"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Belediyelerimizin Hakkını Kimseye Yedirmeyiz

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki adaletsiz uygulamaların peşini bırakmayacağız. Belediyelerimizin hakkı olan kaynakları bu partizan yönetime yedirmeyeceğiz.

Türkiye Belediyeler Birliği, 26/05/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu ve bu kanun gereğince hazırlanan Türkiye Belediyeler Birliği Tüzüğü’nün İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından bütün belediyeleri kapsayan tek mahallî idare birliği statüsüne kavuştu.

Ülkemizdeki tüm belediyelerin doğal ve zorunlu üyesi olduğu Türkiye Belediyeler Birliği’nin bütçesi, belediyelerden kesilen paylardan oluşuyor. Türkiye Belediyeler Birliği’nin amacı, belediyelerin haklarını ve menfaatlerini korumak, belediyelere bütçe imkânları çerçevesinde destek vermektir. Bu amaçla birlik bütçesinden belediyelere araç desteği verilmektedir ve proje bazlı nakdi yardım yapılmaktadır.

Ancak Adalet ve Kalkınma Partili isimlerin bulunduğu Türkiye Belediyeler Birliği yönetimi, birlik kaynaklarını kullanırken belediyeler arasında ayrımcılık ve haksızlık yapıyor. Birlik bütçesinin %50’sinden fazlasını CHP’li belediyelerden kesilen paylar oluşturuyor. Buna rağmen bütçenin tamamına yakınıyla sadece Cumhur İttifakı belediyelerine destek veriliyor. Birlik yönetiminde bulunan CHP’li encümen üyeleri, bütçe harcamalarına ilişkin kararların dışında tutuluyor, encümen üyelerimize bilgi dahi verilmiyor.

Bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu adaletsizliğe karşı attığımız adımları kısaca özetlemek isterim: Encümen üyelerimiz, birlik yöneticileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan savcılığa suç duyurusunda bulundu. Aynı gün, belediye başkanlarımızın birlik toplantılarına katılmaması kararı alındı. Türkiye Belediyeler Birliği’nin denetlenmesi için yeterli imza toplanarak TBMM İçişleri Komisyonu olağanüstü toplantıya çağrıldı. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki, TBMM iç tüzüğünün 22. maddesi gereği toplanması gereken komisyon, başvurumuzun üzerinden iki haftadan fazla süre geçmesine rağmen henüz toplantıya çağrılmadı. Konuyla ilgili olarak milletvekili heyetimizle birlikte Sayıştay Başkanlığı da ziyaret edildi, Türkiye Belediyeler Birliği’nin denetlenmesine ilişkin talebimiz Sayıştay Başkanı’na da bizzat iletildi. Ayrıca TBMM Başkanı’nı da ziyaret etme kararı aldık ve randevu talebimizi TBMM Başkanlığı’na ilettik.

Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki adaletsiz uygulamaların peşini bırakmayacağız. Belediyelerimizin hakkı olan kaynakları bu partizan yönetime yedirmeyeceğiz. Bu konuda gerekli tüm hukuki, idari ve demokratik haklarımızı kullanmaktan da asla geri durmayacağız.


Önerilen Haberler