- 9 Mayıs 2022
YÜKLENİYOR
Türkiye’deki sokak hayvanları, istismar, kötü muamele, bakım-tedavi eksikliği, besine ulaşamama, barınma alanları gibi sorunlarla karşı karşıya. Belediyenizin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz? Belediyeniz bünyesinde bu çalışmalara yönelik birimleriniz var mı?
ALİ KEMAL DEVECİLER: Belediyemiz bünyesinde Sağlık İşleri Müdürlüğü, Veteriner Hizmetleri ve hayvan bakımevi var. 5199 sayılı yasa gereği sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarını gerek ihbarlar doğrultusunda gerek saha çalışmalarıyla bakımevimize alıyoruz, hasta olan sokak hayvanlarını tedavi ediyoruz. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ya da bakımevimizde tedavisi yapıldıktan sonra sağlığına kavuşan sokak hayvanlarını kısırlaştırıyoruz, aşılıyoruz ve iç/dış parazit tedavisi yapıyoruz. Tedavisi ve işlemleri tamamlanan sokak hayvanları sahiplenilmediğinde aldığımız ortama bırakıyoruz.
Belediyemizdeki ilgili birim 7/24 esasına göre çalışıyor. Mesai saatleri dışında bakımevinde nöbetçi bulunuyor. Acil ve akut durumlarda hasta hayvanları bulunduğu yerden alıyoruz, veteriner hekime bilgi veriyoruz ve hayvanlara müdahale edilmesini sağlıyoruz.
Özellikle pandemi dönemindeki sokağa çıkma yasağı/kısıtlamaları, sokak hayvanlarının beslenme alışkanlıklarını etkiledi. Bu süreçte ilçemizdeki sokak hayvanlarını besledik. Sokağa çıkma yasağı/kısıtlamaları bittikten sonra bu uygulamayı devam ettirdik.
Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına ve evcil hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeren bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı, belediyelerin hayvan barınakları kurmasını istedi. Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevi nedir? Genelge sonrasında sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?
ALİ KEMAL DEVECİLER: Yerel yönetimlerin sokak hayvanlarıyla ilgili en önemli görevlerinden biri, bu hayvanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşam sürmesini sağlamak. Biz, körfez bölgesinde tek ve en kapsamlı hayvan barınağına sahibiz. Barınak, 650 hayvan kapasitesiyle hizmet veriyor. Belediyemizin ve hayırsever bir vatandaşın katkılarıyla barınağı modern ve gelişmiş teknolojiyle donattık, hayvan kapasitesini 1.200’e yükselttik. Barınağın içinde ikili padoklar, sulama sistemi, tedavi merkezi yer alıyor. Bu özellikleriyle bölgenin en kapsamlı ve gelişmiş hayvan merkezi. Kısırlaştırma işlemlerine devam ediyoruz, hayvan popülasyonunu dengede tutmaya çalışıyoruz. Kısırlaştırılan hayvanların sahiplendirilmesi için de gayret gösteriyoruz.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Belediyemiz bünyemizde kemik kırma ve öğütme makinesi imal ettik. Esnaftan günlük olarak topladığımız kaba kemiklerden yaş mama yapıyoruz. Kemikleri öğüterek kıyma şekline getiriyor, diğer besin maddeleriyle harmanlayarak yaş mamaya dönüştürüyoruz. Böylece hem çöpe giden kaba kemikleri değerlendiriyoruz hem de köpeklerin saldırgan tavırlarını önlüyoruz. Sakin ve sağlıklı bir hayvan potansiyeli oluşturuyoruz.
2021 yılı Temmuz ayında Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Gerek yeni yasa gerek yayımlanan genelge, hayvan haklarını korumak için yeterli olacak mı? Hayvan haklarının korunması ve sokak hayvanlarının koşullarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler nelerdir?
ALİ KEMAL DEVECİLER: Kanunların uygulama süreci için adım atılmalı. Bu kanunlar uygulanmadığı ve gerekli denetimler yapılmadığı sürece sokak hayvanlarını korumak için zorluklarla karşılaşacağız. Sokak hayvanlarının korunması, sahiplendirilmesi ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için sokak hayvanlarına ilişkin bakış açısının değiştirilmesi gerekiyor. Biz, bakımevimizdeki hayvanların tedavisini tamamladıktan sonra onları sahiplendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu tür uygulamalara ve çalışmalara da devam edeceğiz.
Sokak hayvanlarına ilişkin sorunlar genellikle köpekler üzerinden tanımlanıyor. Sokaktaki diğer hayvanların varlığı da göz önünde tutulduğunda, sokak hayvanlarının korunması ve kontrol edilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir?
ALİ KEMAL DEVECİLER: Yasayla birlikte yasaklı ırkların kısırlaştırılması zorunlu hâle getirildi. Bu uygulama, yasaklı/yasaksız ayrımı gözetmeden bütün sahipli hayvanlar, özellikle köpekler için zorunlu olmalı. Belediyeler, düzenli bir kayıt sistemi oluşturursa, sahipli/sahipsiz her hayvan için kısırlaştırma işlemi yaparsa, sokak hayvanlarının popülasyonunun çoğalması durdurulabilir.