödemiş ürünlerinin büyükşehirlere ulaştırılması.


Ata tohumlarının yarınlara taşınması, örtü altı tarımın yaygınlaştırılması, üretici kooperatiflerle işbirliği alanlarının geliştirilmesi kapsamındaki projeler devam etmektedir. Ata tohumları belediye arazilerinde çoğaltılmaktadır. Ayrıca örtü altı üretime teşvik için sera kuruldu.


Ürünün değerinin korunması ve pazarlara kolaylıkla ulaşması için bölgedeki zorlu arazi koşullarına rağmen yeni bağlantı yolları açıldı. Kemer-Bozdağ bağlantı yolu ve Köseler-Üzümlü yolu hem yakıttan hem de zamandan tasarruf olanağı sunmaktadır. Pazarları yaklaştıran ve tasarruf sağlayan yeni yollardaki çalışmalara İzmir Büyükşehir Belediyesi de destek verdi.


Ayrıca toptan üretici pazarlarıyla fiyat dengesi korundu. Bunun en güzel örneği Mendegüme Toptan Erik ve Kiraz Pazarı’dır. Hamam, Küre, Çayır, Güney, Demirdere ve Küçükören Mahalleleri’ndeki üreticiler, ürünlerini toptan pazarda alıcıyla buluşturdu.


Kuraklık ve iklim krizine yönelik çalışmalar kapsamında Ödemiş Belediyesi tarafından işletilen Bademli Barajı sulamasında kartlı ve sayaçlı otomatik sisteme geçildi. Böylelikle üreticiler, ektikleri ürün cinsine ve arazi büyüklüğüne göre kartlarındaki bakiye kadar sulama yaptı, sulama suyunun kontrolü sağlandı, sulama yapılan gün sayısı artırıldı. Enerji ihtiyacını güneş panelleriyle karşılayan sondaj kuyularıyla üretime katkı sağlandı.


İlçe ekonomisine katkı sunan sektörlere turizmin de eklenmesi için Turizm Tanıtma Merkezi açıldı. İlçenin sosyal hayatı için yeni sosyal tesisler hizmete sunuldu. Taypark, Gölpark, Bozdağ Şelale Restoran ve Seyir Ahrandı Tesisleri, vatandaşlar tarafından sıkça tercih edilen merkezler hâline geldi.


Taypark, çocuklara hayvan sevgisinin aşılandığı ve ailelerin gönül rahatlığıyla vakit geçirdiği konsept bir proje olarak büyük ilgi görüyor.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


MEHMET ERİŞ: Belediyemizin stratejik hedeflerinde ve planlarında herhangi bir değişiklik yaşanmamıştır. 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planımıza uygun biçimde, sürdürülebilir gelişim ve kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalarımız devam etmektedir.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


MEHMET ERİŞ: İlçenin günlük hayatının en önemli sorunlarından biri, trafik. Trafik sorununa çözüm üretmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ilçeye otoparklar kazandırılması hedeflerimiz arasında. Bu kapsamda Hükümet Meydanı’nda 150 araçlık yeraltı otoparkı projesi hazırlandı. Gölcük, Kaymakçı ve Yolüstü atık su arıtma tesislerinin bölgeye kazandırılması ve Küçük Menderes Nehri’nin korunması hedeflerimiz arasındadır. Atık su arıtma tesislerinde arıtılan suyun tarımsal sulamada kullanılması hedeflenmektedir.


Gençlere yönelik çalışmalar kapsamında yeni eğitim ve spor tesislerinin yapılmasını hedefliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte hayata geçireceğimiz yeni spor tesisinin proje hazırlıkları sürüyor. 


