"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Osman Gürün: Çocukların Eğitime Tekrar Adapte Edilmesi Gerekiyor

  • 6 Eylül 2021

Öğrencileri koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eğitime 6 Eylül 2021 tarihinde başlanacağı açıklandı. Öncelikle 1.5 yıl sonra başlayacak olan yeni eğitim-öğretim dönemini değerlendirir misiniz? Sorumlu olduğunuz sınırlar ve yetkileriniz dahilinde yeni eğitim-öğretim dönemi için eğitim hizmetlerine ilişkin hangi çalışmaları gerçekleştirdiniz?


OSMAN GÜRÜN: Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın belki de en fazla eğitimi ve çocukları etkiledi. İktidarın sürekli değiştirdiği eğitim sistemine adapte olmaya çalışan çocuklar ve aileler, online eğitime alışmaya çalıştı. Bu, planlanan bir durum olmadığından ilk başlarda zorluklar yaşandı. İnternetten tablete, bilgisayar sıkıntısına kadar birçok nedenle çocuklar online eğitime ulaşamadı. Salgın nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesi tıbben doğru bir karar olarak gözükse de, normal şartlar altında eğitimin yüz yüze verilmesi en güvenilir ve eğitici yöntem. Eğitimde kaybedilen 1.5 yıllık zaman var. Bunun telafi edilebilmesi için çocukların eğitime tekrar adapte edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde öğretmenler için de destek programları devreye sokulmalı. 


6 Eylül olarak planlanan yeni eğitim öğretim yılı öncesinde ülkemizdeki vaka artışı ne yazık ki güven vermiyor. Aşılanma çok hızlı başladı, daha sonra duraksadı. Her akşam vaka sayılarındaki artışı endişeyle izliyoruz. Çocuklarını okula göndermek isteyen ailelerde tedirginlik söz konusu. 


Salgının başladığı ve yükseldiği dönemlerde ulaşım araçlarında, okullarda, talep gelen her alanda ilaçlama ve hijyen çalışması gerçekleştirdik. Eğitim sistemine destek olmak için çocuklara ders çalışabilecekleri güvenli alanları oluşturduk. Online ve yüz yüze atölye çalışmaları gerçekleştirdik. 


Salgının etkilediği en önemli alanlardan biri de eğitim. Pandemi boyunca uzaktan eğitim süreci yaşandı. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitliğine yönelik ne gibi uygulamalar ve projeler yaptınız? Örgün eğitimle ilgili yeni projelerinizden bahseder misiniz?


OSMAN GÜRÜN: Pandemi süresince öğrenciler arasında fırsat eşitliği yaratılması amacıyla ihtiyaç sahibi ailelere tablet, internet ve kırtasiye malzemesi yardımında bulunduk. Gündüz bakımevlerinin hizmetine ara verdiği dönemde gündüz bakımevi hizmetine devam ettik. 


Eğitim eylem planınız var mı? Bölgenizdeki okullarda eğitim ihtiyaç analizi yaptınız mı? Yerel yönetimlerin yetkileri ve sorumlulukları bağlamında eğitime yönelik teşvik alma sürecinde ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimler arasında zorluk yaşanıyor mu? Yeni dönemle birlikte yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı?


OSMAN GÜRÜN: Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde konservatuvar kurduk. Eğitim sadece merkezi hükümete bırakılamayacak kadar önemli bir alan. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda çağdaş nesiller yetişmesi için sorumluluk alıyor, eğitime destek oluyoruz. Yapımını yeni tamamladığımız Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde birbirinden farklı konularda çok değerli isimlerin arşivlerinden oluşan dört adet kütüphane var. Ders çalışma alanları, dijital kütüphane mevcut. Üniversitelerle işbirliği içerisinde çalışmalar da yapıyoruz. Vektörle mücadele çalışmalarında iki üniversite ve yenilenebilir enerji kaynakları (RES, GES, HES) kullanarak elektrik enerjisi üretimine ilişkin rapor çalışmaları, üniversitelerle işbirliği yapılarak gerçekleştirildi. 

Yerel yönetimlerin eğitim konusuna girmemesi gibi bir algı yaratılmak isteniyor. Eğitim sistemi, iktidarın kendi doğrularını yeni nesillere empoze etme aracı olarak kullanılıyor. Aydınlık yarınlar, fikri, vicdanı ve irfanı hür nesiller için eğitime, spora, kültüre, sanata destek vermeye devam edeceğiz. 


Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerek okullardaki hijyen koşullarının gerek diğer eğitim hizmetlerinin sağlanması gerek binaların yeni sürece uyumu açısından meslek odalarıyla, okul idareleriyle, eğitim sendikaları şubeleriyle, STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Bölgenizdeki okullar yeni eğitim-öğretim dönemine hazır mı?


OSMAN GÜRÜN: Okullardan, sendikalardan, STK’lardan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Okullardan servislere kadar hijyen çalışması yapıyor, maske ve dezenfektan desteği veriyoruz. Ekiplerimiz salgının başladığı günden itibaren gelen taleplerin tamamına olumlu dönüş yaparak hijyen çalışmalarını gerçekleştirdi. Okula başlayacak çocuklar için üzerimize düşen vazifeyi yapmaya hazırız. 


Önerilen Haberler