Turizmde var olan potansiyelin konaklama tesisleriyle, teleferik projesiyle, kentsel tasarımlarla harekete geçirilmesini ve Birgi-Bozdağ-Gölcük üçgeninde destinasyon oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bademli’de sokak sağlıklaştırma projelerinin sürdürülmesi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nin büyütülmesi de tarihî dokunun korunması ve turizme kazandırılması için önceliklerimiz arasında.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


MEHMET ERİŞ: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ortak hizmet projelerini hayata geçiriyoruz. Bu ortak hizmet projelerinden birisi olan Gölcük Otel’in inşaatı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle tamamlanacak. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl düzenli olarak kilit parke taş ve sıcak asfalt yama çalışması desteği verilmektedir. Temel altyapı çalışmaları için yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iş makinesi ve araç desteği sunulmaktadır. “Meslek Fabrikası” işbirliğiyle istihdama yönelik kurslar düzenlenmektedir. Kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında her hafta ortak etkinliklerle tiyatro gösterileri ve film gösterimleri yapılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım projelerinden olan atalık tohumların çoğaltılması için belediyeye ait tarım arazileri kullanılmaktadır. Sokak hayvanlarının aşılanması, bakım ve operasyonları da İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içerisinde sürdürdüğümüz çalışmalardandır.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


MEHMET ERİŞ: İlçemizdeki kent konseyi, meclis ve bileşenleriyle birlikte aktif şekilde çalışmaktadır. Kültürel, sosyal etkinliklerle kurs düzenleme alanlarında STK’larla işbirliği yapılmaktadır.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


MEHMET ERİŞ: Kamusal alan tasarımlarında engelli vatandaşların ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirilmektedir. Belediye hizmet binalarımız başta olmak üzere ortak yaşam alanları, engelli vatandaşların kullanımına uygun hâle getirilmektedir. Engelsiz Kahve’nin koşullarının iyileştirilmesi için hazırlıklarımız sürmektedir.


Kadınlara yönelik meslek edindirme kursları, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası’yla düzenlenmektedir. Yeni dönemde kurs sayısının ve çeşitliliğinin artırılması hedeflenmektedir.

Pandemi öncesinde olduğu gibi yeni dönemde de sağlık taramaları, aile içi şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık ve eğitim çalışmaları periyodik olarak yapılacaktır.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


MEHMET ERİŞ: Özellikle kurum görüşü gerektiren konularda uzun bekleme süreleri söz konusu oluyor. Kurumlardan talep edilen konularla ilgili hiçbir şekilde dönüş yapılmıyor.


ÖDEMİŞ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Belediye Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Etüt ve Proje Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü.


MİSYON: Halktan aldığı güçle ilçenin ortak yararlarını ön planda tutan, turizm değerleriyle tarımsal üretim potansiyelini etkin bir şekilde harekete geçirerek sürdürülebilir gelişimi gözeten, yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik yaygın hizmet anlayışına sahip bir belediye olmak.


VİZYON: Stratejik ve katılımcı yönetim anlayışını geliştirmek. Kurumsallaşmayı sağlamak. İlçenin ekonomik ve sosyal gelişiminde etkili, halkın yaşam kalitesini ön planda tutan bir belediye olmak.


TEMEL DEĞERLER: Hukuka ve etik değerlere saygılı olmak. Halkın önceliklerini önemsemek. Karar almada katılımcılık. Kaynakları etkin, verimli ve adil kullanmak. İnsanların ve diğer tüm canlıların hakkını savunmak. Çocukların üstün yararını gözetmek. Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak. Sosyal içerme politikalarını yaygınlaştırmak. Tarihî ve kültürel mirasa sahip çıkmak. Doğayı ve toprağı korumak. Ulusal ve uluslararası işbirliğine açık olmak. Üretim odaklı yerel kalkınmayı sağlamak. Şeffaflık ve hesap verebilirlik, sürdürebilirlik ve erişilebilirlik.


ÇALIŞAN SAYISI: 708


BÜTÇE: 147.000.000 TL


MEHMET ERİŞ


Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Meslek hayatına Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde öğretmen olarak başladı. Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde görev yaptı, 2006 yılında emekli oldu. 2012-2013 yılları arasında CHP Ödemiş İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. 2019 yerel seçimlerinde Ödemiş Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler